IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ и ЕС може да санкционират руски банки при инвазия в Украйна

Обмисля се ограничаване на способността на Русия да конвертира рубли в долари, евро или британски лири

10:59 | 07.12.21 г. 7
Автор - снимка
Създател
<p>
	Джо Байдън ще проведе четвърти разговор с Путин, откакто пое поста през януари. <em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Джо Байдън ще проведе четвърти разговор с Путин, откакто пое поста през януари. Снимка: Bloomberg LP

Съединените американски щати и европейските им съюзници обмислят санкции, насочени срещу най-големите руски банки и възможността на страната да обменя рубли за долари и други чуждестранни валути, ако президентът Владимир Путин нахлуе в Украйна, предава Bloomberg, като се позовава на запознати източници.

Санкциите - включително срещу някои от най-големите руски банки и Руския фонд за преки инвестиции - са сред вариантите, които президентът Джо Байдън може да изложи при разговора си с Путин във вторник, твърдят запознати. САЩ могат също така да ограничат възможността на инвеститорите да купуват руски дълг на вторичния пазар, твърдят те.

Вариантите са описани от двама запознати, които са помолили да не бъдат назовавани, тъй като става дума за частни обсъждания. Най-драстичният вариант би бил да се забрани достъпът на Русия до системата за финансови разплащания Swift, но това би довело до хаос за обикновените граждани, така че официалните лица са по-склонни да засегнат способността на Русия да конвертира рубли в долари, евро или британски лири, казват източниците.

Разговорът между Байдън и Путин се случва в момент, в който напрежението се повишава заради предполагаем от американското разузнаване план за нахлуване в Украйна с до 175 000 войници през следващата година. Русия отрича плановете за война, но също така заяви, че САЩ и европейските държави трябва да намалят подкрепата си за Украйна, установявайки де факто „червени линии“, които включват забрана за присъединяване на бившата съветска република към НАТО.

Не е ясно колко подробности ще сподели Байдън с Путин за възможните санкции, които биха последвали евентуална инвазия, а повечето от действията биха зависели от съгласието на съюзниците.

В понеделник Байдън участва в разговор с лидерите на Франция, Германия, Обединеното кралство и Италия, в който те „обсъдиха общата си загриженост за руското военно струпване по границите на Украйна и все по-острата реторика на Русия“, се казва в изявление на Белия дом.

„Лидерите подчертаха подкрепата си за суверенитета и териториалната цялост на Украйна“, се казва в изявлението, което беше публикувано в понеделник вечерта.  

Като цяло мерките, които Байдън обмисля, са част от американските усилия да се отнеме част от лостовете, които Путин има върху Украйна и, в по-широк план, върху САЩ и европейските им съюзници. Руският лидер даде ясно да се разбере, че е готов да нахлуе в Украйна - неговите сили го направиха през 2014 г. - за да защити онова, което смята за жизненоважни интереси на националната сигурност, и показа готовност да се намесва в енергийните пазари, като заплаши да намали доставките за Европа.

„Причината, поради която Путин има толкова много лостове, е, че той очевидно е готов да плати цената“, казва пред Bloomberg Матю Роянски, директор на Kennan Institute към Wilson Center във Вашингтон, позовавайки се на минали действия на САЩ за санкциониране на Русия, които са имали малък ефект. „Но имаме много повече боеприпаси, има много неща, които можем да направим. Просто никой никога не е вярвал, че ще стигнем до тях“.

Разговорът на Байдън с Путин във вторник, който ще бъде четвъртият разговор между двамата, откакто американският президент встъпи в длъжност през януари, има за цел да осигури начин за намаляване на напрежението, което отново се покачи, след като по-ранното увеличаване на руските войски през пролетта за първи път породи опасения за война.

„Целта тук е да се сигнализира предварително за много действия, така че да не се налага да се предприемат, но да се гарантира, че заплахата е достоверна", казва Роянски.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

7
rate up comment 1 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Жалка твар, със средна заплата от 850 лева направо охолно живеят пияниците, нали? А с минималната си заплата от 270 лева, направо пируват всеки ден! Верно си жалка твар.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 1
Императорът
преди 2 години
Ами няма проблем, ЕС и САЩ ще трябва да плащат на Русия в рубли... особено ЕС, ако не искат да се върнат в средновековието. За мизерството - ти имаш опит с това, иначе нямаше да заработваш като ***. Тия твои "колеги руснаци" сигурно също са *** като тебе, впрочем какви други да са? Мизерството в Русия е толкова страшно, че са чак на шесто място на света по паритет на покупателната способност, със заплати като нашите и двойно по-ниски цени... а всичко, което казва Алди е вярно и очевидно за всеки, който няма когнитивен дисонанс и отказва да приеме реалността. Ватенков - защо не си потърсиш добър психиaтър или всички вече са вдигнали ръце от тебе? :(
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 1
Императорът
преди 2 години
И при това - чучулото беше вице на обонгото !!! Какво да коментираме повече? Какво очакваш са разбере индивид, който бърка живите си роднини с умрeлите и вече не знае кога е буден и кога спи?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 2 години
А по темата - при инвазия да ги изхвърлят от СУИФТ системата и да ги връщат на ниво Венецуела и Иран.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 4
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Празноглаво същество, да те запозная ли с мои колеги руснаци, да ти обяснят как санкциите не действаши, народът е обеднял, 2 пъти е паднал стандарта за последните няколко години. Всеобхватна мизерия и все по-лошо става.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 1
aldy
преди 2 години
Тия ко4кафалии така и не могат да разберат, че с въвежданите санкции вършат услуга на Путин и Русия. Точно благодарение на непремислените санкции РФ си възстанови не само селското стопанство, но и промишлеността. ВПК се развива с бурни темпове и експортът на оръжие само нараства. Русия стана първа в света по износ на пшеница, докато преди санкциите внасяше. Сега е чист износител на свинско и птиче месо. Санкциите принудиха властите да развиват собствените технологии. Сега ги плашат с изключването от SWIFT. А SWIFT е система за предаване на финансови съобщения. Без банките в нея тя не струва и пукната пара. Русия отдавна си има собствена система за банкови плащания. Да не забравим и използваната до неотдавна телексна връзка за финансови съобщения. А Русия и някои страни вече преминават към разплащания без американски долари. И примерът започва да става заразителен. Защото безпардонното поведение на янките на международното поле е неприемливо за много държави и те търсят пътища за парирането му. А който търи намира.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
0pk
преди 2 години
Аз не разбрах сега, те нали уж толкоз години водят пълномащабна война и украинската армия ни пази със сетни сили от мордорскте орди, пък сега излиза, че ония още не са извършили инвазията за която трябва да бъдат санкционирани? И друго не ми стана ясно- като пресекът възможностите на русия да оперира с долари, евра и лири, на рубли ли ще преминат при външнотърговските сделки с руснаците?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още