IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Големите офис сделки в Европа отново растат

В лондонското Сити търсенето е с 11% над 10-годишното средно равнище за финансовия квартал

11:12 | 23.11.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg</em></p>

Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Инвеститорите купуват големи офиси в основни градове в Европа след пауза в разгара на пандемията, пише консултантската компания JLL.

В Лондон трансграничен капитал на стойност 2,11 млрд. паунда е бил инвестиран в единични сделки за офис активи на цена над 200 млн. евро през първото полугодие на 2021 г., най-високото ниво от три години насам, сочат данните на консултантската компания.

В Германия Allianz Real Estate и баварският пенсионен фонд BVK купиха най-високата офис сграда в страната през юли, като платиха 1,4 млрд. евро за T1, една от четирите строящи се кули във Франкфурт. Ampega Asset Management купи неотдавна офис кулата SKYPER в града.

„Сега инвеститорите влагат капитал в големи офис активи на големи пазари. Пазарът направи пауза, за да обмисли сериозно офис сектора. Но търсенето на по-устойчиви сгради с високо качество и много удобства е голямо“, коментира Крис Ставли, ръководител на отдела за инвестиции в офиси в Европа, Близкия изток и Африка (ЕМЕА) в Savills.

Паузата в сделките по време на пандемията от COVID-19 се случи на фона на практически ограничения като намалени огледи на място. Но сега сделки се сключват отново отчасти заради силната инерция на наемния пазар, която подкрепя доверието на инвеститорите, отбелязва Ставли.

В Ил-дьо-Франс в Париж наетите офис площи са нараснали с 14% на годишна база до 765 600 кв. м, сочат данните на JLL.

В същото време в Уест Енд в Лондон между април и юли е отчетен най-високият обем на наети площи за тримесечие от две години насам. В лондонското Сити търсенето се е върнало на нивата отпреди пандемията и е с 11 на сто над 10-годишното средно равнище за финансовия квартал.

Наемателите търсят по-дълги срокове, казва Илейн Росал, ръководител на анализите на офис сектора във Великобритания в JLL. В Лондон над 370 хил. кв. м офис площи са търсени за наемане след 2022 г.

„Това несъмнено засилва доверието както в дългосрочното възстановяване на пазара, така и в ангажимента на наемателите към офис локации в центъра на Лондон“, казва Росал.

Глобалният капитал отново се раздвижва, но инвестирането на големи суми не прави автоматично партньорството с местни компании за управление на активи стратегия по подразбиране, казва Ставли.

„Има различни стратегии. Партньорството е вариант, особено при дебютни сделки. Но в същото време често има силно вродено усещане за познаване и доверие в пазара, а понякога и във въпросния актив“, отбелязва той.

На фона на силното търсене все повече активи излизат на пазара. В Дъблин собствениците на новата централа в Европа на Facebook набират около 395 млн. евро за офиса с площ от 31 536 кв. м. В Амстердам тече наддаване за централата на нидерландската банка ABN AMRO, след като компанията обяви решението си да продаде и да наеме отново сградата в края на миналата година.

В Лондон се предлагаха офис активи на стойност 4,2 млрд. паунда към средата на тази година, а други активи на стойност 6,6 млрд. паунда са налични, включително няколко трофейни актива на пазара при офертни цени от над 500 млн. паунда, сочат данните на JLL.

„Има силно очакване, че с придвижването ни от устойчивост към възстановяване ще има още големи сделки“, казва Росал.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още