IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лукашенко пак заплашва ЕС с транзита на руски газ

Ако Полша затвори границата си с Беларус, "тогава трябва да помислят как ще купуват енергия от Русия", коментира лидерът на Беларус

13:04 | 01.12.21 г. 2
<p>
	<em>Снимка: EPA/BELARUSIAN PRESIDENT PRESS SERVICE</em></p>

Снимка: EPA/BELARUSIAN PRESIDENT PRESS SERVICE

Президентът на Беларус Александър Лукашенко пак коментира в сряда, че е готов да спре енергийния транзит от Русия към Европейския съюз (ЕС), ако Полша затвори границата си с Беларус заради напрежението с мигрантите, които се опитват да преминат на нейна територия.

Лукашенко отправи подобна заплаха миналия месец, което накара руския президент Владимир Путин да предупреди, че спирането на транзита на природен газ по тръбопроводите, преминаващи през Беларус, които са собственост на "Газпром", „би било нарушение на нашия транзитен договор“, пише онлайн медията Politico.eu.

Изглежда Лукашенко отхвърля това предупреждение.

"Тъй като Полша, заедно с други, предприема повече действия срещу Беларус, смятат ли, че ще се придържам към някои договори? Хайде, те трябва да знаят по-добре", коментира Лукашенко в интервю за руски медии, според държавната новинарска агенция Belta.

Лидерът на Беларус насърчи мигранти от Близкия изток да летят до Минск, а правителствените агенции след това им помагаха да стигнат до границата с Полша, Литва и Латвия, за да влязат оттам в ЕС. И трите страни засилиха сигурността по границите си с Беларус и заплашват да затворят границата за нормален транзит, ако Лукашенко не промени курса.

"Полша има тази идея да затвори границата с Беларус. Добре, нека го направят", казва лидерът на Беларус. „Ако затворят границата, тогава трябва да помислят как ще купуват енергия от Русия“, допълва той.

Той също така отбелязва, че затварянето на границата ще спре търговските потоци от Европа към Русия и Китай.

В друго интервю за агенция "Россия сегодня" Лукашенко прави предложение да съхранява ядрени оръжия от времето на Съветския съюз, ако Русия вече не може да ги съхранява ефективно. „Бих предложил на [руския президент Владимир] Путин да върне ядрените оръжия в Беларус“, посочва той пред репортера Дмитрий Кисельов. Той не изяснява какво точно има предвид.

В интервюто Лукашенко за първи път споменава и Кримския полуостров като руска територия, пише Newsweek. Полуостровът, международно признат като територия на Украйна, беше анексиран от Русия през 2014 г. ЕС въведе санкции срещу Русия заради анексията.

В интервюто Лукашенко казва, че планира да посети Крим по покана на Путин.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:34 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
deaf
преди 2 години
Как ще стане след като газопроводите в Беларус са собственост на Русия?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
zelka007
преди 2 години
тоя пак се надценява ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още