IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

През дупка в стената на оградата… и от другата страна

Откакто стотици мигранти тръгнаха от беларуска страна към границата с Полша, по протежение на импровизираната ограда беше изграден палатков лагер

14:20 | 11.11.21 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Мигранти строят импровизиран палатков лагер до границата. <em>Снимка:&nbsp;&nbsp;EPA/SERGEY DOLZHENKO</em></p>

Мигранти строят импровизиран палатков лагер до границата. Снимка:  EPA/SERGEY DOLZHENKO

Регионалната гранична охрана се намира в покрайнините на центъра на Бялисток, най-източния голям град на Полша, на 50 километра от границата с Беларус. Тук всеки ден един от говорителите на граничарите в масленозелена униформа се появява пред микрофоните на медиите и съобщава какво е новото по Източната граница на Полша. В сряда майор Катажина Зданович съобщи за три „нарушения на границата“. В предия ден и през нощта три групи мигранти са успели да преодолеят граничните огради или ролките бодлива тел на три места. Общо около 350 души са влезли в Полша и ЕС. Всички обаче са заловени и изпратени обратно в Беларус, пише в свой репортаж германският FAZ.

Откакто стотици мигранти тръгнаха от беларуска страна към границата в района на ГКПП Кузница-Брусги в понеделник, по протежение на импровизираната ограда от бодлива тел, издигната от Полша през последните няколко месеца, беше изграден палатков лагер, в който хората се опитват да се предпазят от замръзването с паленето на огън. Сега се твърди, че в гористата зона има няколко хиляди мигранти. От полската страна те се сблъскват със силите за сигурност, които многократно са реагирали на опитите на мигранти да съборят оградата със сълзотворен газ. Зад мигрантите – от беларуска страна, стоят други униформени.

В началото на септември Полша обяви извънредно положение за трикилометровата гранична ивица и отказа на журналистите достъп до тази зона. От беларуска страна пропагандните канали на режима снимат граничари, които се грижат за бежанците. Видеоклипове на полските граничари и на мигрантите показват обаче по-малко дружелюбен образ на беларуските униформени: можете да ги видите как бутат мигранти към оградата.

Междувременно ГКПП „Кужница" вече е затворен. Чакащите там камиони трябваше да използват ГКПП „Бобровники" на юг. Според полските власти времето за изчакване там вече е 39 часа. Почти изключително камиони с руски и беларуски регистрационни номера превозват преди всичко потребителски стоки от ЕС в Русия.

Какви са реакциите на Изток?

Междувременно Русия постави първия си военен акцент в беларуската криза: в сряда два руски бомбардировача Ту-22 патрулираха във въздушното пространство над Беларус. Става дума за „противовъздушната отбрана на съюзниците с оглед на напрегнатата ситуация", съобщи държавната телевизия на Минск. Оттук нататък полетите щели да бъдат редовни.

Това, което се случва на беларуско-полската граница, се разглежда от ЕС като хибридна атака на беларуския режим срещу общността. Ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен каза в сряда след среща с президента на САЩ Джо Байдън, че събитията там „не са миграционна криза, а опит да се дестабилизират демократичните страни от ЕС“. „Трябва да защитим нашите демокрации от тази цинична геополитическа игра на силите", посочи Фон дер Лайен. Тя се е съгласила с Байдън, че двете страни ще работят заедно в полза на страните на произхода на мигрантите и че ще бъдат наложени допълнителни санкции на Беларус.

Председателят на Съвета на ЕС Шарл Мишел пристигна на посещение във Варшава в сряда, за да разговаря с министър-председателя на страната Матеуш Моравецки за контрамерките. Мишел призова западната общност от държави да се обедини. Беларуският подход трябва да бъде спрян, каза той.

Мишел постави собствен акцент с изявлението, че от правна гледна точка е възможно да се финансира от фондове на ЕС „физическа инфраструктура“ за охрана на границите, като граничните бариери, планирани от Полша и Литва срещу Беларус. Той се позовава на становище на правната служба на Европейския съвет. Решението обаче трябва да се вземе от Европейската комисия. До момента тя отказва да плаща за гранични огради от еврофондовете, но Мишел се надявал на скорошно решение.

Последна актуализация: 15:13 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

8
rate up comment 2 rate down comment 4
khao
преди 2 години
Русия е държавата от която се бяга най масово... кой знае в тия орди колко са руснаците под прикритие опитващи се да се шмугнат на Запад заедно с афганистанците! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 3
alex8712
преди 2 години
''имаше опити за въоръжен държавен преврат'' - на вас все цветни революции ви се привиждат; на страха очите са големи :) Турция граничи с Ирак и Сирия, с кой граничи Беларус, че цъфнаха няколко хиляди бежанци толкова на север? Трафик на хора, организиран от държавата Беларус - това е ситуацията в момента...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 4
дядя Вова
преди 2 години
На Ердоган му плащат да ги държи тия орди, на Лукашенко начело с поляците имаше опити за въоръжен държавен преврат. Всичко друго са шпакли и вувузели.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 3
alex8712
преди 2 години
Лукашенко падна по-ниско и от Путин. Понеже няма възможностите на големия брат да заграби съседни територии спретна държавно-организиран канал за трафик на хора. Както и да го въртим си е точно това - трафикант на бежанци... ЕС ще устои - и с по-големи кризи се е справял, а Лукашенко ще остане в историята като провалил се държавник и престъпник, отхвърлен от народа си и международната общност...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
3
rate up comment 2 rate down comment 3
khao
преди 2 години
ае да четем статията, а да не коментираме като някъв *** ***... къде са журналистите ли... на три километра! : В началото на септември Полша обяви извънредно положение за трикилометровата гранична ивица и отказа на журналистите достъп до тази зона.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 4
дядя Вова
преди 2 години
И те искат като нас светлото евроатлантическо бъдеще, свободата и просперитета! А къде са те най-вече? У Германия, Полша, Франция и пр. светли западни демокрации! Нещо против тия думи ?!?!?!?!?!?!?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 3
0pk
преди 2 години
Ама те не са мигранти, а политически бежанци от войни и репресии! Къде е баба Меркел да отиде на Полската граница и да се снима с бежанците, да им обясни, че са добре дошли в ЕС - да работят и процъфтяват? Къде изчезнаха тия журналисти дето обясняват, как това са клети жени и деца изоставени от всички и нуждаещи се от помощ? И в крайна сметка измежду тях повечето са доктори и архитекти, готови да запълнят европейския пазар на труда с евтина и квалифицирана раб. сила!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още