IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лари Съмърс: Неуспешното справяне с инфлацията може да върне Тръмп на власт

Бившият финансов министър на САЩ препоръчва Фед да ускори темповете на намаляване покупките на активи

21:14 | 15.11.21 г. 2
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп.<em> Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп. Снимка: Bloomberg LP

Бившият министър на финансите на САЩ Лорънс Съмърс предупреждава, че неуспешното справяне с прекомерната инфлация може да доведе до преизбирането на бившия президент Доналд Тръмп.

В поредица от постове в Twitter Съмърс коментира, че назначенията на администрацията на президента Джо Байдън във Федералния резерв трябва да признаят предизвикателството, което поставя инфлацията, и трябва внимателно да калибрират и комуникират политиките на централната банка, предава Bloomberg.

Намаляването на тарифите е най-важната политика от страна на предлагането за борба с инфлацията, казва Съмърс, който ръководеше Министерството на финансите от 1999 до 2001 г.

Той също така препоръчва на Фед да ускори намаляването на покупките на активи.

„Прекомерната инфлация и усещането, че тя не се контролира, помогнаха за избирането на Ричард Никсън и Роналд Рейгън. Това рискува да върне Доналд Тръмп на власт“, пише Съмърс, който също е платен сътрудник на Bloomberg.

„Има една мъдра апокрифна поговорка, която често се приписва на Кейнс: когато фактите се променят, аз променям мнението си. Какво правим? След години на застъпничество за по-експанзионистична фискална и парична политика промених виждането си“, посочва Лари Съмърс във връзка с паричната политика на Фед.

„Първо, нека не комбинираме грешки, които вече са направени с твърде много фискални стимули и прекалено разхлабена парична политика“, казва той в отделен пост в Twitter.

Според него пакетът на Байдън, който предвижда мащабни инвестиции в инфраструктура и социални услуги, например грижи за деца, ще увеличи капацитета на икономиката, но ще има само незначително въздействие върху инфлацията.

Съмърс казва, че Фед трябва да даде сигнал, че основният риск е прегряването и да ускори темпът на свиване на покупките на активи. Предвид бума на цените на жилищата покупките, свързани с ипотеки, трябва да спрат незабавно, препоръчва той.

Той заключава, че прегряването на икономиката е за предпочитане като проблем пред пандемия или финансова криза, но това пак може да застраши просперитета и общественото доверие, освен ако не бъде признато и адресирано подходящо.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 1
дядя Вова
преди 2 години
Скоро янките ще върнат към националният си спорт - грабенето на банки и дилижанси.. мхм
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
nkavrakov1982
преди 2 години
"Предвид бума на цените на жилищата покупките, свързани с ипотеки, трябва да спрат незабавно, препоръчва той....."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още