IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бумът на онлайн търговията отстъпва място на стабилния растеж на сектора

За новите играчи ще е трудно да се борят с утвърдените имена заради огромните рекламни разходи, кометираха участниците в дискусия на събитието "Investor 20"

19:40 | 02.11.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев/Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/Investor Media Group

Бумът на онлайн търговията, предизвикан от Covid-19, е отшумял и отстъпва място на стабилен ръст, очакван през следващите години. За новите играчи, навлизащи на този пазар, предизвикателствата ще бъдат големи, защото средата е станала изключително конкурентна, а разходите за реклама могат да са непосилни за мнозина, тъй като не спират да се покачват. Около тези идеи се обединиха участниците в дискусия по време на събитието „Investor 20“, организирано от Investor Media Group.

„Конкуренцията е огромна, а малкият бизнес може да не успее да се рекламира, защото няма да може да си го позволи“, коментира Стефан Ташев, управител на Тарос Трейд и eBay Ambassador.

Появата на нови играчи е свързана с апетита към един пазар, който в голяма степен беше облагодетелстван от пандемията, добави той.

„Общото разбиране е, че Covid е помогнал изключително много на онлайн търговията. Това едновременно е така и не е така“, обясни Ирина Лазова, регионален мениджър, Answear България. По думите ѝ ръст е имало на пазари, на които дигиталната търговия все още не е била достатъчно развита, докато други, по-зрели пазари, като Норвегия и Дания, където имаше строги блокади заради коронавируса, ръст почти не е записан.

Ако ръстът в Източна Европа беше 14% за 2020 г. спрямо 2019 г., то този за България достигна 52%, коментира още Лазова.

Проучвания на Българската Е-комерс асоциация показват, че спадове е имало в сфери като продажбата на облекло, обувки и туристическите услуги, а ръст – в спортните стоки, хранителните добавки и електронните устройства, уточни Иво Тодоров, който е член на управителния съвет на асоциацията.

„Много хора, които не искаха да пазаруват онлайн, в един момент нямаха избор, защото физическите магазини затвориха“, посочи Стефан Ташев, допълвайки, че за първите три месеца от началото на пандемията eBay е записала 25% ръст на продавачите, а за цялата 2020 г. – общо 43% повишение на броя на хората, които продават в платформата стоки от България.

Растежът на индустрията обаче е неминуем, защото това е бъдещето, обясниха участниците. По думите на Ирина Лазова ръстът става по-стабилен, като до 2025 г. се очаква той да е около 17% в Източна Европа. Що се касае до продажбите на дрехи, тя е категорична, че понижение в продажбите е имало само през март миналата година и то за период от не повече от две седмици.

„През периода на пандемията се ускори дигитализацията в целия регион. Ние от eMAG бяхме подготвени да отговорим на нарасналото търсене и продължаваме да залагаме на същата структура и стратегия, след като миналата година видяхме, че се справяме добре и сме подготвени за бъдещето“, коментира Разван Бланита, директор eMAG Marketplace за България. По думите му фокусът на eMAG остава върху това клиентът да е в центъра.

Последна актуализация: 13:50 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още