IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Задава се таван на субсидиите за големите земеделски стопанства

Шест логистични хъба ще събират земеделската продукция

17:32 | 24.11.21 г. 10
<p>
	<em>Снимка: ПП</em></p>

Снимка: ПП

За таван на директните плащания преговаряха на работна среща за сектор земеделие „Продължаваме промяната“ (ПП) и потенциалните им коалиционни партньори от „Демократична България“ (ДБ), „Има такъв народ“ (ИТН) и Българска социалистическа партия (БСП). Участниците в днешната среща се разбраха допълнително да се уточни какъв да е лимитът за подпомагането на площ.

Съпредседателят на ПП Кирил Петков заяви, че големите ферми с над 15 хил. дка земя на практика са конкурентни и субсидиите трябва да се пренасочат към други сектори, където добавената стойност ще бъде по-голяма. Сега субсидираме хляба на Египет, коментира той. 

Над 80 на сто от директните плащания отиват в 2% от земеделците. Заради сериозния ресурс, който получават големите арендатори, те стават още по-големи, а малките изчезват, коментира Албена Симеонова от ДБ.

Кирил Петков каза, че използването на агроминистерството и агенциите му, включително и горите, като политически инструмент за контрол на голяма част от населението трябва да отпадне. Според него антикорупционната комисия трябва да разследва сигнали на много нива за сектора и да бъдат премахнати „политическите инвеститори“, които си обслужват интересите с публични средства. По думите му нивото на прозрачност е занижено.

От ПП предлагат създаването на шест събирателни пазара, където да се разтоварват камионите с вносни плодове и зеленчуци и да има митнически и лабораторен контрол. Също така тези хъбове да са свързващо звено между по-малките производители и търговските вериги и там да има калибриране, опаковане и контрол върху продукцията.

Друго предложение е кооперативите да създават складови бази върху държавна земя на основата на публично-частно партньорство.

Иван Христанов от ПП коментира, че Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ) не е най-прозрачната структура и доверието към него отсъства. Политическата формация предлага да се намалят административните процедури за фермерите и затова планират одит с тази цел.

И още идеи: при напояването да се възстановят магистралните тръбопроводи; да има инвестиции, които да превърнат България от износител на суровини в износител на готов продукти; стимули за създаването на трайни насаждения, лозя, етерично-маслени култури и рози; целенасочена политика за подобряване на авторитета на страната като производител. От ПП се застъпиха за работата върху марки, гарантиращи качество и произход на продуктите, справедливо възнаграждение, достъп до пазара (например пресен продукт). Те посочиха биоземеделието като приоритет.

Във връзка с управлението на рискови събития поставиха въпроса за гаранционен фонд, градозащитата и подобряването на ветеринарния контрол.

На срещата бяха обсъдени и редица предложения за Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) и излизането й от МЗХГ.

Участниците предложиха и промени в поземленото законодателство, например според ИТН трябва да се въведат дългосрочни арендни договори за 7 години, вместо сегашните едногодишни споразумения и да се въведе забрана за даряване на идеални части земеделска земя, освен ако не е между роднини, да се създаде Закон за комасация на земята.

Според участниците в групата трябва да се обърне внимание на пчеларството, да се следи за употребата на пестицидите и опрашването да бъде признато за екосистемна услуга.

Гергана Кабаиванова от ДБ предложи да се облекчат мерките за занаятчийските храни, да се регулира продажбата на домашни храни, местните власти да включват местни храни в обществените поръчки, малките производители да ползват лабораториите и научните центрове на по-големите компании, да се развият регионални хъбове, които да развиват познанията на производителите в района, да се окаже маркетингова подкрепа на тези производители.

Според нея за микропредприятията събирателните складове не са решение, а продукцията им трябва да се представя на фермерски пазари, където да се види тяхното лице и произход.

