IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стойчо Кацаров: България излиза от тъмночервената зона

Разрешават извънкласните занимания и индивидуалните консултации за учениците

14:53 | 26.11.21 г. 10
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Епидемиологичната обстановка в България се подобрява. Утре вероятно ще излезем от тъмночервената зона. Това съобщи министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров по време на брифинг във връзка с удължаването на извънредната епидемична обстановка и свързаните с това заповеди за въвеждане на временни противоепидемични мерки на територията на страната.

Според Кацаров има подобрение по всички показатели - на новозаразени, на хоспитализации и смъртност. „От 1 декември влизаме в нов цикъл на извънредна епидемична обстановка за 4 месеца, което налага издаването на няколко нови заповеди“, обясни той.

Епидемиологът и съветник на здравния министър проф. Мира Кожухарова посочи още, че намалява и броят на смъртните случаи, въпреки че остава висок. Като вероятна причина тя посочи отказа от ваксинации.

„Може би сега с падането на вълната повече хора ще се ваксинират“, каза тя и добави, че малко над 1,724 млн. души у нас са с пълен курс на ваксинационен цикъл.

Относно новия щам от Южна Африка Кожухарова посочи, че все още няма информация дали е дошъл в България, както и в европейските страни, и е много рано да се коментира.

Относно наличието на тестове Кацаров увери, че предоставените тестове са над 1 млн. броя. Днес ще бъдат предоставени още толкова. В рамките на десетина дни ще бъдат доставени общо 4,5 млн. тестове, които би трябвало да стигнат до края на годината, за да се върнат в клас всички ученици. Служебният министър уточни, че зависи от образователното министерство кога ще бъде издадена заповедта за връщането на учениците от 5. до 12. клас в присъствено обучение. 

Какво се променя с новите заповеди, които влизат в сила от 1 декември?

Разрешават се извънкласните занимания и се създава възможност за допълнителни индивидуални консултации за явяване на изпити. В заповедта се променят и възможностите за допълнително и дуално обучение. Според заповедта, която действа към момента, допълнителните дейности са възможни само в училищна среда.

От 1 декември се удължава срокът, в който може да се освободи от карантина човек, влязъл на територията на страната без зелен сертификат. В момента този срок е 24 часа. С новата заповед ще бъде 72 часа. Едва в края на тези 3 дни желаещите могат да си направят тест и да се освободят от карантината. Ако пробата се окаже положителна, ще се проверява какъв е щамът на заразата. 

„Половината европейски държави в момента са в червената зона и това е допълнителна мярка, за да ограничим разпространението на вируса“, обясни Стойчо Кацаров.

Във връзка с новия вариант на коронавируса от Южна Африка той добави, че са взети мерки и е забранено на чужди граждани да влизат в България, идвайки от тази дестинация. Относно българските граждани, идващи от ЮАР – те ще се поставят под задължителна карантина, а след изтичането ѝ ще бъдат задължително тествани.

На въпрос относно ваксинирането на деца от 5 до 11 години здравният министър посочи, че след като Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) е одобрила ваксинацията, това значи, че и децата в България в този възрастов диапазон ще могат да се ваксинират. Той подчерта, че за това родителите трябва да дадат изрично съгласие.

Попитан за деветмесечния срок на валидност на сертификата за ваксиниране срещу COVID-19 за пътуване в ЕС, което в момента се обсъжда, Кацаров обясни, че ако това решение бъде прието в Брюксел, България ще се съобрази с него. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:11 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 0 rate down comment 1
Mechkata
преди 2 години
ти сънуваш проценти вече и от злоба не те свърта..... Някакви отклонения дава ваксината при тебе, почваш да повтаряш едни и същи неща като развален грамофон, чак ставаш досаден.Със същата сила мога да ти извадя 10 линка в които учени (държавни агенции) не препоръчват деца и хора под 30 да се ваксинират - повишава риска от възпалителни сърдечни заболявания.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 1
khao
преди 2 години
те сега ако ми докаже връзката на спада със зеления сертификат, който спря да се иска на третия ден ... печели Нобелова награда!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 1
julian12
преди 2 години
Факт е, че това не са ваксини, а експериментални генно-модифициращи експериментални химии. Факт е, че дефиницията за ваксина беше променена точно преди пЛандемията.Факт е, че тези химии НЕ помагат при новата настинка. Факт е, че много малко хора имат реални поражения. Факт е, че много от медицинските протоколи спуснати от министерствата на здравеопазването са в разрез с установените практики, които помагат при лечение. Факт е, че всички тези мерки са тотално научно отречени, но се прилагат.Факт е, че заради мерките се появяват нови варианти, към които маркираните са ужасно податливи и ще страдат най-много. Факт е, че тези химии за година и половина са причинили повече странични реакции от колкото всички ваксини за последните 30 години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 1
julian12
преди 2 години
Децата под 18 въобще ги няма в групата на засегнаните даже. Там някакви промили на промилите се мъдрят. 500 деца от милиони. А като ги ваксинират и падар като круши от сърдечни проблеми заради ваксините.Зеленоглавия *** яко му плащат да дращи глупости, но истината е повече от очевидна. Под 5% за засегнатите от настинката, но мерките са повече от гротескни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 1
ing5rov
преди 2 години
ми ходи в португалия бе , пастърма !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 10
zelka007
преди 2 години
в португалия 86% от децата м/у 12 и 17г са напълно ваксинирани ... некви зверски дълбокомислени заключения ала кaтила мангъров некой да сподели ... ?! ... на тоя yрyд требва да му извадят езика ... https://***.tsf.pt/programa/tsf-pais-e-filhos/a-escola-a-covid-19-e-outras-doencas-infecciosas-14278857.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 9
zelka007
преди 2 години
антиваксърските мyхльовци ... в португалия ваксинирани 89% , в БГ - 25% (колко от тех са фалшиви ваксиницаии ние си знаем) ... в португалия заразени на ден по 3150 , в болница 690 !!! , в интензивно 103 !!! ... в БГ заразени на ден 2370 , в болница 6758 , в интензивно 787 ... фащате ли разликата прозззти павета ... ?! ... ваксинираха си учениците още в края на лятото , за да учат нормално децата ... фащате ли разликата с БГ павета скъпи ... ?! ... https://***.portugal.gov.pt/pt/gc22/comunicacao/noticia?i=150-mil-criancas-vacinadas-no-fim-de-semana
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 3
julian12
преди 2 години
Разбийте му на тоя папагал клюна, че много изнагля.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 1
melon
преди 2 години
кацаров=фалш
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 1
melon
преди 2 години
кацаров=фалш
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още