IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кой подхранва антиваксърски нагласи на Балканите?

Теориите на конспирацията процъфтяват на благодатна почва в региона

13:00 | 17.11.21 г. 17
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Протест срещу зелените сертификати в София, октомври 2021 г. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Протест срещу зелените сертификати в София, октомври 2021 г. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Теории на конспирацията, безпокойства за безопасността, омаловажаване на заплахата или просто бунтарство - каквито и да са причините за отказа от ваксинация срещу COVID-19, то те изглежда са намерили благодатна почва на Балканите да пуснат своите корени. Това се коментира в анализ на БТА, подготвен от Мина Иванова, София Георгиева и Петър Къдрев.

Ако и вие вярвате, че ваксините са опит за промяна на човешката ДНК, че чрез тях се извършва микрочипиране, че причиняват стерилитет, заболявания, че са по-опасни от вируса или са просто безполезни, то вероятно се числите към немалка част от населението в балканските страни, категорично отказваща да се ваксинира.

Румъния, подобно на България, е сред страните с най-ниско ваксинационно покритие в ЕС. В големите градове са ваксинирани малко над 40% от жителите (с изключения като Букурещ, където са ваксинирани 64%), в по-малките градове са имунизирани малко над 38 на сто, а в селските райони - едва 22,5%. 

След появата на първия случай на заразяване на 26 февруари 2020 г. заедно с новия коронавирус в страната се разрази паралелна пандемия от фалшиви новини и конспиративни теории. Реториката "мутира" от обикновено отричане на вируса до антиваксърски внушения, като "ваксината предизвиква безплодие".

Още в първите месеци се разпространяваха слухове, че от болници са предлагали пари, за да запишат в нечий смъртен акт, че лицето е починало от COVID-19. Предпазната маска бе определяна като "намордник", който правителството иска да сложи на своите граждани. Всякакви твърдения за вредата от маските, чудодейни лечения на COVID-19, теории, че 5G технологиите са виновни за разпространението на вируса и пр. заливаха месеци наред социалните мрежи.

Проучване за отношението към COVID-19 показа, че хората в напреднала възраст и завършилите висше образование са по-привлечени от конспиративните теории. Едно от обясненията, според антрополога Раду Умбреш, е, че възрастните хора изпитват недоверие, тъй като помнят комунистическите времена, когато често официалните новини са били фалшиви.

Хората с висока степен на образование пък често смятат, че са достатъчно компетентни и в сфери извън придобитата степен.

Според изследване на института ИРЕС от септември, посветено на отказа от ваксинация, 28% от румънците не вярват на ваксините; 14 на сто смятат, че нямат нужда от ваксина; 12% се страхуват от възможни странични ефекти; 11% имат медицински противопоказания. 9% от анкетираните са на мнение, че коронавирусът не съществува, а шест на сто не искат да се ваксинират без конкретна причина за това.

В допълнение към тази картина - в румънския парламент през декември 2020 г. влезе националистическата партия Алианс за единство на румънците, която почти всяка седмица организира протести срещу противоепидемичните мерки и въвеждането на COVID сертификати.

В Румъния съществена роля във формирането на мнение играе и духовенството, а някои представители на църквата се оказаха най-пламенните антиваксъри. Така например игуменът на манастир в окръг Нямц предупреди енориашите си, че след ваксинацията по тялото им ще се появят люспи като при рибите. От Румънската православна църква критикуваха изявленията на игумена.

В Турция, където с две дози ваксина досега са имунизирани над 80% от пълнолетните граждани, анкета от лятото показва, че делът на хората, които не желаят да се ваксинират, възлиза на 11 на сто от населението. 13% от турците са посочили, че не са сигурни дали искат ваксинация, а 76 на сто - че са ваксинирани или че планират да се ваксинират, сочи още проучването на агенция ИПСОС.

По политически признак противниците на ваксините са най-многочислени сред симпатизантите на прокюрдската Демократична партия на народите - 36,5 на сто, a най-слаба почва семената на антиваксърството намират сред електората на Партията на националистическото действие - 9,5 на сто, показва друго проучване, извършено от агенция Метропол.

Антиваксърски митинги се проведоха през последните седмици в Истанбул и Измир, на които участниците протестираха без маски и социална дистанция срещу ваксинацията и ограниченията. Те носеха плакати с надписи "Ваксината ли пази вас или вие - ваксината?", "Никое решение не е над конституцията" и "Вирус, който не заразява туристите".

Антиваксъри в окръг Къръккале, Централна Турция, отидоха дори още по-далеч, обявявайки намерението си да основат собствена партия - Партия за живот без налагане. Нейният инициатор, местният адвокат Хаджъ Али Йозхан, заяви, че партията няма политически планове, а дейността ѝ ще бъде изцяло насочена срещу ограничителните мерки заради пандемията. "Ние сме против принудителните интервенции, против плановете, целящи създаване на роботизирани хора чрез система за проследяване на чипове с химически течности, наречени ваксини", каза Йозхан.

Още по-краен в реакцията си бе мъж от град Коня, който откри стрелба в градския транспорт през октомври след направена забележка да си сложи маска.

