IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ предупреди за рискове на жилищните и фондовите пазари и високи дългове

В своя преглед на финансовата стабилност банката посочва, че рекордно ниските лихвени проценти са облекчили опасенията за устойчивостта на дълга

16:18 | 17.11.21 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Все по-високите цени на имотите и финансовите пазари, поемането на риск от небанкови институции и ръстът на заемите представляват риск за стабилността на еврозоната, предупреди в свой доклад Европейската централна банка (ЕЦБ) в сряда.

Макар че икономическото възстановяване след кризата с коронавируса означава, че краткосрочните рискове са изчезнали, натрупват се уязвимости, които могат да имат потенциално тежки последици в бъдеще, заяви банката, цитирана от Bloomberg.

“Опасенията са особено свързани с отделни области на прекомерен ръст на пазарите на кредити, активи и жилища, както и с по-високите нива на дълга в корпоративните и публични сектори като наследство от пандемията“, казва банката в своя Преглед на финансовата стабилност. С това тя повтаря описанието на дот-ком балона на бившия председател на Федералния резерв Алън Грийнспан от 90-те години на миналия век.

19-членната еврозона се възстановява бързо от последния доклад за финансовата стабилност на ЕЦБ от май насам. Фондовите ѝ пазари се присъединиха към глобалния възход, а по-рискови сегменти отчитат особено засилено търсене от страна на инвеститорите.

ЕЦБ подчертава нарастващите уязвимости при жилищните недвижими имоти – особено в страни, където предкризисните оценки вече бяха високи.

Банката заяви, че пазарът е „по-податлив на корекция“ и предупреди, че инвестиционните фондове, застрахователите и пенсионните фондове може да се изправят пред „значителни кредитни загуби“, ако експозицията им към корпоративен дълг с по-нисък рейтинг се влоши.

„Пазарите на акции и рискови активи запазват поразителния си оптимизъм, което ги прави по-податливи на корекции“, казва заместник-председателят на ЕЦБ Луис де Гуиндос в доклада. „Има примери за утвърдени пазарни играчи, които проучват по-нови и по-екзотични инвестиции. Успоредно с това жилищните пазари в еврозоната се разширяват бързо със слаби индикации, че кредитните стандарти се затягат в отговор на това“.

Икономическото възстановяване от Covid-19 е стабилизиращ фактор. Рискът от високи нива на корпоративен фалит и банкови загуби е намалял „значително“, а рекордно ниските лихвени проценти са облекчили опасенията за устойчивостта на дълга, посочва ЕЦБ.

Прекъсванията в глобалните вериги на доставки обаче и възможността за нови блокади за ограничаване на последната вълна от коронавируса представляват нови предизвикателства. „Пандемията продължава да бъде един от основните рискове пред икономическия растеж“, казва банката.

Отвъд Европа несигурностите включват забавяне в Китай дори ако проблемите на задлъжнялата China Evergrande Group са имали ограничен ефект върху перспективите досега, се казва още в доклада.

У дома, макар че ЕЦБ вижда забавяне на икономическата инерция, производството „вероятно“ ще задмине предкризисните нива през четвъртото тримесечие. Банката подчерта риска, породен от упорито високата инфлация, макар че не влиза в допълнителни детайли по паричната политика преди ключовата среща на банката през декември.

„Ако продължаващите трудности доведат до по-голям от очаквания ръст на заплащането или икономиката се завърне по-бързо към пълен капацитет, ценовият натиск може да се засили“, казва ЕЦБ. „Сценарий за по-трайно висока инфлация може да доведе до преждевременно затягане на финансовите условия, което да натежи на икономическото възстановяване“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:51 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 5
abdul
преди 2 години
Ама как така ръст? Инфлацията е само 5-6%. За какъв ръст става въпрос тука?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 2
nkavrakov1982
преди 2 години
По ясен сигнал за търсещите имоти на зверските цени в момента не виждам .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още