IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Има ли шанс коалицията да изкара пълен мандат?

Всяка партия иска да се позиционира така, че да усвоява пари, заяви Румяна Коларова

10:48 | 10.12.21 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Сложно е да се прави правителство от четири партии и да се демонстрира култура на равнопоставеност по отношение на съдържанието. Това правителство трябва да се занимава с няколко кризи едновременно. Това заяви пред bTV политологът Димитър Аврамов, като даде за пример ситуацията в енергетиката.

Според политолога Юрий Асланов е възможно мандатът да е по-кратък от четири години. Иновативната идея коалиция да се прави чрез двустранни споразумения е причинена от две обстоятелства. Първо, в две от формациите текат вътрешни кризисни процеси, лидерите им са в оставка (БСП и ДБ). Второ, при друг изборен резултат, предполагам, че тези партии биха предпочели да са без компанията на БСП, но сега всички са принудени да ги търпят, каза още Асланов.

Лидерите на ПП в тази сложна обстановка отидоха до финала. Оттук нататък нещата ще зависят не само от действията на правителството, но и от широкото обществено мнение, добави социологът. 

Едните ще се учат да управляват, а други да бъдат в опозиция, каза Асланов по адрес на ГЕРБ.

Според политолога проф. Румяна Коларова в момента вървят няколко фабули. Това е първото споразумение, което изглежда като управленска програма.

На заден план обаче има два големи въпроса: персоналните назначения и разпределението на агенциите, добави тя.
Това няма нищо общо с програмата, а с начина, по който ще се усвояват парите. Всяка партия иска да се позиционира така, че да усвоява пари. На втори план са персоните.

Тя допълни, че не можем да говорим за „голяма коалиция“, тъй като такава се прави от големи партии.

Това е смешно, какво голямо има в БСП, това са електорални джуджета, партии, които се борят за оцеляването си, но не могат да направят голяма програма, те ще се фокусират върху сектори. Очаквам те да бъдат като изолирани островчета, заяви Коларова. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
georgi_shum
преди 2 години
Не, никакъв шанс за пълен мандат. Абсолютния максимум е до местните избори 2023та.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още