IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Чешката централна банка затяга правилата за ипотечно кредитиране

Банката счита, че апартамените в страната са надценени с 25%

10:58 | 26.11.21 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Martin Divisek/Bloomberg</em></p>

Снимка: Martin Divisek/Bloomberg

Чешката национална банка ще въведе отново ограничения за ипотечното кредитиране, използвайки нови законодателни правомощия. Освен това тя повиши контрацикличния капиталов буфер за банките, за да противодейства на разхлабените условия на фона на бума на цените на имотите, предава Ройтерс.

Централната банка съобщи в четвъртък, че ипотечните кредитори ще бъдат изправени пред ограничения за съотношенията дълг към доходи и месечни разходи за обслужване на дълга към доходи на кандидатите от април 2022 г.

Дългът на кандидатстващите за ипотечен кредит не трябва да надхвърля 8,5 пъти годишния им доход, а месечните им вноски не трябва да са по-високи от 45% от доходите им, предвиждат правилата. Ограниченията за кредитополучатели под 36 години ще бъдат малко по-смекчени.

Освен това банките няма да могат да отпускат заеми за суми, надхвърлящи 80% от стойността на имота или 90% за по-младите кредитополучатели.

Чешкият имотен пазар се развива силно, подобно на други страни в Европа, като младите хора и тези с по-ниски доходи все повече не могат да си позволят цените на жилищата в Прага. Бумът е стимулиран от липсата на нови апартаменти и търсенето от повече хора на втори имот с цел инвестиция.

„През тази година банковият сектор като цяло се върна към силно разхлабените стандарти за ипотечно кредитиране. Ние считаме, че е необходимо да наложим по-затегнати параметри за ипотечните кредити… Целта е да предотвратим уязвимостта на банковия сектор от ръста“, коментира председателят на Чешката национална банка Иржи Руснок.

Банката счита, че цените на апартаментите в страната са надценени с 25%.

Бордът на централната банка гласува и за повишаване на контрацикличния капиталов буфер на банките с 50 базисни пункта до 2%, което ще влезе в сила от януари 2023 г. Буферът се използва за защита на банките по време на финансов цикъл, особено на фона на големи промени в кредитирането.

Търсенето на ипотечни кредити е останало силно дори на фона на растящите цени.

Средната цена на нов апартамент в Прага е нараснала с 15% на годишна база през третото тримесечие до 126 409 чешки крони (5572 долара) на квадратен метър, сочи редовен доклад на строителните компании Trigema, Skanska и Central Group.

Средната лихва по ипотечните кредити е нараснала с 61 базисни пункта от март, достигайки 2,54% през октомври, показват данни на компанията Fincentrum Hypoindex. От юни централната банка повиши основната си лихва с 250 базисни пункта с цел овладяване на ускоряващата се инфлация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:54 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
NordWest
преди 2 години
keep calm е мАдератор - ТРОЛЬ . взима пари за да модерира в полза на имотни *** и платени мажоретки бедни като мишока ратко и кирпичения ''лорд' 13
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
NordWest
преди 2 години
keep calm е мАдератор - ТРОЛЬ . взима пари за да модерира в полза на имотни *** и платени мажоретки
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
NordWest
преди 2 години
Прав си пич . Но keep calma в един момент просто ще ми засмуче ХОЯТ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
nkavrakov1982
преди 2 години
В цял свят бият алармата за ипотечен и имотен балон само в България по стара традиция всички заинтересовани на клона строители,търговски банки,агенти на недвижими имоти бълват статия след статия как в България имотен балон нямало и хоата да продължават да се ушиват с ипотечни кредити за 15 живота
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още