IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин нареди увеличаване на газовите доставки за Европа от следващия месец

От 8 ноември започва запълването на подземното хранилище в Германия и Австрия

21:25 | 27.10.21 г. 7
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Руският президент Владимир Путин е инструктирал Газпром да започне да запълва европейските си газохранилища от 8 ноември. Ходът, който предполага, че дългоочакваните допълнителни доставки на руски газ вероятно са на път, тласна цените надолу, предава Bloomberg.

Решението ще „създаде по-благоприятна ситуация на европейския енергиен пазар“, заяви Путин на предавано по телевизията заседание.

Той нареди на контролирания от държавата гигант да се съсредоточи върху запълването на подземното хранилище в Германия и Австрия от 8 ноември, след като завърши процеса у дома. Главният изпълнителен директор на Газпром Алексей Милер, който разговаря с президента чрез видео връзка, заяви, че дейността по запълването на местните газохранилища ще бъде удължена с една седмица спрямо първоначалната крайна дата на 1 ноември.

До момента Газпром е насочил съвсем малки количества към европейските си газохранилища, допълни той. Газпром Газпром

Вниманието на Русия към запълването на собствените ѝ газохранилища наред с ниските нива на наличностите в някои обекти на Газпром в ЕС се превърнаха в голямо притеснение за европейския пазар, който изпитва затруднения заради намалелите доставки. Европейските хранилища посрещат зимата с най-ниското сезонно ниво от близо десет години насам. Цените растат до рекордни равнища през последните седмици.

Газохранилищата в Германия, най-големия пазар в Европа, където Газпром има редица обекти, са пълни средно на около 71%, сочат данни на Gas Infrastructure Europe. Положението с газохранилищата, притежавани изцяло или частично от руския износител, варира от 83% в Йемгум до 9,5% в Реден.

В Русия Газпром планира да съхранява рекордните 72,6 млрд. куб. м за идната зима. Планът беше задачата да бъде изпълнена до 1 ноември, но газовата компания ще продължи да увеличава наличностите си в Русия до 7 ноември, тъй като планираните блокади заради вируса ще подкопаят потреблението на гориво, заяви Милер. 

Първата вербална намеса на Путин на пазара по-рано тази година смекчи газовото рали, но цените се възстановиха леко след това. Транзитният капацитет, който Газпром е резервирал за ноември, не обещава все още значителна подкрепа за доставките към Европа. Компанията съобщи, че изпълнява всичките си договорни задължения, но някои представители на ЕС обвиняват компанията, че задържа гориво, за да ускори одобрението на противоречивия си газопровод "Северен поток 2". 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:02 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 2 rate down comment 1
michaelis23
преди 2 години
Импе те тъпунгерскитe преписвачи в Тиквесторо си мислят че Путлерa там е цар самовержец и прай квот си знай ... :)) На тая с витрините дет го е преписала тва акъла и не мое го побере че Газпрома са автономна държава в държавата там, но ко да се прай .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 1
Императорът
преди 2 години
Ами да разследва. Газпром си изпълнява договорите. Отговорът е лесен: Газпром на 7 ноември приключва пълненето на руските газохранилища. Какво следва, освен да пълни тия в Европа? Все едно Путин да нареди на слънцето да изгрее. Ами ще изгрее.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 7
Стоян Петров
преди 2 години
Той бил много лесен. Подочу че ЕК ще раздава шамари(ще разследва причините за повишаване цените на пг) и веднага омекна. ПС Вероятно се е обнадеждил за СП-2, защото днес немското минстерство на икономиката обяви че потока не е заплаха и се надява на сертификацич. Тя ще се одобрява от ЕК, ама нека се надява.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 1
redcretin
преди 2 години
вЕрвай :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 2
ing5rov
преди 2 години
нищо , туй пак е повод да се каже , че с увеличаване на газовите доставки , Путин пак извива ръце ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 8
Императорът
преди 2 години
Звучи като някакъв фейк. Путин не може нито да нарежда на Газпром, нито да ги инструктира. Преди 2 години държавата като акционер предложи Газпром да изплати рекорден дивидент, но мениджмънтът просто каза: "Не." - и плати толкова, колкото бе предвидил първоначално.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още