IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Evergrande се измъкна и този път с лихвено плащане в последната минута

Властите в Китай смекчават правила в подкрепа на изпитващите затруднения строителни компании в страната

11:12 | 11.11.21 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

China Evergrande Group отново е напът да избегне спиране на плащанията при най-големия си тест след началото на дълговата криза по-рано тази година, предава Bloomberg.

Клиенти на международната клирингова компания Clearstream са получили лихвени плащания по три доларови облигации, емитирани от Evergrande, съобщи говорител на Clearstream. Двама инвеститори, които държат две от облигациите, потвърдиха, че са получили плащанията, но са пожелали да останат анонимни, тъй като нямат разрешение да говорят публично.

Компании за управление на богатството чакат да видят дали изпитващата затруднения строителна компания е направила лихвени плащания на обща стойност 148,1 млн. долара преди края на 30-дневния гратисен период в сряда. Evergrande пропусна първоначалните крайни срокове за плащане на лихвите миналия месец, показват данни на Bloomberg. Доларовите облигации на строителната компания се оттласнаха от рекордното дъно през последните седмици на фона на интереса от купувачи на потиснат дълг, но остават на нива, които засилват вероятността от преструктуриране. Evergrande Evergrande

Evergrande, която е най-задлъжнялата строителна компания в света, изпитва затруднения да продава активи на фона на усилията си да изплати задължения за над 300 млрд. долара. Китайските власти стават все по-нетолерантни към големи дългове, които застрашават финансовата стабилност, и призовават основателя на компанията Хуей Ка Йен да помогне за изплащането на задълженията на Evergrande с личното си богатство.

Облигациите, за които гратисните периоди изтичаха на 10 ноември, бяха с падеж през 2022, 2023 и 2024 г.

Пазарът на чуждестранни облигации в Китай беше засегнат, тъй като и други имотни компании в последно време изпитват затруднения. Имотният пазар се охлажда на фона на ограничителните мерки на правителството заради спекулациите през годините на стимулирана от дълга експанзия в сектора, който съставлява около една четвърт от брутния вътрешен продукт. Федералният резерв предупреди тази седмица, че сътресенията в имотния сектор в Китай може да се разпространят и в САЩ, ако положението се влоши значително.

До момента Evergrande успява да избегне спиране на плащанията по публично търгувани доларови облигации, след като се оттласна от ръба и през октомври с други лихвени плащания преди края на гратисните периоди. Но кризата при най-големия емитент на облигации с неинвестиционен рейтинг (junk) в Азия далеч не е свършила и заразата, която тя предизвиква, през последно време се разпространи и в други области на кредитния пазар.

В понеделник двама притежатели на доларови облигации, продавани от подразделение на China Evergrande, заявиха, че не са получили лихвени плащания, които официално бяха дължими до събота. И двете лихви също имат 30-дневен гратисен период, преди пропуснатото плащане да бъде счетено за спиране на плащанията.

Междувременно в поредица от статии държавните медии в Китай сигнализират през последно време, че се подготвят мерки за подкрепа на строителните компании да излязат на дълговите пазари.

Акциите и облигациите на имотните компании поскъпват за втори ден в четвъртък след съобщенията, че регулаторите може да коригират правилата, за да позволят на имотните компании да продават дълг на местния междубанков пазар. Evergrande Evergrande

Друг доклад показа, че държавните компании настояват да получат право да увеличават заеманите средства за сливания, които може да ги улеснят да придобиват изпитващи затруднения строителни компании. Държавните банки междувременно са повишили кредитирането за сектора миналия месец, съобщават държавните медии.

Ако бъдат приложени, мерките далеч няма да отговарят на обхватна спасителна програма за сектора и не внушават отказ на президента Си Дзинпин от трите му червени линии, които ограничават заемането на средства от имотните компании. Си подчерта многократно, че жилищата са за живеене, а не за спекулация на фона на усилията му за намаляване на цените на имотите в рамките на инициативата му за „общ просперитет“.

Въпреки това потенциално смекчаване дава спокойствие на строителните компании, които са изключени от кредитните пазари, като доходността по облигациите с неинвестиционен рейтинг нарасна почти с 25%, което прави рефинансирането непосилно скъпо. Мерките също така дават известна стабилност на финансовите пазари, които бяха засегнати от кризата в Evergrande.

Държавните банки също засилват подкрепата си за имотния сектор. Кредитирането на строителни компании е нараснало рязко през октомври и се очаква инерцията да продължи през ноември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:40 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 0
ivan4o555
преди 2 години
Партията и др.Си нареждат и дават пари да се плати, защото иначе гори цялата държава!Днес гледах цени на стоки при производител, и при тях цените скачат директно в небесата.Загазиха здраво китайците и не ги съжалявам, защото увеличение рязко със70-80% отказва от покупки дори и богаташите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още