IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ядрената енергия ще е трудна тема между Германия и Франция

По много от темите все пак е постигнато съгласие, става ясно от първата среща на финансовите министри на двете страни

08:59 | 14.12.21 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Протест с искане за затваряне на ядрена централа в Белгия. Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Протест с искане за затваряне на ядрена централа в Белгия. Снимка: Архив Ройтерс

Ядрената енергия все още разделя Франция и Германия, макар че по много от темите е  постигнато съгласие. Това става ясно от първата среща на финансовите министри на двете страни, пише Ройтерс.

Новият германски финансов министър Кристиан Линднер е на първото си официално посещение в Париж. За него темата ще подлежи на "труден дебат" в контекста на германската политическа действителност. Две от партиите в новия германски коалиционен кабинет - социалдемократите и зелените, са твърдо против ядрената енергетика.

Линднер все пак отбелязва, че Франция и Германия, заедно с представителите на европейските институции ще намерят "добро решение за всички страни".

Франция ще бъде ротационен председател на ЕС от 1 януари 2022 година и се очаква страната да лобира активно Европейската комисия да признае ядрената енергия като устойчива в зелената таксономия на общността.

От месеци Брюксел обмисля дали да признае газа и ядрената енергия като допустими за финансиране в рамките на ЕС. Според коментари на енергийния комисар Кадри Симсон проблемът с ядрените мощности са отпадъците и начините за съхранение. Произведената чрез ядрени централи електроенергия е чиста, тоест без емисии, признават още от Брюксел, но опасенията са свързани с безопасността на функционирането на централите.

Много от страните в общността се отказаха от ядрената енергия, особено след инцидента във Фукушима, и Германия е една от тях. Берлин ще затвори и последния си реактор през 2022 година. Страната обаче ще разчита на природен газ като транзитно гориво, балансиращо на този етап зелената енергия. Тези държави, които се отказват от ядрените си мощности, настояват европейските фондове да се използват за насърчаване на зелената енергетика - особено вятърни турбини и соларни панели.

Френският финансов министър Брюно льо Мер е убеден, че с германския си колега ще намерят компромис по темата за ядрените мощности. Франция е сред лидерите в световен мащаб в областта на ядрената енергетика - в страната функционират 57 реактора и основната част от електроенергията се произвежда именно от тях.

Френският президент Еманюел Макрон вече заяви, че ядрената енергетика ще е в основата на плановете за декарбонизация на неговата страна.

Франция и Германия почти нямат различия по други икономически и фискални теми, коментира още Ройтерс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 1
дядя Вова
преди 2 години
Какви ядрени бе? Победилият гретенизъм иска само духалки, въртялки и слънчак - разбирай съни биич.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 6
zelka007
преди 2 години
хехе ... французите имат кинти да строят по един-два блока през няколко години , за да подменят ядреният си флот от централи ... но това е малко , за да подмладяват излизащите си в пенсия блокове , щото те не могат както в БГ да си удължават живота безкрайно в бъдещето ... германците (а и голяма част от останалите донори на съюза) обаче хич не са съгласни да им доплащат по още няколко блока годишно за да си запазят най-скъпият ток в ЕС ... в същото време , зад светлините на прожекторите , френски фирми строят бъдещето на малките електроцентрали - фотоволтаици , електролизери , съхранение с батерии и зелен водород , горивни клетки ... въвеждат стандарти и патентоват ... само ядрените съфорумци им се мержелеят беляНЕ-та в дунавската мъгла ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още