IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НАТО трябва да поеме своя дял от греховете към Украйна

Западният алианс обеща на Украйна и Грузия, че ще станат членки, но не уточни как и кога, а сега може да компенсира това по друг начин

16:42 | 29.11.21 г. 10
<p>
	<em>Снимка: Joseph Sywenkij/Bloomberg</em></p>

Снимка: Joseph Sywenkij/Bloomberg

За втори път тази година Русия струпа около 100 000 войници по границата си с Украйна, което доведе до все по-неистови предупреждения към руския президент Владимир Путин от Вашингтон и Брюксел.

Все пак, като обеща на Украйна и Грузия, че ще станат членове на НАТО още през 2008 г., без да уточнява как и кога, западният алианс всъщност носи своя дял от вината за кризата, в която изпадна региона – някога част от Съветския съюз и Руската империя, пише за Politico.eu Пол Тейлър, сътрудник и редактор в медията.

Това може да бъде компенсирано, смята той.

На срещата на върха на НАТО в Букурещ през 2008 г., под интензивно лобиране от тогавашния президент на САЩ Джордж У. Буш, лидерите на НАТО пренебрегнаха историческите интереси на Москва и разпалиха илюзиите за защита от Запада в Киев и Тбилиси, които бяха разбити за няколко месеца. Въпреки съпротивата от Франция и Германия съюзниците дадоха обещание, което не могат да изпълнят, но и от което не могат да се оттеглят без опустошително унижение.

Това решение на срещата на върха в Букурещ може би бележи кулминацията на „еднополюсния момент“, когато САЩ вярваха, че могат да прекроят света по западни линии, като игнорират предупрежденията на лидери като бившия френски президент Жак Ширак, че „Русия не трябва да бъде унижавана“, и германския канцлер Ангела Меркел, че трябва да се вземат предвид „законните интереси на сигурността“ на Москва.

Резултатът засили страховете на Кремъл от обкръжаване и от загуба на стратегическата дълбочина, която позволи на Русия да надделее над западните нашественици два пъти за два века - Наполеон през 1812 г. и Хитлер от 1941 до 1945 г.

Освен това не успя да подобри сигурността на Грузия или Украйна - никакви уверения, че НАТО не е заплаха за Русия, че целта му е чисто отбранителна или че нито едно от оръжията му няма да бъде използвано, освен в отговор на атака, не може да успокои Москва. Така че когато руските войски смазаха грузинската армия по-късно същата година, след като тогавашният грузински президент Михаил Саакашвили неразумно се опита да си върне със сила контролирания от бунтовниците регион Южна Осетия, нито Америка, нито НАТО му се притекоха на помощ.

По същия начин, когато Русия превзе и анексира Крим през 2014 г. в отговор на свалянето на проруския президент на Украйна от проевропейски демонстранти и подклади въоръжен бунт на сепаратистите в региона на Източен Донбас, Западът просто наложи санкции, но не предложи на Киев военна подкрепа.

Урокът е ясен: нито САЩ, нито европейските съюзници са готови да рискуват война с Русия заради Украйна или Грузия. Да се ​​признае това не е успокоение, а реализъм. Да се ​​преструваш на друго е жестока измама.

Следвайки същия пример, когато президентът на САЩ Джо Байдън присъства на първата си среща на върха на НАТО през юни, той изглежда даде знак, че всяка стъпка за приобщаване на Украйна към алианса е дълбоко замразена. Вместо това той посочи необходимостта от изпълнение на критерии, включително справяне с корупцията.

Последна актуализация: 12:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 0 rate down comment 0
markov
преди 2 години
Стоене , Украйна към 1990 не я е имало като самостоятелна държава пък ти твърдиш че имала ядрени оръжия. СССР имаше ядрени оръжия и ги беше разположил в Германия, Украйна , Русия и други съветски републики. След разпада на СССР негов универсален правоприемник стана Русия . Тя пое всички активи и пасиви на СССР включително и дълговете и вземанията. Та това ядрено оръжие беше на Русия и тя си го изнесе както го изнесе и от Германия.......... Я най - големия застъпник Русия да си прибере ядреното оръжие от Украйна беше именно САЩ .......щото явно още тогава им бяха преценили мозъка на урките....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 1
fon
преди 2 години
Ето какво става със стандарта на Украйна, въпреки лъжите на колхозниците.https://***.numbeo.com/cost-of-living/compare_countries_result.jsp?country1=Russia&country2=UkraineМайдана явно си е заслужавал. А може да проверите стандарта на Беларус.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 4
Стоян Петров
преди 2 години
Ти май харесваш агресорите? Ако ердоган си вземе Кърджали и него ли ще оправдавате? ......Ако газпром наложи санкции, руснаците ще измрат от глад. Не че сега не измират, но основно от препиване..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 1
Императорът
преди 2 години
Цялата тая каша я забърка живoтното обонго. Иначе НАТО и ЕС са блокирани напълно, нито им стиска на първите да се бият, нито им стиска на вторите да налагат повече санкции. Щото ако Газпром им наложи санкции на тях - какво става?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 1
Императорът
преди 2 години
А НАТО не наруши ли ангажиментът си да не се разширява на изток - към страните от бившия Варшавски договор? А украйна няма ли някакви ангажименти към своите рускоговорящи граждани - например да зачита човешките им права? Или ангажиментите са само за Русия?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 2
Стоян Петров
преди 2 години
Хихихихи.....голям смях ......"Власти ЦАР ввели обязательные уроки русского языка в университетах страны" ....Хихиихи.........
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 2
дядя Вова
преди 2 години
Слава Украине! Зиг хайл! Хохлодебилом слава!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 6
Стоян Петров
преди 2 години
А това кой ще го поеме : " Эксперты рассказали, почему общий доход населения перестал растиВ некорпоративном секторе доходы россиян оказались на 18% ниже, чем в 2019 году."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 4
дядя Вова
преди 2 години
НАТО трябва да поеме своя дял от греховете към Украйна >> Слава Украине! Зиг хайл! Хохлодебилом слава! Ще не вмерла Украина.. Иначе освен нацистките кричалки, САЩ са готови да се бият с Русия до последният украинец. Свършат ли украинците и мерака ще свърши на секундата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 8
Стоян Петров
преди 2 години
След като русия подписа Будапещенския меморандум, съгласно който те я гарант за тереториалната цялост на Украйна, страната предаде ядрените си оръжия. руснаците плюха върху целият свят и накъсаха държавата. След като те не изпълниха задълженията си, има ли Украйна право да възвърне ядреният си статут. Според мен да и колкото по-скоро толкова по-добре. Ясно е че нещата ще се поправят след преселването на жyджето на по-доброто място, но до тогава?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още