IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кога ще се избистри коалиционна формула?

Участниците в преговорите са оптимистично настроени за шансовете за съставяне на кабинет

10:20 | 29.11.21 г. 1
<p>
	<em>Снимка: ПП</em></p>

Снимка: ПП

Преговорите за политиките на преговарящите за коалиция партии „Продължаваме промяната“ (ПП), "Има такъв народ" (ИТН), Българска социалистическа партия (БСП) и "Демократична България" (ДБ) приключиха и днес на дневен ред е въпросът за имената на министрите в бъдещото правителство. Ето какви нагласи очертават представители на четирите политически сили.

“Тези преговори ще бъдат успешни. Съвсем скоро ще имаме сключено коалиционно споразумение и се надявам да имаме и правителство", коментира пред Bulgaria ON AIR депутатът от БСП Вяра Емилова.

Икономистът Георги Ганев от ДБ коментира пред БНТ, че е оптимист за шансовете за съставяне на коалиционен кабинет. Той уточни, че "Демократична България" все още не е решила дали ще участва в бъдещото правителство със свои министри. Според Ганев ако ДБ реши да участва в кабинета, най-логично е да поеме Министерството на правосъдието. Георги Ганев беше категоричен, че той лично няма амбиции към изпълнителната власт, а ще остане в парламента.

„Логично е най-голямата политическа сила, спечелила изборите, да излъчи министър-председател”. Това заяви пред Нова телевизия Явор Божанков от БСП в отговор на въпрос дали от партията биха се съгласили лидерът на ПП Кирил Петков да бъде премиер.

„Всяка партия има експертиза. Една от силните страни на БСП е именно социалната политика”, каза още той.
Социалистът коментира, че разговор за имена за министерски номинации в БСП не е започнал, защото първо финализират разговорите по политики. Корнелия Нинова остава лидер на преговорния екип.

„Трябва да има ясна коалиционна формула. Ако БСП, ИТН или ДБ излязат извън управлението, това означава само едно - кратък живот на парламента, нови избори и тотална социално-икономическа и политическа криза. Всяка политическа сила трябва да поеме ясна отговорност чрез пряко участие", добави той.

Съпредседателят на "Зелено движение", което е част от ДБ - Борислав Сандов, оцени пред Bulgaria ON AIR като положителни преговорите за съставяне на правителство. "Нямаше нито един скандал, нямаше остри нападки. Това смени огледално начина, по който се прави политика в България. Няма да е лесно да имаме коалиция с 4 формации, но това беше добро начало. Надявам се до петък да имаме подписано коалиционно споразумение. Предстои изчистване на всички спорни моменти", заяви той.

„Буквално в следващата седмица очаквам и съставът на правителството, и неговата програма да бъдат в голяма степен ясни“, каза пред БНР Владислав Панев, съпредседател на Зелено движение от ДБ, визирайки седмицата след свикването на новото Народно събрание на 3 декември.

Той коментира, че звучи логично екоминистерството да отиде при ДБ, а министър да е Борислав Сандов. „Всичко е на масата, няма нищо договорено.“

„Не е неизбежно, но не е и фатално в никакъв случай“ – така Панев коментира решението новият бюджет за 2022 г. да бъде приет през януари. За януари ще бъде ползвана базата от актуализацията на бюджета“, допълни той.

„Избирателите така ни подредиха, че сме длъжни да направим компромис, всяка една от формациите в определена посока“, изтъкна още Панев. По думите му компромисът се постига лесно в този формат.

Успешните държави се управляват от такава амалгама от изявени, силни политически лица, които са и експерти в съответните области, заяви Владислав Панев.

Не можем да затягаме коланите, когато икономиката не е толкова стабилна в поредица от кризи – здравна, енергийна, икономическа, посочи Панев. Той е оптимист, че е възможно новото правителство да остане на власт четири години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
дядя Вова
преди 2 години
Кога ще се избистри коалиционна формула? > Елементарно Уотсън, когато се види къде и как ще е командният център на НАТО да се дървим в Черно море. Като се разбере и колко ентусиазирано ще го играем мажоретки, тогава и канадско гражданство няма да е проблем и всякакъв ококорен гьонсуратлък!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още