Като цяло турската общественост не се противопоставя на ваксинацията. Но поради факта, че голяма част от населението на страната е в детска възраст, а децата не подлежат на имунизиране срещу COVID, темпът на постигане на масов имунитет чрез ваксинация изглежда бавен, отбелязват експерти.

Последна актуализация: 02:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

14
rate up comment 2 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Как от кой се разпространява, от същите кремълски хибридки, дето говориха, как норвежците ще им вземат децата, плашиха ги с истанбулска конвенция, лъгаха ги как България се съгласила да стане приемен център за бежанци, как нямало никакви военни в Крим.и тн. и тн. А Грую със зяпнала уста поема, поема...сега е антиваксър, утре ще е антиевро, вдругиден друго ще му измислят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 3 rate down comment 1
Mechkata
преди 2 години
не знам що се пениш на всяка статия относно ваксинирането - антиваксърски павета, невежи, нам кви си още простотии. Всеки сам си прави избора на база каквото си иска - фейсбук, бг мама, чужди или наши сайтове, интервюта по тв и т.н. и т.н. всякакъв източник на информация, близки лекари, потърпевши, роднини, колеги, приятели.Само за сведение в кратката характеристика на продукта, само ако си си направил труда да я прочетеш, разбира се, ще забележиш доста изречения от типа: "Този лекарствен продукт подлежи на допълнително наблюдение. Това ще позволи бързото установяване на нова информация относно безопасността." ; "Безопасността и ефикасността при педиатрични участници на възраст по-малко от 12 години все още не са установени. Налични са ограничени данни." ; "За да се подобри проследимостта на биологичните лекарствени продукти, името и партидният номер на приложения продукт трябва ясно да се записват." ; "Продължителността на защитата, предоставяна от ваксината, не е известна, тъй като тя все още се определя в текущи клинични проучвания."; " ваксинацията може да не защити всички ваксинирани. Лица може да не са напълно защитени до 7-мия ден след втората доза от ваксината." ; "Има ограничен опит от употребата на ваксината при бременни жени.";"Не е известно дали ваксината се екскретира в кърмата." ; "Оценката за безопасност в Проучване 2 продължава."; "Съобщаването на подозирани нежелани реакции след разрешаване за употреба на лекарствения продукт е важно. Това позволява да продължи наблюдението на съотношението полза/риск залекарствения продукт. От медицинските специалисти се изисква да съобщават всяка подозирана нежелана реакция..."Този лекарствен продукт е разрешен за употреба по т. нар. схема разрешаване под условие.Това означава, че за този лекарствен продукт се очакват допълнителни данни. Европейскатаагенция по лекарствата ще извършва преглед на новата информация за този лекарствен продуктпоне веднъж годишно и тази КХП съответно ще се актуализира." ... сам си направи сметката -всички влизаме в някаква статистика, обаче.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 3 rate down comment 2
wag1111
преди 2 години
Кой подхранва антиваксърски нагласи на Балканите?А на ЗАПАД?Да не мислите, че тия проценти са реални ваксинирани с ваксина, а не само със сертификат. При положение, че масово се копуват и се подаряват от лекари(тука в Германия). Опитаха се да натиснат медицинските работници, но накрая ги оставиха, дори им премахнаха и тестовете. Пълна анархия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 5 rate down comment 1
trendline
преди 2 години
Ако си лъган повече от 100 пъти, дори и да ти кажат нещо което дори да е вярно по същество, ще повярвате ли? Така и за ваксинирането.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 2
ing5rov
преди 2 години
някой знае ли как стои въпросът с кръводаряването ... в тая връзка .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 7 rate down comment 8
дядя Вова
преди 2 години
Които предпазват само да не утънрят с милиарди банковите сметки на 2-3 фирми.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 4
khao
преди 2 години
тоест най напредналата нация е ОАЕ!!!кво са открили? ... как се дои камила с една ръка?куба е третата най развита... я да им отворим границата, да видим дали ще се задържат много като народ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 8
zelka007
преди 2 години
хаха ... капсулирани в невежеството си щастливи православни ... :))) ... винаги вярват в чудеса и никога в здравият разум ... иво христов ги квалифицира , да не се повтарям ... ваксинирани от 11г нагоре : оае - 98% , сингапур - 93% , куба - 89% , португалия 89% , чили 87% , камбоджа 83% , китай 82% , ю.корея 82% , испания 82% ... и още много други ... не случайно се разпадаме лека-полека като народ , тази територия още дълги години ще бъде донор на население за света ... най-вероятно до пълното асимилиране след 3-4 петилетки ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 6
Един Българин
преди 2 години
И от руснаците да идват, в случая са изключително добре подплатени с факти и хората съвсем основателно се съмняват в насилственото "добро". Първо не е ясно какво е, после прекалено много фатални случаи познава всеки един от нас за съжаление. А това че сменят диагнозата за смърт в болниците поне у нас е публична тайна, с която всеки се е сблъсквал от първо лице. Ваксини тествани 30-40 години да , нещо измислено, вчера, за което се подписваш че производителят не носи никаква отговорност и ти сам си слагаш главата в торбата .... ами "благодЪрЪ ви много"!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 3
bgMan
преди 2 години
Както винаги всички конспирации и извори на недоверие произхождат от мръснитее и лъжливи руснаци и кремълската империя на убийци и злодеи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още