IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стела Балтова: Чака се разрешение от ЕК за част от 70-те млн. лева за туризма

В актуализирания бюджет не беше посочено как да се разходват средствата, отне време и консултации да съгласуваме процедурите, съобщи министърът на туризма

10:50 | 27.10.21 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Протест пред Министерството на туризма.&nbsp;<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(88, 88, 88); font-family: ">Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Протест пред Министерството на туризма. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Осигурени са 70 милиона лева за сектор туризъм, но се наблюдава забавяне от правна и финансова гледна точка как тези средства ще бъдат разпределени. Една част от тях, около 30 милиона лева, е държавна помощ и за нея трябва разрешение от Европейската комисия. Това обяви по БНТ служебният министър на туризма Стела Балтова.

Коментар какви мерки ще бъдат предприети в подпомагане на туристическия бранш тя направи след вчерашните протести на туроператорите. От бранша се оплакват от липса на средства от правителството за ликвидност и възстановяване на парите на клиентите им.

Балтова обясни обаче, че за втората част от предвидените средства за подпомагане на туризма – 30 милиона лева, посочени като безвъзмездна помощ, няма все още ясен план как да бъдат разпределени.

„Отделно други 6 милиона са предвидени за туроператорите“, посочи министърът и потвърди, че за тях „вече е разработено и съгласувано необходимото“, но след решението за разпределението на средствата се чака съгласие от всички институции.

„Празнината, която беше допусната с актуализирания бюджет, да не бъде посочено как точно да бъдат разходвани средствата, отне време и консултации, за да съгласуваме тези процедури“, поясни Балтова.

Министърът смята, че решение за затваряне на държавата в пандемичната ситуация могат да вземат само здравните власти.

„Решението на зеления сертификат е съгласувано с туристическия сектор, направени са неколкократни срещи и мярката е подкрепена от бизнеса“, напомни Стела Балтова.

Тя потвърди, че 72% са преболедувалите и ваксинирани в Министерство на туризма.

„В постоянна връзка сме с туроператорите от дестинации, от които се очаква да дойдат чуждестранни туристи“, увери министърът как върви подготовката и какви са очакванията за новия туристически сезон.

Според Балтова е добре да се въведе зеленият сертификат не само за зимния сезон, но и за следващия летен сезон. Към момента все още няма взето решение дали да се изисква зелен сертификат за лифтовете, като такъв според Балтова трябва да има. Предстои да бъде взето решение и за хотелите за карантинирани.

В трите ни зимни курорта към момента няма хотели, предвидени за карантина. Това трябва да бъде решено другата седмица, но министър Балтова е категорична, че такива места трябва да има.

„Мерките никога не са достатъчни, но трябва да вървим към приложение на зеления сертификат към неговата пълнота“, настоя Балтова и добави, че новите варианти на вируса могат да обхванат всички, включително и двойно ваксинираните.

По думите й, покрай пандемията много фирми са загубили част от служителите си.

„Немалко фирми от средни се превърнаха в малки, малките се превърнаха в микрокомпании. Това е една ситуация, която се наблюдава не само в България, но и в ЕС. Хората искат перспектива и задачата на държавата е да им покаже тази стратегическа перспектива, като им даде визия за развитието на сектора", каза още министърът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:09 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
toto 2
преди 2 години
Добре дошли в колонията :((
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още