IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Меме манията променя американските пазари

Инвеститорите трябва да изучават моделите на вниманието в киберпространството толкова, колкото и икономическия фундамент

12:16 | 12.12.21 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Ако трябва да изберете финансова дума на 2021 г., „мемe“ (в контекста се отнася за акции, придобили култов статут в социалните мрежи - бел. прев.) може би е удачна, пише Джилиън Тет за Financial Times.

Спомняте ли си манията около GameStop (водеща компания в света за продажба на видео игри на дребно - бел. прев.), когато яростното пазаруване на дребно и социалните медии изстреляха акцията с 2700% между 8 и 28 януари, като 900 000 души я бяха търгували само в рамките на един ден?

Или лудостта около филмовата група AMC, или пък Peloton, производителят на фитнес оборудване? Или как трейдърската платформа Robinhood беше принудена за кратко да спре търговията в разгара на меме истерията, което предизвика разследване на Конгреса на САЩ?

Сега обаче бившият президент на САЩ Доналд Тръмп - майстор на безумията в социалните медии - е в центъра на друг обрат в меме темата. През октомври компания за придобиване със специална цел (SPAC), наречена Digital World Acquisition Group (DWAG), придоби Trump Media and Technology Group. В понеделник тя обяви, че конгресменът Девин Нунес ще я управлявава през следващата година.

Нунес е бивш млекопроизводител без предишен опит като корпоративен директор, а DWAG разкри тази седмица, че е разследвана от регулаторите. Въпреки това акциите скочиха с 48% през седмицата - ръст от шест пъти спрямо октомври, на фона на трескави коментари във форумите на социалните медии. Няма значение, че компанията все още няма прогнозни приходи или бизнес стратегия - за разлика от GameStop, да речем, която поне има разпознаваем, съществуващ продукт.

И така, какво трябва да заключи по-широката инвестиционна общност? Един урок е, че сагата DWAG показва продължаващото влияние на марката Trump върху някои американски пазарни сегменти, не на последно място политическите. Друг урок е степента, в която трилиони долари ликвидна подкрепа от централната банка създава пазарна пяна около всякакви активи, както продължават да предупреждават някои опитни наблюдатели.

Трети важен момент е, че това разкрива как нашето колективно нахлуване в киберпространството променя финансовите пазари. Защото точно както политическият дискурс днес се определя от дигиталното племеничество и тунелната визия, така и пазарната меме мания подчертава силата на социалните мрежи и моделите на внимание. Тази Trump Spac сага е само един знак за по-голяма структурна промяна.

За да разберем защо, си струва да обмислим някои поразителни изследвания от четирима базирани в Америка икономисти, Туран Бали, Дейвид Хиршлейфър, Лин Пън и И Тан. Тази група наскоро анализира обширна дигитална база данни за потоци при търговия с акции и мрежи от социални медии, за да проучи феномена на така наречените „лотарийни акции“ - или активи, които поради дейността на инвеститорите на дребно понякога генерират огромни печалби от търговия, макар и обикновено последвани от загуби. Меме акциите могат да се разглеждат като съвременна подгрупа на лотарийните акции.

Последна актуализация: 16:12 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 0
mrynmryn
преди 2 години
Нищо не се променя, просто по-голяма група от хора, на които им е писнало, "големите" да диктуват пазара, решиха да им се изходят на шортенето. Просто в наши дни, хора с по-скромни финанси, могат да се обединят и да повлияят на големите. Вероятно само заради оня дъртия, дето бяха давали по СНН, да реве, че това било атака срещу богатите, когато той се мъчел само да си изкара хляба, беше достатъчно, за да оправдае загубите на голяма част от тия хора.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още