Последна актуализация: 12:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 1 rate down comment 3
evlogi
преди 2 години
Не е проблемът само в правителството.Дори бих казал,че в него е не повече от 5-10% от проблемът.В България хората недоволстват не от корупцията,а когато не са част от нея.В класическият роман Стас и *** на Хенрик Сенкевич, *** в дълбоките савани на Африка говори с бедно дете от масайско племе на име Кали по темите за доброто и лошото.Кое е лошо Кали, пита я тя, ако някой открадне кравата на Кали, това лошо лие?ООО, много е лошо казва тревожно Кали,много много лошо е.А кое е добро Кали?Добро е, казва Кали, когато Кали открадне кравата на някой...ето това е манталитетът общо взето и у нас.Което и правителство да дойде, ангели да са ,няма как да постигнат нещо за няколко години...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 0
bgMan
преди 2 години
Стгласен съм, че е пълно с преуспели нормални предприемачи. Спор няма. Аз само попитах него кои точно преуспели визира и изброих само тези от лошият списък защото има разлика, особено когато на власт е силно корумпирано правителство.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 2
Vei15
преди 2 години
Пийте си хапчетата по-често и стига с тези легенди от 90-те. Отдавна не е вярно, че в България на успелите не им е чиста работата. Пълно е с успяващи млади хора в България, погледнете какво става по улиците на големите градове - младежи с европейски доходи и манталитет, работят в световни компании и поддържат непостижим за схващанията на 50+ годишните стандарт...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 1
evlogi
преди 2 години
Що се отнася до тавана на субсидиите-изгърмяла работа.Това отдавна се дъвче и на ниво ЕС,и огромната част от по-големите стопанства своевременно разхвърлиха земите,които обработват на няколко различни дружества или лица.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 1
bgMan
преди 2 години
Кой наричаш успял в мутристан БГ? Щото например въпреки, че са едри и гоуеми такива мръсниции като Доган, Пеефски, Гергов 1, Гергов 2 и прочее *** аз не ги имам за успели, щото предимно се занимават с крадене и източване на обществени средства. Да не би и толупа с джипката като забогатя с някой и друг милиард да се нарежда между успелите? Ами варненски рекетьори Тихомир Митев, Иво Каменов и Марин Митев от май-известната трибуквена престъпна отганизация днес дето са собственици дори и на Blomberg TV Bulgaria. Ами шефа на "Градус", покойните вече Мишо Бирата, Илия Павлов, Васил Илиев, Георги Илиев, Константин Димитров - Самоковеца, Милчо Бонев, известен още като "Бай Миле", Емил Кюлев, Антон Милтенов, Иван Тодоров, известен още като Доктора, .... все успели и гоуеми български предприемачи.... Списъка мога да го направя поне 4 пъти по-дълъг но няма смисъл. Та точно заради такива "успяли" *** нито България, нито българите могат да преуспеят в каквото и да било.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 2
evlogi
преди 2 години
Чакай да видим първо и тези какво ще направят.На приказки е лесно, те и ГЕРБ бяха много гръмки преди 12 години с обещанията..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 5
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Тоест да накажем успелите, това ли е хубаво? За сметка на дребните аматьори.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 0
bgMan
преди 2 години
Кво ти разбира сикаджийска мутра от икономика, че да направи нещо. Целта на ГЕРБ беше да източват и да крадат максимум средства през проектиране и строене.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 1
novata_ikonomika
преди 2 години
Въпроса е защо Борисов за 12 г не направи едно дребничко нещо от изброените в списъка в статията?? Едничко...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 2
mrynmryn
преди 2 години
Най-после! Навремето дядо ми искаше земя, за да гледа и продава зеленчуци, но няма как да плаща рента, колкото местните кооперации и просто не можеше да си позволи. Друг познат взимаше субсидия за специфична култура, спряха му субсидията, махна всичко и се отказа от бизнеса, въпреки че правеше пари, просто без субсидията, не правеше толкова, че да поддържа начина на живот, на който бе свикнал. Големите просто нямат нужда от субсидии, те врънкат, защото знаят, че ще получат пари. В момента с тока е същото, дават се пари на големи предприятия, които имат пари и нямат нужда от тях, но е друго да си приберат парите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още