IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията се ускорява навсякъде, но най-зле е в Латинска Америка

Разходите за живот в региона ще приключат годината с ръст от над 10%, което е най-високото ниво в глобален план

07:25 | 24.11.21 г. 9
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Инфлационните шокове предизвикват болка в цял свят, но никъде положението не е толкова лошо, колкото в Латинска Америка, пише Bloomberg.

Ръстовете на цените надвишават целите на държавните ръководители във всички големи икономики от региона, като годишната инфлация този месец достига 6% в Чили, 6,2% в Мексико, 10,7% в Бразилия и цели 52% в Аржентина.

Големи банки на Wall Street прогнозират, че средният ръст на разходите за живот в Латинска Америка ще приключи годината на ниво от над 10%, най-високото в глобален план, и предвиждат, че натискът върху потребителските цени ще продължи и през по-голямата част от 2022 г.

Най-тежката инфлация в света се прибавя към проблемите, които Латинска Америка вече търпи като един от най-тежко пострадалите региони по време на пандемията. И макар че фискалната подкрепа беше безпрецедентна в много страни от континента, на повечето места тя съвсем не е толкова щедра като в САЩ, Германия или Япония.

Сега, когато регионът излиза от най-тежката си икономическа криза от два века насам, латиноамериканците очакват нисък растеж и бърза инфлация. Икономическата катастрофа вече се превърна в пречка пред усилията за намаляване на бедността и също така може да стимулира миграцията и изтичането на мозъци – служители, пострадали от загубата на покупателна способност, е по-вероятно да се насочат към САЩ в търсене на по-добри перспективи.

Централните банки в Латинска Америка готвят едни от най-агресивните повишения на лихвите в света в отговор на инфлацията, но до момента не са направили много, за да успокоят очакванията за продължаващ ръст на цените. Един от проблемите е, че двигателите на инфлацията – неща като глобалното затруднение на корабоплаването и по-високите цени на суровините, едва ли ще бъдат преборени с по-високи лихви. Но друг проблем, специфичен за региона, е самоизпълняващото се пророчество, че нещата ще се влошават още повече. Тези очаквания са подкрепени от бързия ръст на цените през последните десетилетия.

„Сътресенията при предлагането не могат да бъдат преборени с парична политика. Латинска Америка има по-дълга история с инфлацията от повечето страни и това оказва определено влияние върху очакванията. Хората си спомнят тези години“, коментира Андре Лоес, главен икономист за Латинска Америка в Morgan Stanley в Сао Пауло. Инфлация Инфлация

Годишната инфлация в региона ще досигне 10,6% тази година, сочат прогнози на Citigroup, а данните на Morgan Stanley за шестте най-големи икономики също показват ръст на цените от над 10%. Средната прогноза на икономисти, участвали в допитване на Bloomberg, показва, че инфлацията в Латинска Америка ще достигне средно 11,9% и 10,4% тази и следващата година, най-бързия темп на почакване на цените в света.

Последиците могат да бъдат видени навсякъде в региона. В Бразилия цените на пилешкото месо и на яйцата са нараснали с 29% през октомври спрямо година по-рано. В Мексико газът за битови нужди е поскъпнал с 8,2% спрямо предходния месец. Инфлация Инфлация

Песимизмът намира отражение и на пазарите. В Бразилия трейдърите вече очакват лихви от 12% през 2023 г., което би било най-високото ниво от 2017 г. насам. Двегодишната балансова норма на инфлацията (прогноза за ръста на цените въз основа на доходността по облигациите) достигна 5,08% в началото на ноември, което е доста над целта на централната банка за 3%, въпреки че се забави спрямо връхната си точка. Дългът, деноминиран в местни валути на шестте най-големи икономики в Латинска Америка, е изгубил 15% тази година, сочи индекс на Bloomberg.

Един от най-неприятните елементи от ситуацията е, че ръстовете на лихвите и на цените на износните суровини не подкрепят местните валути. Вместо това валутите на Чили, Колумбия и Аржентина отбелязват спад от най-малко 10% тази година, а мексиканското песо и бразилският реал поевтиняват по-леко.

Ускоряването на инфлацията засили натиска върху правителствата в Латинска Америка да ударят спирачка на разходите и да намалят бюджетния дефицит в момент, когато нетърпеливите жители на региона настояват за повече подкрепа.

Цените на потребителските стоки в Чили достигнаха 12-годишен връх отчасти заради растящото търсене на електроника и нови коли. В Колумбия правителството предложи данъчна реформа, която предизвика толкова остри критики, че финансовият министър беше принуден да подаде оставка. Бразилия обсъжда промени в тавана на разходите си, за да позволи нови парични преводи. Инфлация Инфлация

С наближаването на президентските избори в Бразилия и Колумбия догодина не би било изненадващо, ако правителствата изберат креативни начини за контрол на последиците от ръстовете на цените върху избирателите. Бразилия, например, обсъжда субсидии за бензина.

