IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лондонското Сити може отново да се превърне в призрачен град

Редица големи финансови компании наредиха на служителите си в Лондон да работят от вкъщи при възможност

13:19 | 10.12.21 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Лондонското Сити може отново да се превърне в призрачен град, след като редица компании започнаха да казват на хиляди свои служители да работят от вкъщи в отговор на последните насоки на правителството на Обединеното кралство, пише Bloomberg.

По информация от говорител на HSBC Holdings Plc британската инвестиционна банка и финансова група е съобщила на служителите си на Острова в четвъртък следобед, че трябва да се върнат към работа от вкъщи при възможност. Тези, на които се налага да продължат да работят в клонове или офиси, са помолени да правят ежедневни тестове за Covid-19.

Според започнат източник германската банка Deutsche Bank AG значително намалява броя на служителите, работещи в офиса от понеделник. Процесите ще бъдат подобни на по-ранните по време на пандемията, когато повечето служители работеха от вкъщи, с изключения за търговските екипи или тези с лични обстоятелства, които изискват присъствие в офиса.

Американската финансова група JPMorgan Chase & Co. е съобщила във вътрешен мейл до служителите си в четвъртък, че преоценява възможностите „кой трябва да влиза в офиса и кой трябва да се върне към работа от дома на по-редовна основа“. Банката очаква „намаляване на броя на хората, влизащи в нашите офиси, но нашите сгради ще продължат да бъдат достъпни за всички служители, които трябва да влязат“.

За тези компани работят хиляди служители в Обединеното кралство, а Deutsche Bank изгражда и нова централа в Лондон, която ще отвори врати през 2023 г.

Зад ъгъла от сегашния офис на германската банка в Ситито NatWest Group Plc вече въведе новите насоки в сила. Британският кредитор „прекъсна поетапното си връщане на работното място и инструктира колегите си да работят от вкъщи, където е възможно“, каза говорител, въпреки че част от служителите ще продължат да работят в офиси и клонове по оперативни, регулаторни или лични причини.

Standard Chartered Plc също нареди на служителите си да работят от вкъщи, ако могат, въпреки че офисът остава отворен за тези, които не могат, повтаряйки подобни насоки от правни и счетоводни фирми.

Тези промени се случват, след като премиерът на Обединеното кралство Борис Джонсън затегна мерките против пандемията, за да ограничи разпространението на омикрон варианта на коронавируса.

От понеделник насоките на британското правителство са за работа от вкъщи при възможност. Дори преди влизането в сила на новите правила опасенията за омикрон варианта означаваха, че някои служители от Ситито все повече работят от домовете си.

Завръщането към политиката за работа от вкъщи на Острова се наблюдава и при някои компании на Wall Street като Jefferies Financial Group Inc., които казаха на служителите си в сряда, че трябва да останат вкъщи и обявиха, че ще изискват служителите да получат бустерна доза от ваксината против Covid до края на януари.

Въпреки че промяната се очакваше в Лондон, като се има предвид нарастването на броя на случаите на заразени с коронавирус, това е поредният удар за тежко засегнатия бизнес в Ситито, където пешеходният трафик спадна почти до нулата по време на по-ранните блокирания.

Междувременно се появи информация, че омикрон вариантът може би се разпространява по-бързо в Англия, отколкото в Южна Африка, като случаите на заразени с този вариант в Обединеното кралство вероятно ще надхвърлят 60 хил. на ден до Коледа според епидемиолога Джон Едмъндс.

Вероятно има повече случаи на заразени с омикрон, отколкото е потвърдено от тестовете, пише The Guardian, цитирайки изказване на Едмъндс, който работи в Лондонското училище по хигиена и тропическа медицина, по време на уебинар, организиран от Кралското медицинско дружество в четвъртък.

Едмъндс определи омикрон варианта като „много сериозен неуспех“ и призова населението да получи бустерни ваксини възможно най-бързо, като заяви, че мерките на правителството не са прекомерна реакция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още