IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Асена Сербезова: Акцентът на следващия здравен министър няма да е само Covid

От 20 години говорим за едни и същи проблеми в здравеопазването, някои от тях придобиха уродливи очертания, заяви председателят на Българския фармацевтичен съюз

11:20 | 08.12.21 г. 10
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Председателят на Българския фармацевтичен съюз проф. Асена Сербезова, чието име се завъртя в медийното пространство като кандидат за министър на здравеопазването, нито потвърди, нито отрече дали тя ще заеме този пост. Тя посочи пред БНТ, че все още е рано да се говори, а решението ще бъде взето от коалиционните партньори.

Сербезова подчерта, че е важен екипът, с който всеки един министър работи, и допълни, че освен краткосрочни цели, трябва да се гледа и напред в бъдещето.

"Все още е рано да се говори, тъй като решението е на коалиционните партньори, след това на парламента. Така че конкретните имена все още не се обсъждат. Разбира се, има редица предложения, те се завъртат в медийното пространство, защото хората е нормално да са много чувствителни на това кой ще поеме определен сектор", заяви Асена Сербезова.

„Винаги, когато съм напускала зоната на комфорта, ме е придвижвало напред. Знам какво е да се работи в държавна администрация, да се носи отговорност“, допълни още тя. 

Смятам, че сме стигнали до точката, в която трябва да загърбим страх, лично его, да не се притесняваме, че един или друг пост може да се отрази негативно на кариерата, или пък обратно - да приемаме, защото може да се отрази позитивно, а наистина всеки един от нас като гражданин трябва да направи.

По думите ѝ при Covid кризата е била необходима по-добра комуникация. Сербезова заяви, че трябва да се направи анализ на ситуацията до момента и да се видят резултатите.

„В момента държавата има нужда от впрягане на целия експертен потенциал, политически потенциал, даване на кредит на доверие, на добра воля“, каза пред БНР Асена Сербезова.

„От години съществуват проблеми в системата, за които всички говорим. За едни и същи проблеми говорим от 15-20 и повече години. Част от тези проблеми не намират своето решение, напротив – усложняват се“, каза гостът. По време на здравната криза част от тези проблеми според нея са придобили уродливи очертания.

Всяко решение трябва да бъде взето при баланс на рискове и ползи - така Асена Сербезова отговори на въпроса дали следващият здравен министър следва да предприеме някакво затягане на противоепидемичните мерки. Според нея всяко решение в тази сфера трябва да се взема въз основа на сериозни анализи.

„Но акцентът няма да е само върху Covid-19. България е с най-висока обща смъртност от всички държави в ЕС. През последните години – от 2010 до 2019-та, няколко поредни години сме на първо място по обща смъртност“, подчерта тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:33 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 0 rate down comment 0
ing5rov
преди 2 години
доло белата мафия !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 0
igochev
преди 2 години
парад на лицемерието!за безкрайно съжаление и професорите ни стават професори по втория начин последните десетилетия; изключенията са единици ...четем как някой лукаво симулира 'обществена ангажираност'само общи, безпосочни приказки; почти всяко изречение дрънчи на кухо, не казва нищо конкретно, но .... все пак 'говори' пред народа; поредната евтина манипулация. угоднически търсеща нечие политическо одобрение и своето топло място покрай 'постната пица' ...а медицината ни си остава все онази все онази симптоматична слугиня на 'големите на деня';страшно е безумието на алчността!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 3
zelka007
преди 2 години
3000 евра леглоден + 20к оперативна намеса не плащаш никъде в БГ ... :))) ... 50к за операция смяна на става + 5 дена възстановяване не плащаш ... наскоро на едната баба й разглобиха и сглобиха гръбначния стълб в иван рилски , шапка им свалям , всеки лев даден си заслужава на целият екип ... на майка ми екипа в пирогов дето я оправи , закарах я с инфаркт ... брат ми със спукана язва , го оправиха в пирогов ... всеки един даден лев на тези екипи е нищо ... само пълни мyхльовци могат да говорят против българските лекари ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 2
Solar Power
преди 2 години
Не плащаме и изобщо сме много далеко от истината. Само като започнеш с това ,че някои плащат максимална здравна а други минимална или дори изобщо не плащат а всички получават еднаква грижа. Трябва да се започне с точно този проблем. Не плащаш не получаваш. Спират ти кръвта при злополука и това е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 1
Solar Power
преди 2 години
Проблемът в БГ е,че доста често и да имаш пари няма на кого да платиш. Мен лично това ми се е случвало и затова пътувам навън.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 0
khao
преди 2 години
все едно не плащаме както е по света... май не си гледал статистиката никога :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 5
zelka007
преди 2 години
аре почни и тук да си плащаш така както по света ... :))) ... ама иначе всички с претенции
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 3
Minka
преди 2 години
Точно че съм стъпвал и плащал извън БГ, отношението е ралично. Германия и Австрия. Аре леко с изказванията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 5
zelka007
преди 2 години
що ... ?! ... по света лечението е безплатно ли ... ?! ... май не си стъпвал в болница по Европа или хамерика да видиш за какви сметки и де реч , дори само леглоден без манипулациите и лекарствата ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 3
Minka
преди 2 години
Напълно съм съгласен с нея, докторите и сестрите се превърнаха в търгаши, лечението е сведено до максимално кеширане и езда на пациентите. Нямам думи за това в което се превърна здравната система в България. Затова, който има възможност да се лекува извън страната.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още