IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Великобритания похарчи 37 млрд. паунда за тестове и проследяване на коронавируса

Въпреки отпуснатите средства, програмата е провал, пише в парламентарен доклад

21:06 | 27.10.21 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

От начаото на пандемията Великобритания е похарчила 37 млрд. паунда в програмата си за тестване и проследяване на веригите на зараза от коронавируса. Но въпреки тези съществени суми, усилията на здравните власти (NHS) не са били достатъчни, за да бъде предотвратена пълна блокада.

Това е записано в доклад, изготвен за британския парламент, публикуван на страницата на институцията. В него се съдържа препоръки за спешни промени, които да подобрят ефективността на програмата.

Според проучванията в документа 60% от хората със симптоми не са тествани в рамките на 24 часа, включително и хора от уязвимите групи. В най-натоварените периоди - около Коледа на 2020 година и през април 2021 година, едва 17% от хората със симптоми са били тествани в рамките на 24 часа.

Здравните власти пък така и не са тествали всички хора със симптоми - между 18% и 33% от хората, които са имали симптоми на коронавируса, съобщават, че са тествани по програмата.

Нещо повече - капацитетът на здравните служби за тестване и проследяване на веригите на заразяване не са били използвани в пълния им капацитет.

Една от целите на програмата, въведена през май 2020 година, е да бъдат прекъснат веригите на заразяване (чрез издирване на контактните лица), така че британците да могат да се завърнат към нормален начин на живот. Но въпреки това от началото на програмата бяха въведени две пълни блокади в страната.

За година, към края на май 2021 година по тази програма са направени 691 млн. теста, но официално са регистрирани едва 14% от тях, или 96 млн. Здравните власти не са успели и да следят всички случаи, идентифицирани като позитивни с тези тестове.

NHS похарчи 3,1 млрд. паунда в периода 2020-2021 година, за да гарантира капацитета на лабораториите да извършват PCR-тестове и 991 млн. паунда  за проследяване на контактните лица. Въпреки това между ноември 2020 година и април 2021 година е използван едва 45% от капацитета на лабораториите за извършване на тестове.

Никой не може да каже колко хора не са получили помощта, от която са се нуждаели, коментира по повод доклада депутатът от Лейбърисктата партия Мег Хилиър, цитирана от Politico. Изданието посочва, че системата е играела ключова роля в плана на британското правителство за справяне с коронавируса през миналата есен и зимата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 5 rate down comment 2
ing5rov
преди 2 години
простотията на стадото е велик стимул за сатанистите .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 2
julian12
преди 2 години
Заробят
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 2
julian12
преди 2 години
Безумие. Хората плащат данъци за да може тираните да зарибят още повече същите тези хора.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още