IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ядрената енергия има своята роля в предотвратяването на климатичната катастрофа

Тя има повече недостатъци, рискове и компромиси от останалите средства, но те не са толкова големи

16:13 | 18.11.21 г. 12
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Ранните екологични движения разглеждаха ядрената енергия като злодей номер едно. Бедствията (през четвърт век) в Чернобил и Фукушима, разпалиха страховете на няколко поколения. Много от днешните борци за климата остават разбираемо враждебни към ядрената енергия. И все пак, докато на COP26 (климатичната конференция на ООН в Глазгоу - бел. прев.) лидерите се бореха да постигнат споразумение за намаляване на въглеродните емисии, което да се доближи до ограничаване на повишението на глобалната температура до 1,5 градуса (спрямо прединдустриалното ниво – бел. прев.), става ясно, че ядрената енергия трябва да бъде част от набора от решения, дори и на преходна база, пише Financial Times в редакционен коментар.

Малцина биха поставили под съмнение, че възобновяемите източници като вятърът и слънчевата енергия - които направиха огромни крачки напред - трябва да бъдат основата на бъдещото производство на електроенергия. Недостатък остава периодичният им характер и липсата на мащабни средства за съхранение на електроенергия. Технологиите за съхранение изглежда малко вероятно да осигурят достатъчно значимо решение, достатъчно бързо. Ядрената енергия е единственият източник без въглерод, който може да доставя денонощно енергия, задоволяваща търсенето, почти навсякъде.

Освен това светът трябва не само да замени източниците на изкопаеми горива, които все още генерират почти две трети от световната енергия, но и електрическата енергия трябва да бъде значително разширена, за да замени петрола, въглищата и газа, изгаряни от превозните средства, домовете и индустрията. В същото време много от атомните централи, които доставят 10 процента от световното електричество, остаряват.

Би било голямо предизвикателство възобновяемите енергийни източници да поемат целия товар. Помислете за сценарий, при който продажбите на автомобили с двигатели с вътрешно горене се преустановят до 2035 г., а глобалното електричество е декарбонизирано до 2040 г. Международната агенция по енергетика (МАЕ) предполага, че светът ще трябва да ускори изграждането на слънчеви и вятърни централи, така че до 2030 г. да добавя четири пъти повече капацитет годишно от рекордната 2020 г.

Някои сектори, по-малко подходящи за електрификация, ще изискват алтернативни горива (като водород) или източници на топлина. Ядрената енергия е потенциално добра за производството и на двете.

Аргументите срещу ядрената енергия са мощни и отекващи. Тя е скъпа, а мощностите - сложни за изграждане; проектите често превишават първоначалните разчети за разходите и сроковете за изпълнение. Ядрената енергия отделя смъртоносни отпадъци. Когато нещата се объркат, ефектите могат да бъдат опустошителни. Ядрената индустрия и нейните привърженици са склонни да отхвърлят подобни опасения твърде лековато.

И все пак няколкото трагични произшествия бяха причинени от комбинация от лошо обучение, недостатъци в дизайна и неадекватно разбиране на рисковете. Много учени и академици са съгласни, че съвременните дизайни, мерките за безопасност и обучението са по-добри. Технологията е напреднала и при съхранението на отпадъците. Финландия поставя добре дошъл еталон за справяне с ядрените отпадъци с изграждането на дълбоко подземно хранилище, което трябва да стане първото такова в света за отработено ядрено гориво.

Съвместното инвестиране от страна на държавата или използването, да речем, на регулирани модели на базата на активи може да намали разходите за финансиране до точката, в която ядрената енергия ще е конкурентна на другите източници. Малките модулни реактори - които се проучват в Обединеното кралство, Естония, Чехия, Холандия и други страни - предлагат перспективата за по-евтино и бързо изграждане, но и за достатъчна мощност. Общностите може да се възпротивят да имат такива реактори в задния си двор. Но те потенциално биха могли да бъдат изградени на площадките на съществуващи реактори или - както проучват САЩ - модернизирани в бивши въглищни централи, като се използва съществуващата преносна инфраструктура.

Правителствата, регулаторите и индустрията са изправени пред трудна битка за извоюване на доверие в ядрената енергия. Но предотвратяването на климатичната катастрофа е определящото предизвикателство на този век. Всички средства за постигането му имат недостатъци, рискове и компромиси. Ядрената енергия може би ги има повече от останалите, но те не са толкова големи, че да ѝ пречат да играе роля.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 2 rate down comment 5
fon
преди 2 години
На първо място в България трябва да стане ясно на всички, дори и на последната червена пенсия, че ядрената енергия от нови АЕЦ е изключително скъпа и тогава може да се пристъпи към обсъждане на други въпроси за АЕЦ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 0 rate down comment 5
zelka007
преди 2 години
така е , в неделя е било слабичко откъм вятър . случва се . но през останалото време си бичат по 9-10ГВт мощност постоянно ... :))) ... за там що не се напъваш да коментираш ... ?! ... и на този фон , ще строят около 31 нови офшорни вятърни парка на стойност 93млрд само през следващите 5 години , като 8 от тях са гигаватови проекти с по 150-200 от най-модерните турбини на ферма ... инсталират и литиеви мегабатерии за стабилизиране ... те тъй си вървят нещата в ингилизко ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 1
Valentin13
преди 2 години
Британия обяви, че миналия понеделник силата на ветровете са били на най-ниско ниво от последните 57 дни. В Германия беше преди това. Всеки, който следи тенденциите ще забележи, че все по.често се прокрадват идеи за посока към ядрена енергетика, защото слънчевата енергия е недостатъчна и употребата и създава огромни проблеми и несигурност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 6
zelka007
преди 2 години
и къде ги тия реактори на талази дето ти се привиждат в офисна следобедната дрямка ... ?! ... ловя се на бас със всеки , че това което виждате като тенденция , да се гасят все повече реактори и да се строят все по-малко ще продължи и следващите 20 години ... фотоволтаиците и перките ще се наложат окончателно и безапелационно . а за феновете на ядрената енергетика , ще остане да четат такива бодряшки материали , като този ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 4
zelka007
преди 2 години
а тъй те искам ... :))) ... брутален ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 0 rate down comment 3
zelka007
преди 2 години
google --> traveling-wave reactor (TWR)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 2
khao
преди 2 години
демек фуя резко се наклони към твоята дупка, хахаха ... с това, требва, ама нема!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 5
дядя Вова
преди 2 години
"Има обаче и друг проблем - уран няма да има за всички :D "Е, те джурналята ще ти кажат, че целиот уран на света е складиран под Статуята на свободата, но старшинката в Кремъл държи ключовете, явките и паролите. По стара КГБ-ейска традиция :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 0
evlogi
преди 2 години
Това с бягащата вълна същото ли е като реактори с бързи неутрони или е друга технология?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 5
bgMan
преди 2 години
Всички надежди са вперени в няколко пробива при термоядрения синтез и нов тип ядрени реактори с бягаща вълна, които ще се зареждат 1 път на 30-40 години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още