IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономиката на България забави ръста си през третото тримесечие

Макар и с по-бавен темп БВП продължава да расте за второ поредно тримесечие на годишна основа

13:00 | 16.11.21 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Angelov Velko/Bloomberg News</em></p>

Снимка: Angelov Velko/Bloomberg News

Българската икономика е нараснала с 0,4% на годишна основа през третото тримесечие – значително забавяне спрямо ръста от 9,9% през предходния период. Това показват сезонно изгладените данни от експресна оценка на Националния статистически институт (НСИ).

Въпреки това периодът юли-септември е второ поредно тримесечие на растеж на годишна основа след поредицата от забавяния заради ефектите от борбата с пандемията. Това показва, че макар и с по-бавен темп, икономиката на България продължава да се възстановява.

Спрямо второто тримесечие на годината ръстът на икономиката според сезонно изгладените данни за периода август - септември е 0,9%.

БВП в стойностен обем и текущи цени

Според експресните оценки на НСИ за третото тримесечие на тази година БВП в номинално изражение достига 35,577 млрд. лева.

Реализираната добавена стойност в периода от август до септември е 30,652 млрд. лeвa.

По елементи на крайното използване най-голям дял в БВП заема крайното потребление със 74,9%, което в стойностно изражение възлиза на 26,633 млрд. лева.

През третото тримесечие на годината бруто капиталообразуването достига 7,235 млрд. лв. и заема 20,3% относителен дял в БВП.

Външнотърговското салдо е положително.

Темп на прираст на БВП - общо и по компоненти

    БВП по тримесечия за периода 2005 - 2021 г. по средногодишни цени на 2015 година

Тримесечни изменения

През третото тримесечие на тази година спрямо второто БВП по сезонно изгладени данни нараства с 0,9%. За същия период брутната добавена стойност нараства с 1,7%.

Според експресните оценки на БВП по елементи на крайното използване през третото тримесечие причина за регистрирания икономически ръст по сезонно изгладени данни спрямо предходните три месеца е увеличението на крайното потребление с 1,8%.

Годишни изменения

През третото тримесечие на 2021 г. БВП по сезонно изгладени данни се увеличава с 0,4% спрямо година по-рано. Брутната добавена стойност нараства с 0,3%.

Крайното потребление регистрира ръст от 5,1%, докато бруто образуването на основен капитал намалява с 3% през третото тримесечие спрямо същия период на миналата година по сезонно изгладени данни.

Износът на стоки и услуги се увеличава с 12,5%, а вносът на стоки и услуги нараства с 11,1%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:51 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
viva
преди 2 години
Производителите у нас си мислят, че хората са балъци. Надуват цените на всичко, под паравана "всичко скача" и очакват хората да продължават да потребяват в същите количества. Няма как да стане. Цените в чужбина на основни хранителни стоки и стоки за бита са по 30-50-80% по-ниски в сравнение с нашите. Само надуват цените и реват за помощи и компенсации от държавата. Лакомията накрая ще им изиграе лоша шега. Оставяйте ги да фалират. В България безработицата е само 4,7%. Пуснете една вълна да мине, да видят останалите, че предимно трябва да се бачка, а не да се търси далаверата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 1
дядя Вова
преди 2 години
"Още половин милиард лева нов дълг под формата на държавни ценни книжа се очаква да бъде изтеглен идния понеделник. От обявения аукцион на сайта на БНБ става ясно, че този път финансовото министерство предлага книжа със срочност 7 години и половина"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 2
дядя Вова
преди 2 години
Няма значение, щом са ги пуснали да се кокорят и киризят - ситуацията е под контрол..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 2
evlogi
преди 2 години
Споко.Кирчо и Кокорчо ся ще го ускорят...упс, *** те не бяха ли точно те министри през третото тримесечие??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още