IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС, САЩ и Великобритания излязоха с нови санкции срещу Беларус

Сред санкционираните са държавната авиокомпания Belavia, „Беларускалий“, държавната туристическа агенция Центртурист и други

10:06 | 03.12.21 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Evgeny Maloletka/Bloomberg</em></p>

Снимка: Evgeny Maloletka/Bloomberg

Държавната авиокомпания на Беларус, държавният дълг и още компании и физически лица са засегнати от нови санкции като част от координирания отговор на Запада срещу организираната от Минск мигрантска криза на границата с Европейския съюз (ЕС), съобщава FT.

Брюксел заяви, че ще санкционира авиокомпанията Belavia заради помощта ѝ в подстрекаването и организирането на незаконно преминаване на границата на Беларус с ЕС.

Длъжностни лица казват, че блокът е готов да отиде по-далеч, ако президентът на източноевропейската страна Александър Лукашенко не спре потока от хора към границите с Полша, Литва и Латвия.

Министерството на финансите на САЩ каза, че ще забрани транзакции, вкл. емитиране на беларуски държавен дълг на първичния и вторичния пазар, както и ще добави 20 беларуски физически лица - включително втория син на Лукашенко Дмитрий, и 12 юридически лица към своя списък със санкции.

Междувременно Обединеното кралство обяви санкции срещу осем лица и заяви, че ще замрази активите на „Беларускалий“ – държавния производител на калиеви торове, който е един от основните източници на чуждестранна валута за режима на Лукашенко.

Минск използва мигранти от страни от Близкия изток, като Сирия и Ирак, за натиск върху източните членки на ЕС. През лятото това се превърна в по-широк европейски проблем, тъй като тези, които пресичат границата, пътуват към западните държави като Германия и допринасят за увеличаванеот на хората, които се опитват да преминат през Ламанша и да стигнат до Великобритания.

В съвместно изявление ЕС, САЩ, Обединеното кралство и Канада поискаха режимът на Лукашенко „незабавно и напълно да спре организирането на незаконна миграция през границите си с ЕС“.

„Онези в Беларус или в трети страни, които улесняват незаконното преминаване на външните граници на ЕС, трябва да знаят, че това струва значителна цена“, казват те.

Въпреки че броят на хората, които се опитват да влязат в ЕС през Беларус, намалява, след като блокът засили натиска си върху авиокомпаниите миналия месец, хиляди остават блокирани в Беларус с настъпването на мразовитата зима в Източна Европа.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън коментира, че последният кръг от санкции е отговор на репресиите на Беларус срещу народа на страната, подкопаването на сигурността на Европа и „злоупотребата с хора, хора, които се стремят само да живеят в свобода“. „Мигрантската криза е само последният пример за репресивната бруталност на режима на [Лукашенко] и явното пренебрегване на международните норми“, казва той.

Санкциите на САЩ срещу беларуския държавен дълг следват стъпките, които ЕС, Обединеното кралство, Канада и Швейцария предприеха през юни.

Освен беларуската държавна авиокомпания санкциите обхващат и сирийската авиокомпания Cham Wings, държавната туристическа агенция на Беларус Центркурорт, два хотела в Минск и различни служители на граничната охрана.

Санкциите на САЩ също обхващат Центркурорт, както и компании за отбрана и сигурност и за производство на калиеви торове. Идентифицирани са и 3 самолета, които са блокирани.

Външното министерство на Беларус коментира, че Минск ще отговори с „твърди, асиметрични, но адекватни мерки“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 1
v_tin
преди 2 години
Не разбрах нещо- какво ги боли канада и янките какво прави батя, или и те барабар петко с мъжете
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 1
дядя Вова
преди 2 години
++1000
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
Императорът
преди 2 години
За Турция милиарди, за Белорусь - санкции?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още