IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гръцкият премиер с първа визита до Москва в опит да договори евтин газ

Русия има интерес към транспортната мрежа на южната ни съседка

21:41 | 06.12.21 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис ще осъществи първата си визита в Русия и пътуването съвсем няма да бъде формално ПР упражнение, пише англоезичната версия на "Катимерини". Източници на изданието посочват, че основната цел на премиера е да договори приемлива цена на природния газ, както и да получи благословията на Кремъл за газопровода EastMed по дъното на Средиземно море.

От своя страна пък Русия има интерес да използва гръцката транспортна инфраструктура - жп линии и пристанища. Затова и мицотакис ще бъде придружен от своя транспортен министър Михалис Пападопулос.

Гърция разчита на Русия за вноса на почти 46% от газа, който потребява и 9,5% от суровия петрол. Южната ни съседка е най-големият пазар на Балканите на "Газпром" през 2020 година. Тогава Атина е получила 3,1 млрд. куб. метра руски природен газ.

Друга очаквана тема на разговорите, насрочени за 8 декември, е туризмът и увеличаването на връзките между двете страни.

Това ще бъде първата лична среща между Мицотакис и руския президент Владимир Путин. Неговият предшественик Алексис Ципрас имаше по-активни отношения с Москва, особено през 2015 година, когато Гърция се опитваше да се измъкне от поредното споразумение с кредиторите.

През 2016 година Владимир Путин беше в Атина и обсъди широко темата енергетика с тогавашния гръцки премиер.

На 25 ноември Путин разговаря със сръбския президент Александър Вучич и след срещата им Белград успя да получи удължаване на договора за доставка на газ с шест месеца при настоящата цена от 270 долара за 1000 куб. метра.Това е съществено под пазарните цени - по-рано днес газът в Европа се търгуваше за малко под 1000 долара за 1000 куб. метра, или 85 евро за мегаватчас.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 1
Pyramid
преди 2 години
Аз мисля така: АКО Гърция би била последователна и лоялна във външната си политика, а не на каишка от Вашингтон, не би имала проблем да договори добра цена. Като гледам, обаче, нещо не е ...точно, както би и се искало.Да питам ли, "ЗАЩО"?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 1
ing5rov
преди 2 години
ха ... що не договаря в брюксел фото- и вятърна техника ... ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още