IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарът на индустриални имоти у нас се доближава до рекордната 2019 г.

Заради увеличеното предлагане се очаква делът на свободните площи да нараства

13:38 | 16.11.21 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Roger Kisby/Bloomberg</em></p>

Снимка: Roger Kisby/Bloomberg

Пазарът на индустриални имоти у нас поддържа стабилна активност през 2021 г. През периода януари-септември са завършени обекти с обща площ 174 167 кв.м, а нетното усвояване е със сходни стойности - 165 997 кв.м. Данните сериозно изпреварват нивата през 2020 г. и се доближават до тези през 2019 г., когато бе отчетена рекордна активност на индустриалния пазар, сочат данни на консултантската компания Cushman & Wakefield Forton.

Индустриалният пазар продължава да е във фокуса на инвеститорите и в Европа в контекста на COVID кризата. За първото полугодие на 2021 г. трансакциите с индустриални имоти на Стария континент са за 26,5 млрд. евро, отчитайки 73% ръст спрямо средните нива за периода 2015-2019 г.

У нас търсенето е концентрирано в средно големи градски логистични проекти, където в момента има по-малко свободни площи, докато по-големите извънградски обекти, в които има повече новоизградени и свободни площи, се усвояват по-бавно.

В резултат на това, както и повишеното предлагане на нови имоти, експертите очакват делът на незаетите площи да расте през следващите тримесечия.

„Компаниите за логистика, дистрибуция и куриерски услуги, които са сред основните двигатели в сектора, са силно обвързани с доставки към крайни клиенти. Това налага и скъсяване на разстоянието и консолидация с цел оптимизация на разходи и ресурси. През следващите месеци ще следим дали интересът към по-малките проекти ще се задържи и как големите обекти в по-отдалечените райони ще отговорят на промяната на пазара“, коментира Жоро Ангелов, мениджър „Индустриални площи и развитие на парцели“ в Cushman & Wakefield Forton.

Нивата на свободните площи през третото тримесечие леко нарастват до 4,3%. От началото на годината стойностите трайно се движат нагоре, но все още са на здравословни нива за пазара.

Търговските вериги, дистрибутори и куриерските компании продължават да са най-активните на пазара като наематели или инвеститори в собствени обекти. "Към края на 2021 проектите в етап на строителство в София надхвърлят 440 хил. кв.м, почти поравно разпределени между спекулативни проекти и такива за собствено ползване“, допълва Жоро Ангелов.

През последното тримесечие предлагането в столицата нарасна с 81 880 кв.м, достигайки общ обем почти 1,573 млн.  кв.м. Cushman&Wakefield Forton е консултант по избора на локация и изпълнител на проекта за строителство по поръчка и отдаване под наем на най-големия логистичен център в София. Новият логистичен център на "Орбико България", която е един от най-големите дистрибутори и доставчик на логистични услуги на пазара, разполага с 31 200 кв. м. складови площи и 4000 кв. м. офиси. Спекулативната част на пазара също расте с финализирането на два градски логистични проекта - Botevgradsko Logistics Park (29 000 кв.м) и Logistics Park RGS-Фаза 3 (7 000 кв.м).

Наемите на първокласни площи леко се повишават през последното тримесечие. За средноголеми проекти те достигат 4,3-4,5 евро на кв.м, докато складови бази с площ над 10 000 кв.м се отдават за около 3,8-4 евро на кв.м. Доходността от първокласни индустриални имоти в София остава на стабилни нива около 8% на годишна база.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още