IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

СЗО свиква извънредна среща заради новия южноафрикански вариант на COVID-19

При варианта B.1.1.529 се наблюдават множество мутации на шипчестия протеин, който свързва вируса с клетките в човешкото тяло

22:15 | 25.11.21 г. 4
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Световната здравна организация (СЗО) внимателно наблюдава разпространението на нов вариант на коронавируса с множество мутации на т.нар. шипчест протеин, като насрочва специална среща в петък, за да обсъди какво може да означава това за ваксините и леченията, съобщава CNBC.

Вариантът, наречен B.1.1.529, е открит в Южна Африка сред малък брой хора, посочват от СЗО. 

„Все още не знаем много за него. Това, което знаем е, че този вариант има голям брой мутации. И притеснението е, че когато имате толкова много мутации, това може да окаже влияние върху това как се държи вирусът“, споделя д-р Мария Ван Керхов, технически ръководител на СЗО за Covid-19.

В същото време случаите на заразени с коронавирус по света отново се увеличават с идването на зимата, като СЗО отчита няколко „горещи точки“, в това число и в Европа.

Южноафрикански учени са открили повече от 30 мутации на шипчестия протеин, частта от вируса, която се свързва с клетките в човешкото тяло, изтъква Тулио де Оливейра, медицински експерт, по време на пресконференция, организирана от здравното министерство на Южна Африка.

Вариантът B.1.1.529 съдържа множество мутации, свързани с повишена резистентност към антителата, което може да намали ефективността на ваксините, заедно с мутации, които обикновено го правят по-заразен, споделя Де Оливейра. Други мутации в новия вариант не са наблюдавани досега, така че учените все още не знаят дали могат да променят поведението на вируса.

Вариантът се разпространява бързо в провинция Гаутенг, където се намира най-големият град в страната - Йоханесбург.

Според наличната информация този вариант на коронавируса е открит още в Ботсвана и Хонконг.

Работната група, занимаваща се с еволюцията на вируса ще реши дали B.1.1.529 ще се превърне в нов вариант, представляващ интерес, или вариант, който предизвиква опасения, след което СЗО ще кръсти варианта с гръцко име, посочва Ван Керхов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:36 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 6 rate down comment 1
penman
преди 2 години
Лудия, пак не си си пил хапчетата и хийтърстваш! За принудително вътворяване в Карлуково си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 5
дядя Вова
преди 2 години
Африка - 6% ваксинирани, коронобесие напрактика няма, не мрът нигърити му с нигъри! Мисля всички нови щамове ще са африкански. Треа а са надупчат сичкото ннигъ, що така е политкоректно..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 5
cyclop
преди 2 години
ОНЕ дано не е още по-заразен от делтаизмишльотината! Важното е че категорично всички одобрени вацини осигуряват мощна защита и срещу новия вариант! След четвърта доза де
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 3
ing5rov
преди 2 години
гръцката азбука е недостатъчна ... трябваше да вземат китайската ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още