IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Технологиите няма да решат проблема с климатичните промени

На COP26 лидерите не успяха да разберат, че решението изисква ограничаване на редица дейности в богатите страни

09:02 | 20.11.21 г. 15
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Грета Тунберг по време на COP26. <em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Грета Тунберг по време на COP26. Снимка: Bloomberg

Климатичната конференция на ООН в Глазгоу (COP26) беше триумф за секторите с високи вредни емисии и катастрофален провал за милиардите хора, които ще страдат, включително от глад в страни около екватора, в резултат на глобалното затопляне, пише за Financial Times Джулиън Олууд, професор по инженерство и екология от Кеймбриджкия университет.

COP26 се провали, защото се основаваше на фантазията, че технологиите ще решат проблема с изменението на климата. Технологиите няма да решат този проблем, защото не могат да постигнат достатъчен мащаб навреме. Но базирането на цялата среща на това допускане осуети всякакво обсъждане на реалните решения, които изискват специфични ограничения върху редица дейности в богатите страни, които могат да се разгърнат бързо.

Всяко технологично решение, обсъждано на COP26, зависи от само три ресурса: "нелектричество" (електроенергия без вредни емисии, генерирана от хидроенергия, възобновяеми източници или ядрено делене), улавяне и съхранение на въглерод (CCS) или биомаса. Общото търсене на тези ресурси, изисквани от плановете, обсъдени на COP26, не може да бъде задоволено.

Ето и числата. Средно по света, в момента имаме 4 квтч/ден нелектричество на човек, нараствайки с 0,1 втч/ден годишно. Но плановете на COP26 изискват 32 (диапазонът 16-48). Понастоящем имаме 6 кг CCS на човек годишно, които растат с 0,1 кг/годишно, но плановете на COP26 изискват 3600 (диапазонът 1400-5700). Понастоящем ядем 100 кг растителна храна на човек всяка година, но производството на достатъчно биокеросин, за да задържим днешните нива, изисква 200 кг допълнителна реколта.

През 28-те години, които ни остават, за да достигнем нетни нулеви емисии, няма възможност нашите доставки на нелектричество, CCS и биомаса да достигнат нивата, изисквани от плановете, обсъдени на COP26. И мащабът е единственото нещо, което има значение, когато обсъждаме планове за смекчаване на климатичните промени.

COP26 беше провал, защото цялата дискусия се базираше на изцяло измислено, неосъществимо решение на истинска, актуална обществена катастрофа. Както се изрази много точно боркинята срещу изменението на климата Грета Тунберг в реч по време на срещата: „Нямаме технологично решение, което дори приблизително да ни свърши работа“.

Последна актуализация: 00:15 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