Независимо от фискалните перспективи едва ли някоя от основните икономики в Латинска Америка ще достигне целта си за инфлацията тази година. Бразилия и Мексико, които са най-големите икономики в региона, вероятно ще завършат 2021 г. с два пъти по-висока инфлация от целите си. Инфлация Инфлация

Бразилия повиши лихвите с 5,75 процентни пункта от март, второто по големина увеличение в света. Чили започна затягането на паричната политика едва през юли, но вече е повишила лихвата си с 225 базисни пункта. Колумбия е прибавила 75 базисни пункта към бенчмарковата си лихва, а Мексико - 100 базисни пункта.

Кризата с инфлацията в Латинска Америка е само още един фактор, който ще натежи върху растежа и намаляването на бедността през идните години, смятат икономисти от Goldman Sachs начело с Алберто Рамос.

С влошаването на социалните перспективи след пандемията „старите врагове, ниският ръст и високата инфлация се завръщат“, писаха те неотдавна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 2 rate down comment 2
abdul
преди 2 години
Изпусна за крим да кажеш :-)) ама президента не изпусна..Иначе си прав, да..в европа няма ресурси. хахах.. ама в чили..?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 5
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Прави ли ви впечатление, че про-кремълския слугинаж пее едни и същи глупости: Антиваксъри, Ресурси имало, Украинците и поляците били гадни, Зеленото било гадно, Соларната енергия била гадна, Електрическите коли били гадни, Въгшищата петрола и газа били супер и глобалното затопляне било лъжа...общо взето целия мурзиляж пее в хор песента, която защитава интересите на кремъл, от политически до икономически. Жалка трупа празноглави, но устати лузъри.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 1
abdul
преди 2 години
Хаха къде няма ресурси? В Чили?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 1
Боян
преди 2 години
Първо аз съм по-голям от теб като гледам, второ допреди 10 години имаше един милярд основно бели дето живееха охолно без проблеми щото другите 6 милярда им стигаше малко да са оцеляват. От поне 20 години белите държави харчеха като луди за да поддържат нереалния си стандарт и нямаше инфлазия, защо??? Ами тия пари отиваха в бедните държави и там стандарта на живот започна да се покачва с невероятно темпо и консумацията на редица ресурси започна да се увеличава ударно както и бълването на въглерод тровенето на планетата достигна невъобразими размери, вече навсякъде е ***, защото белите компании са стриктни е европа и САЩ, но безмилостни в бедните държави. Но това вече няма как да се случва с момента богатите продължават да печатат измислени пари, а бедните да консумират все повече. Когато богатите спрат да консумират като ненормални и да бълват пари към бедните държави ще се спре инфлацията иначе вече чашата е преляла и няма спиране.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 3
nkavrakov1982
преди 2 години
Пълни глупости.Я ми обясни как така за едни 12 месеца от 2020 година изведнъж ресурсите свършиха?Дори да приемем че са оскъдни и вече има недостиг така наречения преход не се прави от днес за утре и не така рязко..И ще ти кажа още нещо,в историята такива огромни преходи винаги са били съпроводени с войни.Когато търговията спре,започва войната има една приказка,така че се моли да няма война защото твоето поколение дори не може да сглоби и разглоби един Калашников..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 2
Боян
преди 2 години
Като аналог мога да го опиша и така както съвсем духовно са го описали в библията или притчата за Адам и *** дето ги изгонили от рая, те описват периода преди 8-10 хиляди години когато ресурсите на земята намалели доста и нямало как вече земята да осигурява достатъчно храна и подслон за многобройното (тогава едни 100 000 човека) човечество безплатно, т.е. произведено само от природата храна и подслон(пещери) е било недостатъчно и е трябвало на тогавашните хора да ги научат да работят за да имат и им измислили тая притча за да свикнат с мисълта че 90 % от хората трябва да бачкат яко за да може другите 10 % да продължат да живеят в рая.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 3
Боян
преди 2 години
Ресурсите на земята са ограничени, включително възможността на човека да трови планетата безконтролно и понеже вече ресурсите са оскъдни, а всички се научиха да консумират колкото се може повече, е ясно че това няма как да се случи и какво следва всеки с поне малко икономически познания знае, че когато предлагането (природните ресурси основно в момента) не може да задоволи търсенето (милярди незадоволими мрънкача) следва инфлация (в случая ще е стагфлация). Така че не обвинявай централните банки понеже нямат избор, няма как да обясниш на безброй изключително слабо интелигентни хора (техния процент непрестанно нараства), че вече рая го няма и ще трябва да се ограничи потреблението чрез инфлация (а лошото е че ще е със стагфлация, но това е още по-трудно и болезнено за обяснение).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 2
zelka007
преди 2 години
е нали от 3-4 години пееш че всичко ще се срива , е те сега се срива за теб , радвай му се ... що се пенявиш ... ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 2
nkavrakov1982
преди 2 години
Всички ръководители на Централни банки,които в момента говорят глупости че инфлацията била преходна е редно да получат публични обвинения и да им бъдат повдигнати присъди за престъпна небрежност и злоупотреба със служебно положение.Ролята на Централната банка е да поддържа ценова стабилност,докато в момента всички виждаме какво прави Кристин Лагард.Дори след публичните нападки от страна на Германия чрез вестник Билд за това че не вдига лихвите насред тази огромна инфлация тази жена продължава да поддържа политики които крепят големи длъжници като Италия,Гърция,Франция,и т.н....Редно е да си понесе съдебна отговорност за действията
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още