IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продадоха писмо на Екатерина II за ваксинацията и портрет за 1,26 млн. долара

Императрицата съветва да бъде увеличена заплатата на лекарите, които могат да поставят ваксини

10:26 | 02.12.21 г. 1
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;macdougallauction.com</em></p>

Снимка: macdougallauction.com

Писмо за ползата от ваксинацията на руската императрица Екатерина II (1729-1796) и неин портрет бяха продадени в Лондон за 1,26 млн. долара от аукционна къща MacDougall's, съобщи ТАСС.

Портретът е нарисуван от руския художник Дмитрий Левицки (1735-1822).

Написаното от нея писмо на 20 април 1787 г. за ползата от ваксината срещу едрата шарка е адресирано до граф Пьотър Румянцев. 

Императрицата посочва на графа необходимостта в поверените му провинции да започне  „ваксиниране срещу едра шарка, която, както знаем, причинява голяма вреда, особено сред обикновените хора“.

Тя изтъква, че ваксинацията трябва да е повсеместна, че в почти всички области има лекари и няма да струва скъпо. Екатерина II съветва да бъде увеличена заплатата на лекарите, които могат да поставят ваксини.

Екатерина II още през 1768 г. първа в Русия се ваксинира срещу едра шарка и настоява да бъде ваксиниран и престолонаследникът Павел Петрович.

По това време методът на ваксинация е бил примитивен – на здравия човек правели разрез на кожата и слагали там  биоматериал от болен човек. Ваксинираният карал леко заболяването и получавал имунитет, но имало и рискове, които били известни на императрицата.

Според организаторите на аукциона демонстрираните от Екатерина II смелост и желание да се бори с опасната заразна болест, отнела милиони животи през вековете, са особено актуални по време на пандемията от COVID-19.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 3
cyclop
преди 2 години
Сравнихте едра шарка с настинка, а. Психозата настойчиво се задълбочава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още