IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Можем ли да спрем отрицателното влияние от изменението на климата?

На COP26 образователни министри се ангажираха да включат темата за климатичните промени в образованието, посочи проф. Нина Николова

20:30 | 11.11.21 г. 4
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Вече сме в беда, стабилността, от която всички зависим, се руши. Тази история е за неравенството. Трябва да пренапишем нашата история, за да превърнем тази трагедия в триумф. С тези думи режисьорът сър Дейвид Атънбъро се обърна към световните лидери на срещата на върха на климата COP26. Филмът, представен от него, постави въпроса можем ли да спрем отрицателното влияние от изменението на климата.

„В рамките на конференцията се проведе важна среща, на която министрите на образованието и на околната среда се ангажираха да работят за интегриране на темите с климатичните промени и образованието“, съобщи в новата рубрика Made In Green на Bloomberg TV Bulgaria, която ще се излъчва всеки четвъртък, проф. Нина Николова, ръководител на катедра Климатология, хидрология и геоморфология към СУ „Св. Климент Охридски“.

Тя посочи, че световни лидери, научна общност и неправителствени организации са настоявали не само да се маркира напредъкът по отношение на изменението на климата, но и да се адаптират националните планове на страните на базата на последните научни изследвания.

Припомняме, че на 1 ноември започна двадесет и шестата конференция, организирана от агенцията за климата на ООН в Глазгоу, която събра на едно място събра над 25 хиляди представители на 197 държави, неправителствени организации, журналисти, както и над 100 световни правителствени лидери. Целта на всички е обща – намаляване на въглеродния отпечатък върху планетата, но така че страните да продължат да бележат икономически растеж.

„Изменението на климата е комплексно. Тук действат както природните фактори, така и антропогенната дейност, която допълнително наслагва върху природните фактори и води до по-силни негативни последици за климата. В миналото увеличението на температурата беше обяснявано с действието на природните фактори. По този начин като причина за редуването на ледниковите и междуледниковите епохи се посочваха промените на параметрите на земната орбита“, обясни проф. Нина Николова.

Според нея през последните десетилетия е все по-трудно да се обяснят климатичните промени само с природните фактори. В последния доклад на Световната метеорологична организация за състоянието на климата през 2020 г. се посочва, че водещият фактор за глобалното затопляне е увеличаването на парниковите газове в атмосферата в резултат на антропогенната дейност.

„През последните години имаме значително повишаване на концентрацията на емисиите на парниковите газове. Усилията трябва да се насочат към намаляване на антропогенните емисии на парниковите газове. Друго спешно действие е внедряването на мерки за адаптация“, коментира ученият.

Проф. Николова напомни, че климатичните промени засягат всеки човек. „Именно затова промяната трябва да идва от всеки един индивид. Адаптацията следва да се провежда на всички нива от отделните хора, частните фирми, малките компании, стигайки до правителствено и глобално ниво. Важното е да се подчертае, че всеки отделен човек също може да допринесе, защото малките стъпки водят до по-големи успехи“, убедена е тя.

С колко се увеличава концентрацията на метана и азотните оксиди? Какво се разбраха лидерите по време конференция COP26 може да разберете, ако гледате филма в предаването “В развитие”. Докъде ще стигне зеленият преход в прогнозите и кога трябва да се започне с мерките?

Целия разговор може да видите във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Видеа с всички гости на предаването “В развитие” гледайте тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:28 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
ing5rov
преди 2 години
гадно племе са сатанистите , дето мислят , че земята е тяхна !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 0
julian12
преди 2 години
Не оставят хората на мира, не оставят животните на мира, сега не оставят и Земята на мира. Ей гадно племе е това човека.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 0
cyclop
преди 2 години
Като почнете да обяснявате че кравешките пръдни ще ни затрият... Не знам как да продължа това изречение. Честита идиокрация на всички. Само без комичните елементи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 0
ing5rov
преди 2 години
спрете да пръскате говнотии от самолетите , гаддове !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още