IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС ще може бързо да ограничава временно пътуванията при здравни кризи

При мигрантска криза страните по външните граници на блока могат да намалят броя на граничните пунктове, предлага ЕК

21:31 | 14.12.21 г. 3
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Rolf Schulten/Bloomberg</em></p>

Снимка: Rolf Schulten/Bloomberg

Съветът на Европейския съюз (ЕС) ще може бързо да ограничава временно пътуванията в рамките на блока при заплахи срещу общественото здраве. Това ще гарантира, че ограниченията за пътуване се прилагат по еднакъв начин навсякъде, съобщава пресслужбата на Европейската комисия (ЕК).

Тази възможност се залага в обновените правила за Шенгенското пространство.

Обновяването има за цел да се гарантира, че повторното въвеждане на контрол по вътрешните граници продължава да бъде крайна мярка, посочват от ЕК. Въз основа на поуките, извлечени от пандемията от COVID-19, с новите правила се въвеждат и общи инструменти за по-ефективно управление на външните граници в случай на криза, засягаща общественото здраве, допълва се в съобщението.

Правилата включват и нов шенгенски предпазен механизъм за обща реакция по вътрешните граници в ситуации на заплахи, засягащи повечето държави членки, като заплахи за здравето или други заплахи за вътрешната сигурност и обществения ред. С този механизъм проверките по вътрешните граници в повечето държави членки могат да бъдат разрешени с решение на Съвета в случай на споделена заплаха.

В такова решение ще трябва също така да се посочат и мерки за смекчаване на отрицателните последици от граничния контрол. Държавите ще правят и оценка на влиянието на временните ограничения върху граничните райони.

Когато контролът по вътрешните граници се прилага в продължение на 18 месеца, Комисията ще трябва да даде становище относно неговата пропорционалност и необходимост. Във всички случаи временният граничен контрол не бива да трае повече от общо 2 години, освен при много специфични обстоятелства, посочват от ЕК.

Новите шенгенски правила насърчават използването на алтернативи на граничните проверки, например засилени и по-оперативни полицейски проверки в граничните региони. Страните ще трябва да улеснят и преминаването на трансграничните работници и да създадат коридори за транзит на стоки.

Заради нелегалните мигранти ЕК предлага създаването на нова процедура за справяне с неразрешените движения по време на съвместни полицейски операции и ще се даде възможност на държавите членки да преразгледат съществуващите двустранни споразумения за обратно приемане или да сключат нови такива помежду си.

В случай на мигрантска криза държавите по външните граници на ЕС ще могат да ограничат броя на граничните контролно-пропускателни пунктове и да засилят наблюдението на границите.

Предлага се и удължаване на срока за регистрация на молбите за убежище до 4 седмици и възможност да се разглеждат всички молби за убежище на границата, с изключение на тези по медицински причини.

Ефективният достъп до процедурата по предоставяне на убежище следва да продължи да бъде гарантиран, като държавите членки следва да гарантират достъпа на хуманитарните организации, които предоставят помощ, посочват от ЕК.

Държавите членки ще имат също така възможност да въведат процедура за управление на извънредното връщане на нелегални мигранти.

Сега предстои Европейският парламент и Съветът да разгледат и приемат предложенията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 7 rate down comment 1
abdul
преди 2 години
трупам копейки, че лирата нещо паднА, та се налага да диверсифицирам портфолиото. :-))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 1
ing5rov
преди 2 години
бравос , Абдула ... време е и ние да ограничим нещо !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 1
abdul
преди 2 години
чудесна идея! България пък може по аналогия да ограничава износа на ток при енергийна криза.Щом при криза ще ограничаваме основната свобода на Съюза - свободното придвижване, защо да не ограничим и свободното движение на стоки и капитали.. също "при криза" нали.По-добре ми изтрийте коментара.. така или иначе не е по темата. хохохо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още