IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кнот: ЕЦБ трябва да се подготви за по-висока инфлация

Според един от членовете на УС на ЕЦБ банката трябва да избягва дългосрочни политически ангажименти, докато рисковете за ускоряване надделяват

19:01 | 09.11.21 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Инфлацията в еврозоната вероятно ще се забави обратно до под 2% в края на следващата година, но Европейската централна банка трябва да се подготви за не толкова благоприятен сценарий, избягвайки дългосрочни политически ангажименти, докато рисковете за ускоряване надделяват, заяви холандският централен банкер Клаас Кнот във вторник.

Инфлацията се ускори над 4% миналия месец, което е над целта от 2% на ЕЦБ, припомня Ройтерс. Банката обаче се противопоставя на призивите за затягане на политиката, твърдейки, че зад забързването стоят преходни сили и инфлацията ще се забави обратно до целта си през следващите години.

Кнот, консервативен член на Управителния съвет на ЕЦБ, също потвърди идеята, че ценовият натиск е „до голяма степен преходен“, но предупреди, че част от временните фактори може да са по-трайни от смятаното по-рано.

Рисковете към ускоряване за тази базова линия доминират“, каза Кнот в панел на събитие, организирано от UBS. „Трябва да се подготвим и за сценарии към забързване“ на инфлацията, посочи той.

Кнот отправи коментарите си само седмици преди ЕЦБ да реши как да намали схемата си със стимули за 1,85 трлн. евро – т.нар. програма PEPP – и вероятно ще обмисли дали да засили други инструменти, за да запълни липсата.

В това ключово решение ЕЦБ не трябва да поема твърде дълги ангажименти, тъй като по-трайна инфлация може да изисква политически действия по-рано, отколкото в момента смятаме, е мнението на централният банкер. Не можем да поемаме дългосрочни безусловни ангажименти, които може да се окажат несъвместими с това как перспективите пред инфлацията се развиват“, каза Кнот.

Когато следващия март се сложи край на спешните покупки, по-малко гъвкава Програма за изкупуване на активи трябва да бъде основният инструмент на банката и ЕЦБ трябва да остави вратата отворена както за увеличаване, така и за намаляване на обема изкупуване на облигации по тази схема, каза Кнот.

Ефектите от увеличаването на данъци и отминалите повишения на цените на петрола наистина ще отминат, допълни Кнот, но проблемите с веригите на доставки и бъдещите поскъпвания на енергията може да поддържат инфлационния натиск висок.

Тези преходни [източници на] натиск може да не са краткосрочни“, каза Кнот. „Всъщност осъзнаваме, че инфлационният натиск от тези източници продължава по-дълго, отколкото първоначално смятахме“, посочи той.

Заплатите също може да се увеличават по-бързо от прогнозираното, особено ако сегашното ускоряване на инфлацията спре, а компаниите започнат да коригират политиката си на заплащане.

Въпреки това е „много малко вероятно“ условията за повишаване на основните лихви да бъдат изпълнени, каза Кнот, повтаряйки скорошните насоки на ЕЦБ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:28 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 9 rate down comment 0
nkavrakov1982
преди 2 години
Вдигайте лихвите преди и последния човек останал на улицата,да се усети че го ограбвате с инфлацията най безцеремонно и да ви линчуват всичките заедно с онази бабичка Кристин Лагард,която Билд в Германия посочи публично с пръст
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още