IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Северен поток 2" започна да пропуква новата германска коалиция

Противоречивият тръбопровод заобикаля Украйна и дава на "Газпром" пряк път до най-големия му клиент в Европейския съюз – Германия

15:53 | 21.12.21 г. 6
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Меденият месец за новото германско правителство може би официално приключи: заместник-канцлерът Роберт Хабек заплаши да блокира спорния газопровод „Северен поток“ 2 като част от санкции срещу Русия, разкривайки напрежението в коалицията относно проекта, коментира EurActiv.

Противоречивият тръбопровод заобикаля Украйна и дава на „Газпром“ пряк път до най-големия му клиент в Европейския съюз – Германия, предизвиквайки опасенията на критиците за използването на газа като политическо оръжие.

„От геополитическа гледна точка тръбопроводът е грешка“, казва Хабек в интервю за FAZ, публикувано на 19 декември, разкривайки пукнатините между Зелените и Социалдемократите в германското правителство.

„Всички страни бяха срещу него освен Германия и Австрия“, добавя той.

Докато движението на руските военни по границата с Украйна подклажда опасенията за поредната инвазия, лидерите на ЕС призоваха канцлера да бъде готов да наложи санкции върху любимия на Кремъл проект „Северен поток 2".

Шолц обаче отклони поемането на такава отговорност, заявявайки, че решението за одобрението на тръбопровода в момента е в ръцете на германския енергиен регулатор. Органът временно спря проекта миналия месец, тъй като базираният в Швейцария консорциум Nord Stream 2 първо трябва да основе компания съгласно германските закони, за да си подсигури лиценз за управление.

„Орган в Германия решава това по един напълно неполитически начин“, но възможни действия за гарантирането на границите на Украйна е „съвсем друг въпрос“, казва Шолц на европейските си колеги, според CLEW.

Германският външен министър Аналена Бербок, която е от Зелените, обаче вижда нещата в друга светлина.

„Така, както стоят нещата в момента, този газопровод не може да бъде одобрен, защото не отговаря на изискванията на европейските енергийни закони“, каза Бербок за ZDF на 12 декември, допълвайки, че „въпросите със сигурността още не са решени“.

Нещо повече, ясно е, че „в случай на по-нататъшна ескалация този газопровод не може да бъде свързан с мрежата“, заяви тя, отбелязвайки, че споразумението със САЩ през последната година управление на Ангела Меркел предвижда подобно разбиране. САЩ поискаха да се гарантира териториалната цялост на Украйна, без да потвърждава санкциите срещу газопровода, които предизвикаха недоволство в Берлин.

Позицията на Бербок сега се засилва от колегата ѝ от Зелените Роберт Хабек.

„Всяко ново военно действие не може да остане без тежки последствия“, заяви Хабек в интервюто. Възможността да се блокира газопроводът ще бъде на масата, ако „има ново нарушаване на териториалната цялост“ на Украйна, каза той.

Тъй като Шолц бе официално избран за канцлер на 8 декември, раздорът може би слага край на най-краткия меден месец за германско правителство и разкрива трудната позиция, в която се намира коалицията му.

Германия разчита сериозно на газа: над 25% от енергията, която се използва в страната, идва от природен газ, а по-голямата част от него се внася от Русия.

„Нуждаем се от този газопровод“, заяви социалдемократът и регионален премиер на Мекленбург-Предна Померания Мануела Швезиг в интервю за Spiegel, предупреждавайки срещу „смесването на строежа на тръбопровода с външнополитически въпроси“.

Новият канцлер явно се оказва между чука и наковалнята по отношение на исканията на партията. Той е и публично предизвикан от собствения си заместник-канцлер и някои от най-силните министри, разкривайки вътрешни напрежения в младата коалиция.

Тръбопроводът за 11 млрд. евро, който бе наречен „най-голямата грешка“ на Ангела Меркел от президента на Европейската народна партия Доналд Туск, може да продължи да разтърсва вътрешната и външната политика дълго след нейното оттегляне.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:51 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 4
zelka007
преди 2 години
хихи ... работи ли СП2 ... ?! ... ми не ... !! а ще заработи ли догодина ... ?! ... ми пак не ... :))) ... импе , първо балтик пайп после , ако въобще има нужда СП2 ... айде скоро и турецки пАток под санкции че не е редовен нещо докрай ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 1
abdul
преди 2 години
за германците не е важно какво. за германците е важно да е скъпо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 4
vzhekoff
преди 2 години
Хахахаха, неее, не без пари - докато руснаците не плащат за да си продават газа :)Ти, зелю и пръдлеФ - цяла ш-и-3-о дружина :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 2
Императорът
преди 2 години
Нищо, Газпром не бърза. Не е на зор, Германия е на зор. Газпром ще чака следващо правителство, защото това ще бъде пометено.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 3
Asdf1234
преди 2 години
Ще разчитат на газа, но не само от Путин. Това е правилно. Газ от цял свят и не повече от 15 % от Путин. Няма заден ход вече. Ще се наложи да пуснат газа по новата тръба.., но не трябва да я натоварват и да купуват газ от нея, до момента в който не стане без пари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 1
Зайо Байо
преди 2 години
Германците не щат ядрени централи, не искат и ток от въглища, газ не искат, добре де на дърва ли мислят да минават или разчитат на глобално затопляне нещо!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още