IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Tesla не си взима поука от делото за расова дискриминация

Освен ако съдът не държи Tesla напълно отговорна за поведението ѝ, компанията ще продължи със същото осъдително поведение, смята ищецът Оуен Диас

10:26 | 08.12.21 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Американският производител на електромобили Tesla Inc. не си е взел поука след присъдата на съдебните заседатели, според която компанията трябва да плати 137 милиона долара за това, че си е затворила очите пред случай на расова дискриминация, изтъква бивш неин работник в съдебен документ, призовавайки съдия да потвърди глобата.

Tesla поиска от съдията да отмени „зашеметяващата“ присъда и да разпореди нов процес. 

„Освен ако съдът не държи Tesla напълно отговорна за поведението ѝ, включително като приеме наказателната сума, определена от журито като обезщетение, Tesla ще продължи със същото осъдително поведение“, споделя Оуен Диас, бивш служител на най-големия производител на електромобили в света. „Брифингът на Tesla след делото показва, че все още не е научил урока си“, посочва Диас.

Присъденото на 4 октомври обезщетение за 53-годишния Диас от страна на съдебните заседатели във федералния съд в Сан Франциско се смята за едно от най-големите в историята на САЩ за отделен ищец по дело за расова дискриминация.

Диас, който е нает през 2015 г., е бил подложен на расово враждебна работна среда, установява журито.

„От разказа на Tesla става ясно, че компанията не е била наясно, че г-н Диас се е оплакал, че двама надзорници са го наричали „н***р“ повече от 60 пъти“, посочват адвокатите на ищеца.

В заявление от 17 ноември компанията посочва, че „е отвратена и осъжда използването на всякакви расови обиди“. В него се казва още, че отсъденото от журито обезщетение е „без прецедент в антидискриминационното законодателство на САЩ“ и трябва да бъде отменено.

Съдията може да намали глобата, като предишен правен прецедент показва, че тя може да бъде свалена наполовина.

Но Диас смята, че отговорът на съдията относно тази идея трябва да бъде „категорично не“.

„Изключително осъдителният характер на поведението на Tesla напълно оправдава присъдата на журито за нанесени щети“, посочва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
Императорът
преди 2 години
Ето и вие цензурирате без основание думата: "н-и-г-ъ-р". А това е само биологическа характеристика !!! Ако са му казали: "т-ъ-п н-и-г-ъ-р" или "м-р-ъ-с-е-н н-и-г-ъ-р" наистина би било обибно, но такъв ли е случая? Все едно аз да се обидя, че някой ми е казал: "зеленоок" например. Какво обидно само по себе си има някой да каже на човекът с чepна кожа, че има чepна кожа?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
Императорът
преди 2 години
Значи някакъв *** иска да му платят 137 КБ, защото са му казали ***? Защо да е обидна да кажеш на черния, че е чер? Не признават ли така самите те, че искат да са бели, защото да си чер е унизително? Белият що не се обижда, ако му кажат: "бял"?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
evlogi
преди 2 години
Глей го ***-а.Дава и акъл на съдията какъв трябвало да е отговора.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още