IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Caixin: Фабричната активност в Китай отново се е свила през ноември

Данните от частното проучване контрастират на официалното изследване за сектора

09:35 | 01.12.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Фабричната активност в Китай отново се е свила през ноември, след като по-слабото търсене, спадът в заетостта и по-високите цени са натежали на производителите, показа бизнес проучване в сряда.

Индексът PMI на мениджърите по поръчките в производството на Caixin/Markit е спаднал до 49,9 пункта през ноември спрямо 50,6 пункта месец по-рано, съобщава Ройтерс. Очакванията на анализаторите в анкета на изданието бе за 50,5 пункта. Границата от 50 пункта разделя свиването от разширяването на месечна база.

Втората по големина икономика в света, която отбеляза впечатляващо възстановяване от срива заради пандемията миналата година, губи инерция от началото на второто полугодие, борейки се със забавящ се производствен сектор, дългови проблеми на имотния пазар и нови огнища на Covid-19.

Анализаторите очакват спадът в брутния вътрешен продукт (БВП) от третото тримесечие да продължи и през четвъртото, а търсенето да остане слабо заради продължаващата глобална пандемия с Covid-19.

Данните от частното проучване, което се фокусира по-скоро върху малки фирми по крайбрежните райони, контрастира на тези от официалното проучване от вторник, което показа ръст на производствената активност за пръв път от три месеца.

„Предлагането в производствения сектор се е възстановило, но търсенето е отслабнало. Облекчаването на ограниченията при предлагането, особено отслабването на енергийната криза, е ускорило темпа на възстановяване на производството“, заяви Уан Джъ, старши икономист в Caixin Insight Group, в коментар към данните.

„Търсенето обаче е било сравнително слабо, потиснато от епидемията с Covid-19 и нарастващите продуктови цени“.

Производството през ноември се е разширило за пръв път от четири месеца, а новите поръчки са се върнали обратно в зоната на свиване, показа още проучването.

Спадът в заетостта също се е задълбочил.

Ценовият натиск най-накрая отслабва след неумолимо натрупване през последните няколко месеци, след като усилията на правителството да ограничат рекордно високите цени на суровините са се отплатили.

Подиндексът на цените на суровините е спаднал до 52,3 пункта от 65,1 пункта предишния месец, което забавя инфлацията при цените на производител.

Уан призова политиците да се фокусират върху подкрепа на малките компании и да обърнат внимание на проблеми, включващи намаляващата заетост, ограничения ръст на доходите на домакинствата и слабата покупателна сила за потребителски стоки.

„Освен това цените на някои суровини остава висока. Компаниите все още са изправени пред висок ценови натиск. Политиците трябва да вземат инфлацията сериозно“, допълни той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:30 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още