IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Австрия купува беземисионни автобуси с пари по Плана за възстановяване

По схемата ще бъдат разпределени 256 млн. евро чрез търгове

21:33 | 13.12.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Австрия ще закупи беземисионни автобуси - електробуси, тролеи и автобуси, задвижвани с водород, с пари по Плана за възстановяване, става ясно от съобщение на Европейската комисия (ЕК). Схемата е на стойност 256 млн. евро и освен транспортните средства ще финансира и изграждането на необходимата инфраструктура за зареждане, връзки с градски линии и т.н., посочват още от Брюксел.

От ЕК заключиха, че програмата не нарушава правилата за държавната помощ на общността. Средствата ще бъдат раздадени под формата на невъзвръщаеми грантове, а бенефициентите ще бъдат избирани чрез търгове. Оценката на комисията е, че схемата ще има минимално отражение върху конкуренцията именно защото средствата ще се разпределят чрез търгове, в които право да участват имат всички.

Целта е намаляване на емисиите въглероден диоксид и други замърсяващи вещества. Програмата ще помогне на Австрия да изпълни ангажиментите си към екологичната политика на ЕС и Зелената сделка на общността.

По Плана за възстановяване на ЕС Австрия ще получи 3,46 млрд. евро. Националната програма предвижда 32 проекта и 27 реформи, като основната част от тях са насочени към изпълнението на екологичните ангажименти, а останалите - за дигиталната трансформация. 

Сред предвидените реформи са и промени в данъчната система, която трябва да стане "по-зелена" и "по-цифрова", отбелязват още от австрийското правителство. Планът трябва да насърчи устойчивото икономическо развитие и създаването на нови работни места.

Австрия внесе проекта за своя План за възстановяване в ЕК на 30 април и получи одобрението на 21 юни. Европейският съвет даде зелена светлина на програмата на 13 юли. Предвидените средства за нискоемисионен транспорт, включително и за развитие на жп транспорта, са в размер на почти 850 млн. евро. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:43 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още