IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трима души са в болница след протест срещу COVID мерките в Ротердам

35 хил. души протестираха във Виена след решението на правителството за блокада от понеделник

11:05 | 21.11.21 г. 4
<p>
	<em>Снимка: EPA/БГНЕС</em></p>

Снимка: EPA/БГНЕС

Трима души са приети в болница в Ротердам в събота, след като са пострадали сериозно при стрелба на нидерландската полиция при протест срещу COVID мерките, съобщиха властите, цитирани от Ройтерс.

Стотици протестиращи запалиха коли и хвърляха камъни срещу полицаите по време на протестите в петък вечер. Полицията отговори с предупредителни изстрели и водни оръдия.

Полицията в Ротердам съобщи в Twitter в събота, че 51 души са били арестувани, половината от които са под 18 години.

„Трима агресивни протестиращи бяха ранени, те остават в болница“, допълни полицията.

Властите разследват стрелбата, включително дали ранените хора са били засегнати от полицейските куршуми.
Кметът на града Ахмед Абуталеб заяви, че протестът се е превърнал в „оргия на насилието“.

„Полицаите бяха принудени да извадят оръжията си и дори да произведат директни изстрели“, каза той на пресконференция в събота.

Нидерландският правосъден министър Ферд Граперхаус съобщи в комюнике, че „крайното насилие“ срещу полицаи и пожарникари в Ротердам е „отблъскващо“. „Правото да се протестира е много важно в нашето общество, но това, което видяхме миналата нощ, е просто престъпно поведение“, отбеляза той.

Протестиращите се събраха, за да изразят противопоставянето си на плановете на правителството да ограничи достъпа до места на закрито само до хора, които имат „корона пропуск“, показващ, че са били ваксинирани или вече да се възстановили от вируса.

Право да получат пропуск имат и хора, които не са ваксинирани, но имат отрицателен тест за коронавирус.

В редица градове в Нидерландия в събота вечер имаше безредици със сблъсъци на младежи с полицията. В Хага частите за борба с безредиците използваха водни оръдия, за да разчистят част от централната част на града, след като протестиращи хвърлиха фойерверки срещу полицията и повредиха светофари, съобщи местната полиция в Twitter.

Засилено полицейско присъствие имаше в редица други големи градове след призиви в социалните мрежи за безредици след сблъсъците в Ротердам, но полицията е успяла да ограничи допълнително насилие, като се е стигнало до няколко ареста, съобщават нидерландските медии.

Организаторите на планиран протест срещу коронавирусните мерки в Амстердам в събота заявиха, че са отменили събитието след насилието в петък. Въпреки това хиляди протестиращи излязоха на шествие около централния площад „Дам“ в града. Походът беше мирен със засилено полицейско присъствие.

Нидерландия въведе отново някои мерки за блокада миналия уикенд първоначално за три седмици в опит за забавяне на ръста на заразените с коронавирус, но дневният брой на зарадените остава на най-високите си нива от началото на пандемията.

Десетки хиляди хора, много от които поддръжници на крайната десница, протестираха във Виена в събота срещу ограниченията заради коронавируса, ден след като правителството в Австрия обяви нова блокада и заяви, че ваксините ще бъдат направени задължителни догодина.

Протестиращите се стекоха към Площада на героите пред бившия императорски дворец Хофбург в центъра на Виена в ранния следобед, един от няколкото пункта на протеста в града. Виена Виена

Много демонстранти развяваха австрийското знаме и носеха плакати с надписи като „Не на ваксините“, „Достатъчно“ и „Долу фашистката диктатура“.

По-късно през деня броят на протестиращите е нараснал до 35 хил., съобщи полицията. Те се насочиха към вътрешния ринг на Виена преди да се върнат към Хофбург.

Полицията съобщи, че са извършени под десет ареста за нарушаване на коронавирусните ограничения и забранатана нацистки символи.

Около 66% от населението на Австрия е напълно ваксинирано срещу COVID-19, едно от най-ниските нива в Западна Европа. Много австрийци са скептични към ваксините, възглед, който е насърчаван от крайнодясната „Партия на свободата“, трета по големина в парламента.

Тъй като дневният брой на заразените продължи да достига рекорди дори след блокадата за неваксинирани тази седмица, правителството съобщи в петък, че ще въведе отново блокада от понеделник и ще направи задължително ваксинирането от 1 февруари.

Протести в събота имаше и в Рим и бяха планирани в Швейцария и Хърватия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:45 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 1
Asdf1234
преди 2 години
Умница е тя . Никога не скача преди каруцата и не вика Пруу стой. Чака, ослувшва се и ако нещо трябва да се случи, то само, ще се случи. Браво Кристин, браво Лагард..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 3
korn
преди 2 години
Не искахме либерали и демократи, искахме нацисти и фашисти, сега кво стана. Скоро газовете камери и трудовете лагери пак ще отворят врати.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 1
Gocho
преди 2 години
На мен най ми харесва името на Ретдамския кмет Ахмед АбуталебМного демократично и евроатлантически звучи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 1
nkavrakov1982
преди 2 години
Сетиха се кога да протестират.Да гледаш как ти точат ножа и да стоиш да гледаш е присъщо на овцете.То и в България е същото,разлики няма.В момента същото е и с инфлацията.Излиза Кристин Лагард и казва че инфлацията била временна,докато в целия ЕС хората биват заливани от високи цени като цунами.И всички стоят и гледат и никой не скача да и потърси отговорност,за това че не си изпълнява задължения да осигурява ценова стабилност като управител на ЕЦБ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още