IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

По-малко, но по-големи жилища са пуснати в експлоатация у нас през лятото

Въведените в експлоатация тристайни апартаменти са повече от двустайните

14:35 | 05.11.21 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Тристайните апартаменти изпреварват по дял двустайните сред пуснатите в експлоатация жилища в България през третото тримесечие на тази година, сочат данни на Националния статистически институт (НСИ).

След началото на пандемията брокери на недвижими имоти съобщаваха за тенденция да се търсят по-големи жилища, подходящи за наложената от COVID-19 работа от вкъщи и периодично онлайн обучение при повишаването на случаите на заразени като в момента. Изглежда, че строителните предприемачи са се преориентирали, за да задоволят това търсене.

Данните на националната статистика показват, че 36,6% от нововъведените в експлоатация жилища между юли и септември са с три стаи, а с две са 35,8% от жилищата. За последен път тристайните апартаменти изпревариха по дял двустайните през четвъртото тримесечие на 2019 г. НСИ НСИ

През 2020 г. и до второто тримесечие на тази година двустайните и тристайните апартаменти бяха почти поравно разпределени сред пуснатите в експлоатация нови жилища, но все пак с лек превес на двустайните. 3,7% от въведените в експлоатация жилища през третото тримесечие на тази година са с шест и повече стаи, като делът им също се увеличава спрямо 2,2% през второто тримесечие.

Средната полезна площ на едно новопостроено жилище се е увеличила от 91,6 кв. м през третото тримесечие на 2020 г. на 99,3 кв. м през същото тримесечие на 2021 година, сочат още данните на НСИ.

В същото време заради по-големите размери на въведените в експлоатация жилища през третото тримесечие техният брой намалява на годишна база – сградите са с 61 по-малко, а жилищата в тях намаляват с 533. НСИ НСИ

Област Варна изпреварва София-град по най-много въведени в експлоатация жилищни сгради и жилища – 123 сгради и 837 жилища в тях спрямо 121 сгради и 832 жилища в столицата. Причината е в по-малката средна площ на нововъведените в експлоатация жилища в морския град – 76 кв. м спрямо 113 кв. м в София. НСИ НСИ

На трето място е област Бургас с 99 сгради и 440 жилища в тях. Област Пловдив е на четвърто място с 80 жилищни сгради и 194 жилища в тях. През третото тримесечие с по над сто пуснати в експлоатация жилища са също областите Благоевград, Кърджали, Пазарджик и Стара Загора.

От въведените в експлоатация новопостроени жилищни сгради със стоманобетонна конструкция са 78,2%, с тухлена – 18,5%, с друга – 2,8%, а с панелна – 0,5%. Най-голям е относителният дял на новопостроените къщи (75,6%), следвани от жилищните кооперации (14,7%). В сравнение с третото тримесечие на 2020 г. намалява броят на новопостроените къщи и жилищните кооперации за сметка на новопостроените вили и сгради от смесен тип.

Общата полезна площ на новопостроените жилища през третото тримесечие е 336 500 кв. м, или с 6,3% по-малко в сравнение със същото тримесечие на 2020 г., а жилищната площ намалява с 6,6% и достига 257 100 кв. метра. НСИ НСИ

Най-нашироко живеят жителите на областите Габрово - 190 кв. м, и Разград – 149,1 кв. м, а най-тесни са въведените в експлоатация жилища в областите Враца – 67,3 кв. м, и Варна - 76 кв. м.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
Varfor
преди 2 години
Нещо ми е много съмителна тази бройка от 800 жилища в София. В началото на миналата година бях попаднал на статия, че са започнати някъде около 6 хил. жилища в София и над година и половина по-късно само 800 да са получили акт 16? Ясно е, че е за тримесечие, но третото би трябвало да е доста силно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още