IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ и Китай вече са във война, но от различен тип

В днешно време войните могат да се водят по различни начини, което намалява необходимостта от въоръжен конфликт, но не я изключва

09:36 | 28.11.21 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

В началото на ноември уважаемият професор от Харвард Греъм Алисън отиде в Сената, за да изнесе урок по древногръцка история. Темата беше атинският историк Тукидид, който разказва за войната между Спарта и Атина през 5 век преди Христа, пише Джилиън Тет за Financial Times.

Този вид конфликт преди вълнуваше само учениците от класическите училища. Но през 2017 г. Алисън написа книга, наречена „Обречени на война: Могат ли Америка и Китай да избягат от капана на Тукидид?”, която се превърна в изненадващ бестселър.

Алисън твърди - както самият Тукидид бе отбелязал - че всеки път, когато доминираща сила е предизвикана от бързо надигащ се съперник, те биват хващани в капан, който лесно може да предизвика война. Динамиката между Спарта и Атина е един пример за това.

Сега американските сенатори се чудят дали историята е напът да се повтори. Дали дрънкането на оръжие около Тайван или скорошните разкрития във FT относно тестовете на хиперзвукови китайски ракети ще създадат въпросния капан?

Посланието на Алисън е едновременно окуражаващо и депресиращо. Да започнем с второто: основното нещо, което трябва да се разбере от историята, обясни той на мен и сенаторите, е, че „смяната на властта” създава три проблема, свързани с възприятие, психология и вътрешна политика. Преди всичко, доминиращата сила, която започва да се чувства несигурна по отношение на претендента, има тенденция да свръхреагира и да греши. 

Същото става и когато надигащата се сила се чувства пренебрегната. Ако това се комбинира с трескава вътрешна политика, малките влошавания на ситуацията могат бързо да излязат извън контрол, както, да речем, когато австрийскияят престолонаследник Франц Фердинанд беше убит през 1914 г. в Сараево, което беше формалният повод за началото на Първата световна война.

Споменатите три проблема са в развитие в момента, а несигурността, войнствеността и неразбирането продължават да нарастват. „Когато бързо надигаща се сила сериозно заплашва да измести действащата, имате предвидима динамика“, казва Алисън. „Ако гледате на Китай и САЩ като на съответно изгряваща и властваща сила, те изглежда правят всичко възможно, за да запазаят този си статут.

За щастие досега откровените враждебни действия бяха избягвани, но това не означава, че войната не е реален риск. Напротив, както отбелязва светилото на хедж фондовете Рей Далио, поразителна характеристика на света от 21-ви век е, че конфликтите могат да избухнат на много фронтове, не само кинетични.

Последна актуализация: 13:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 3 rate down comment 0
dd22
преди 2 години
За жалост вече са такава след като безумните политици не спряха запада да изнесе 30% от икономиката си в тази диктатура. Никаква мисъл...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 3
bgMan
преди 2 години
...извинявам се... император Си Дзин Пин виросударителят. Режимите в Китай, Северна Корея и Русия могат да оцелеят само като отрежат доста от връзките с останалият свят и се опитат да бъдат самодостатъчни доколкото могат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 2
bgMan
преди 2 години
Те започнаха да показват, че ще се изолират с публичните изявления на император Ким, че преминават от експортно ориентирана икономика към такава базирана на вътрешно потребление.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Животът е кръговрат. Винаги е имало и ще има подобни ситуации. В тях печели не най-силнията, а най-способният да привлече съюзници и приятели. А по този показател Китай губи катастрофално, ако продължат по тоя начин, скоро ще трябва да се самоизилират, мач с ясен край.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 4
bgMan
преди 2 години
Така се подчертава спешната необходимост всичкото производство и чуждо ноу-хау да се изтегли от Китай колкото се може по-бързо. Процесите вече текат с огромна повече от 5-6 години скорост но пак трябват още поне 10-15 години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 5
deaf
преди 2 години
Не знам какъв е тоя напън да се изкара Китай Свръхсила?! На никой от Запада не му пука за Китай и не го смята за заплаха.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още