IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Булгаргаз": Без IGB не можем да внасяме пълния обем газ от Азербайджан

"Абсолютно безпочвени" са обвиненията, че препродаваме газа от Азербайджан, казват от компанията

18:51 | 27.10.21 г. 5
<p>
	<em>Снимка: Andrey Rudakov, Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrey Rudakov, Bloomberg

България няма възможност да внася пълния обем газ от Азербайджан (1 млрд. куб. метра годишно), преди да бъде въведена в експлоатация газовата връзка с Гърция (IGB). Това посочват от "Булгаргаз" във връзка със спекулации, разпространяващи се в обществото.

Цената на газа от Азербайджан не е обвързана с пазарите в Европа, а само петролно индексирана, тоест има връзка с цената на алтернативните горива като мазут и газьол. По тази причина и в момента тя е по-ниска от цената на газа, внасян от "Газпром Експорт".

Разликата в цената породи критики към "Булгаргаз", че не купува цялото договорено количество.

По договора с Азербайджан, сключен преди близо десетилетие, обаче се предвижда доставките да бъдат извършени през IGB, която е отклонение на Трансадриатическия газопровод (TAP). Със специален анекс България успя да предоговори временна точка - съществуващата връзка Кулата - Сидирокастро и от началото на 2021 година да получава газ оттам. Обект на търговска тайна е обаче какви са количествата.

В началото на месеца от "Булгаргаз" обясниха още, че това алтернативно трасе не осигурява непрекъсваеми доставки, тоест при спиране на потока компанията може да се окаже в положение да купува спешно газ от пазара, за да изпълни своите ангажименти, по текущите високи цени.

Заради допълнителното забавяне на строителството на IGB "Булгаргаз" са водили нови преговори с Азербайджан, за да бъде удължен вносът през алтернативното трасе до 30 юни 2022 г.

Като "абсолютно безпочвени" определят от "Булгаргаз" и обвиненията, че препродават газа от Азербайджан.

"Лицата, отправящи тези твърдения, правят това напълно произволно, без да носят отговорност за думите и действията си. С разпространението на дезинформацията се прави опит да се създаде проблем там, където той не съществува", отбелязват от компанията в позицията, изпратена до медиите.

Цената на газа от Азербайджан влиза в микса на "Булгаргаз" и от нея се възползват всички клиенти на компанията, е записано още в документа. Цената на природния газ се одобрява всеки месец от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), тъй като на този етап конкуренцията на българския газов пазар още е ограничена.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 2 години
Хааахахаха . . . Ето тази малка, изпусната като срамежлива женска пр ъдня статийка е огромно огледало, в което могат да се огледат стадото русофобни шебеци, които от години тук претакат вкиснатия зелев сок на комплексарската си чекиджийска представа за света. В това 184-километрово тръбле, бутафорно наречено с помпозната сигнатура IGB за провокиране на евроатлантическите рефлекси на клакьорите, отговорността за финансирането и реализацията му е поета от четири субекта на : три Държави Членки - България, Гърция и Италия и САМАТА Европейска Комисия!!! Изпълнението е възложено на гръцки изпълнител. Обявено е за приоритет на ЕС по всичките му декрети и директиви, финансира се от 5 места . . . И още се гърчи в родилни мъки - вече 15 години и краят му не се вижда! В същото време стадото шебеци тука денонощно ни обясняват как Русия мре от глад и секи момент ше гушне китката, кото *** са тъ пи, мързеливи и некадърни. Денонощно тука им се прави калкулация на заплатите и се води отчет на таджики и узбеки, които (между другото) строят като луди сгради и нова инфраструктура за Русия. Но същите тези закъсали *** за 5-6 години опънаха около 15,000 км. газопроводи под морета, над морета, под суша и над суша, из Европа и Азия, напълниха ги с газ и продават стотици милиарди кубици. Построиха огромен мост-чудо до Крим, опънаха двойна ж.п. линия от Петербург до Крим. И това напук на санкции, бойкоти, номера и пи низи от селски вечеринки! Тотален политически, икономически и медиен тормоз!!! А целия актив на е един ***, по който я църцорят, я не 15 млрд. кубика, дето за кой по-напред . . . И сега - кой ми с ра в гащите?! Русия не дава газ! Пак Гъзпром и Путин са виновни, че 184 км. тръбче за нема и 1 млрд. м3/год. нещо не ще да стане, та да ебемайката на Гъзпром . . . :lol: . Статията е МЕГА! Дайте още такива - как и защо НЕК ще строи трасета за пренос на турски ток до България, как и защо България от износител и транзитьор на ток и газ за Гърция и Турция се превърна във вносител и краен получател на същите и от двете съседни държави, защо ще купуваме ток от Турция, произведен от същите два реактора, каквито ръждясват у нас в Белене . . . Давайте матрял, та шебеците да блъскат русофобските си злобойки и лакърдията да върви . . . зер, работа и без това друга трудно се намира, а кинти има - редовно се печатат . . . и така, докато угасне държавата . . .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 2
ПИЧ
преди 2 години
Ех смотлюфци, канибали - 11 години не можете да построите една връзка, която трабва да се направи за 1-2 години. Беше 2009 год.- руската газова криза, когато спряха доставките. 12 години оттогава, батко ви Боцко нищо не прави. Затова е обвиняван (и с основание) че работи за руските интереси.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 5
Стоян Петров
преди 2 години
Не е вярно, защото аз виаграта си я пия както ми е предписана - три пъти на ден. Шегувам се разбира се, но не е шега това и ти го знаеш - кремъл трябва да бъде разрушен!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 3
ing5rov
преди 2 години
стовене , кат не ти става кренвирша , пак ли Кремъл е причината ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 3
Стоян Петров
преди 2 години
Никой не обвинява Булгаргаз, че не внася азерска газ, обвиняваме я че направи така че да не може да се внася такава. Дванадесет годин не можаха да построят интерконектора. Дванадесет, защото следват инструкциите на кремъл, пуска на газопровода да стане след датата на изтичане на българо-руския договор за доставки. Игричката е подписваме нова формула за цената привързана към спота(случи се при Борисов) когато сме наводнили пазара и цената е ниска, след това спираме доставките и изпълняваме само дълготрайните договори. Така цените се вдигат и когато трябва да подпишем нови договори при 1000 $ спотова цена, газпром ще направи "гигантска отстъпка" от 20% и ще иска да му плащаме 800$, поне толкова поискаха от Сърбия. Разбира се влияние оказаха и цените в Азия, но русия направи каквото можа. Наистина е малко конспиративно, Но 21 и 22 година изтичат договорите на България, Полша Сърбия, Молдова и не знам още кой. Така че руската сметка е с един куршум два заека - да им пуснат СП-2 и да ударят кьоравото с цени балони и 15 годишни договори. Въпрсът е каква е нашата сметка?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още