15
rate up comment 0 rate down comment 1
zelka007
преди 2 години
ванка , за да разцъкват внуците ти след 50-60 годинки , както са разцъквали бозайници през кредата , требе да са като тех - големи като мишки , или да са динозаври ... 1000ppm СО2 е имало в атмосферата само при планетарен катаклизъм (удар на голям астероид със земята или изригване на супервулкан) , последвани с рязко измиране на голяма част от био и зоо разнообразието на планетата . ние в момента ускорено вървим към тази граница , вероятно до 2100 ще бъде достигната . и вулканите нема как да спрем , но горенето на фосили можем да спрем ... :))) ... фащаш ли разликата ... ?! ... живи и здрави след 10 годинки пак да си пишем по темата ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 0 rate down comment 0
vankata89
преди 2 години
Източник wikipedia https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%B0
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 3 rate down comment 1
vankata89
преди 2 години
откакто има бозайници ходещи на два крака и мислещи , демек създаващи разни оръдия на труда , планетата никога не е била по-топла. Не съм съгласен с това я виж през креда какъв е бил климата когато са ходели огромните тиранозаври рекс бая месце са си хапвали :) от животни високи колкото блок каквито днес няма.В началото на периода се забелязва захлаждане, което всъщност започва още през юра. На по-високите места снеговалежите са често явление.[5]. След това обаче температурите се повишават отново и се задържат високи до края на периода.[5] Една от причините за това е засилената вулканична дейност и увеличението на концентрацията на въглероден двуокис. Нивото на океаните се повдига, а температурите се запазват значително по-високи отколкото са днес.Викам да сложим емисии и на вулканите а. Вместо да дрънкат разни глупости разни зеленяци да вземат да вкарат малко ред в катуните и който има повече от 2 деца кастрация и силни стимули за едно дете така няма нужда нормалните хора да страд заради глупоста че сме станали 8 милярда и планетата няма ресурси ама само китайците имаха смелоста да наложат такава политика за съжеление се отметнаха от нея защото нямало кой да плаща сметките на пенсионерите им.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 1 rate down comment 2
zelka007
преди 2 години
импе , тя луда/нормална не знам , говори неща които учените глави отдавна пишат ... нищо не си измисля или добавя . може да разкрасява нещата литературно , но нищо по различно не казва от докладите на един куп хора ... дали е права или не , скоро ще разберем до 10 години ще видим тенденцията ... :))) ... досега за съжаление , климатичните модели напълно се потвърждават ... увеличение на температурите , разтопяване на ледници и ледени шапки , повишаване нивата на океаните , повече засушавания , повече циклони и антициклони ... дотук всичко е според моделите , че и малко отгоре ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 1 rate down comment 2
zelka007
преди 2 години
откакто има бозайници ходещи на два крака и мислещи , демек създаващи разни оръдия на труда , планетата никога не е била по-топла и по-наситена с въглероден диоксид . това първо . и второ , *** са били под 100х ... :))) ... а сега сме 8млрд след месец два и 11млрд след петилетка две ... това е разликата ... :))) ... а и като се замисля , пра-пра-пра дедите ни първо са били доста по-малки на ръст , демек са ядели по-малко от нас и са били вегетарианци , а не месоядни като сега , сиреч това огромно отглеждане на месо и клане не го е имало ... но за едно си прав , планетата ще я загреем с 3 градуса над нормата до 2100г . и нашите внуци ще живеят в един много по-топъл и наситен с влага свят . на арабският полуостров лятото през денят няма да може да се излиза навън , пустините в азия и африка ще се удвоят по площ почти . сегашният умерен пояс , в който и ние живеем ще се премести отвъд карпатите , а тук ще имаме тропически климат и зверски жеги , най-веротно ще изгубим поне една реколта . твърде вероятно до 20г и ние двама с теб да хванем от тази промяна . безводието в перник и бургас ще стане хронично , а не както сега инцидентно , твърде вероятно да се разпространи и в равнините части на държавата ... в едно си прав , трябва да се научим да живеем в един много по-топъл и пренаселен свят ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 1
Императорът
преди 2 години
...учените повтарят дрънканиците на невежите и лудите, нормалните хора угаждат на извратенците - нищо добро не го чака западния свят - уви :(
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 1
Императорът
преди 2 години
Зелков: един умен човек беше казал: "Не ме е страх от министърът на културата. Страх ме е от културата на министърът." Тука е същото - не ми пука какво говори едно лудо. Потресен съм, че уж разумни хора му се връзват на бълнуванията, между тях и политици.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 1
dr.5rov
преди 2 години
През по-голямата част от историята на Земята не е имало полярни шапки. Било е доста по-топло. Счита се, че сега сме все още в ледена епоха, макар и към края си. След като тъй и тъй ще става все по-топло, не е ли по-добре да се насочим към това да се научим как да живеем на една по-топла планета. Няма нищо лошо да намаляваме всякакви вредни емисии. Това е полезно за всички, но нека да не изпадаме в истерии. Считам, че винаги когато се появят някакви естремисти, които искат нещо си и то веднага, трябва да се съмняваме в чистоплътността на намеренията им.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 1
grainis
преди 2 години
Ако технологиите няма да решат проблема , тогава кое друго ще го реши ?SGBB-Технологията - horti-energy.alle.bg , е решението за лесно , бързо и евтино ликвидиране на климатичните промени ; замърсяването на въздуха , почвите и водите ; обезлесяването ; гладa , бедността и безработицата ; терора и войните .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 3
Стоян Петров
преди 2 години
"А това - лyдото - да бъде въдворено в психиaтрия, където му е мястото - за принудително лечение !!!" - що бе импе, не може ли да се лекува у дома?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още