IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия загърбва ядрената енергия в най-неподходящия момент

До края на 2022 г. страната ще закрие всички все още действащи ядрени мощности, като пропастта в доставките ще бъде запълнена с въглища и газ

11:00 | 21.12.21 г. 15
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Krisztian Bocsi/Bloomberg</em></p>

Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Германия е готова да затвори почти половината от своя ядрен капацитет преди края на годината, с което допълнително се натоварват европейските мрежи, които вече се сблъскаха с един от най-големите дефицити на енергия в историята, пише Bloomberg.

Прекратяването на работата на централите „Гронде“, „Гундреминген“ и „Брокдорф“ – част от плана на Берлин да изведе от експлоатация постепенно всички ядрени мощности в страната – ще остави Германия само с три работещи съоръжения, които се очаква да бъдат изключени до края на следващата година.

Затварянето на тези централи премахва ключов източник на нисковъглеродна електроенергия в страна, където емисиите се увеличават. 

Според германската енергийна компания E.ON сумарното производство само на първи блок на АЕЦ „Гронде” за 32 години експлоатация надхвърля 350 млн. мегаватчаса (МВтч) електроенергия, което е най-високият показател в света за ядрен блок. В миналото централата се е използвала за производство на електроенергия в базов режим, но сега ежемесечно, в продължение на 600 часа, работи за регулиране на натоварването на системата. Намаляването на времето за работа в базов режим се е отразило на експлоатационните показатели. Централата произвежда с 10 млрд. киловатчаса (кВтч) по-малко електроенергия, независимо че поддържа коефициент на готовност 92,4%, изтъкват от E.ON. Изграждането на енергоблока е започнало на 1 юни 1976 година, като е въведен в търговска експлоатация на 1 февруари 1985 година. Мощността му е форсирана от 1360 на 1430 мегавата.

АЕЦ „Гундреминген“ разполага с два реактора с мощност от 1344 мегавата, което я прави най-мощната електроцентрала в Германия. Е.ON притежава 25% от нея, докато 75 на сто държи RWE.

АЕЦ „Брокдорф“ е въведена в експлоатация през октомври 1986 г., като реакторът разполага с мощност от 1440 мегавата. През 2005 г. реакторът е световен лидер с генерирани малко под 12 млрд. кВтч енергия.

След аварията в АЕЦ „Фукушима“ през 2011 г. Германия прие стратегия за постепенно изключване на своите реактори. По това време страната беше лидер в областта на възобновяемите енергийни източници (ВЕИ), но постепенното спиране на ядрените мощности я хвърли в дълбока зависимост от въглищата.

Германия изостана в надпреварата с постигане на въглероден неутралитет, след като направи големи отстъпки пред въглищното лоби, протестиращите срещу вятърните паркове и пред производителите, особено автомобилните концерни.

Атомните централи са проектирани да генерират денонощно енергия, осигурявайки ценен резерв, когато перките на вятърните турбини не се въртят и няма слънце за фотоволтаиците. Въпреки че планът за прекратяване на ядрените мощности се обсъжда от години и е малко вероятно да доведе до ценови скок, премахването на 4 гигавата базово натоварване подчертава намаляващия резерв от буферен капацитет на Германия.

германия германия

Това е една от причините цените да са по-високи през следващата година: електричеството за доставка през 2022 г. е поскъпнало повече от пет пъти през тази година.

Моментът едва ли може да бъде по-лош. Цените на електроенергията са близо до рекордно високи нива в цяла Европа и Германия ще трябва да разчита на производство на електроенергия от скъп газ и въглища за още около 20 години - преди и те да бъдат загърбени. Задържането на ядрените централи отворени вече не е опция, тъй като това ще изисква стотици милиони евро инвестиции в поддръжка.

Повишената зависимост от изкопаеми горива ще увеличи допълнително емисиите и Германия не е единствената страна, която се сблъсква с този проблем. Редица държави в Европа увеличиха производството на електроенергия от въглища през последните месеци, тъй като доставките на газ не успяха да отговорят на засилващото се търсене, а производството на вятърна енергия е недостатъчно.

Германия възнамерява да прекрати производството на електроенергия от въглища до 2038 г., като броят на въглищните централни ще бъде намален с почти 16% до 2024 г. До тази година високите цени на въглеродните емисии и разширяването на капацитета на възобновяемата енергия ще намалят „силно“ производството на въглища в Германия, според Международната агенция по енергетика (МАЕ).

И тази тенденция ще се прехвърли върху голяма част от Европа, което ще доведе до вероятно увеличение на активите за възобновяема енергия в дългосрочен план, смята Сабрина Кернбихлер, анализатор в S&P Global Platts.

И все пак в краткосрочен план въглищата ще продължат да помагат за преодоляване на пропастта в доставките на електроенергия. Германската компания Uniper SE отложи планираното извеждане от експлоатация на своята въглищна централа Scholven-B за след края на 2022 г. след забавяне на изграждането на резервен газов блок на обекта.

Това ще осигури известно облекчение, тъй като напрежението на пазара продължава. Но това няма да помогне на Германия да постигне въглероден неутралитет.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

15
rate up comment 3 rate down comment 0
Стенси
преди 2 години
Дами и Господа от "Инвестор", моля направете един задълбочен анализ на лудите цени на тока и газа. Какво се случва изобщо в енергетиката и каква е перспективата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 3 rate down comment 1
Стенси
преди 2 години
Германците или са пълни ***, в което вече те ни убеждават от дълго време насам, или желаят да съсипят енергетиката на недоразвитите държави в ЕС. Така ще постигнат: 1. Вдигане на средната цена на тока, фалиране на енергоемки производства и много предприятия. 2. Работниците от фалиралите предприятия се насочват към Германия, Франция, Австрия, Северна Европа, защото туристите от Афганистан, Сирия, Африка се оказа че не искат да работят, а чакат на социални помощи. 3. Засилване на германския диктат в политическите и икономически решения на ЕС. 4. Постававяне на Източна и Средна Европа в пълна зависимост от руския газ и хвърляне на милиарди в зелена енергия. И всичко това се случва в крайно изострена икономическа, демографска, здравна и социална криза. Германският и Западния елит не са полудели, те просто ни гледат сеира - докъде е стигнало нивото на нашето послушание, подчинение и простотия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 1 rate down comment 1
Пишман Investor
преди 2 години
ТОКАМАК
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 2 rate down comment 0
Бате Пешо
преди 2 години
Ако тая лудост с ваксините и тока не спре това ще е краят на ЕС...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 0 rate down comment 2
zelka007
преди 2 години
ами то по филмите кво ли нема ... :))) ... не е много странно всичко ... за някакви специфични нужди реакторите ще са незаменими , но при условие че имаме огромен термоядрен синтез под ръка (слънцето) едва ли ще са нещо необходимо ... при реакторите водещо е безопасността ... от там тръгва всичко ... ако не може да се подсигури в разумни финансови граници , не го започват въобще ... виж една интересна концепция , щом си падаш по фантастика ... google --> Dyson sphere ... присъства често напоследък ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 0 rate down comment 2
zelka007
преди 2 години
и понеже не съм много грамотен , ми го преведоха , и ми го прочетоха , та са диктувам да ти напишат ... :))) ... да ти обърна внимание на стр20 - Обращение с отходами производства и потребления, утилизация ... 31млн тона рудни отпадъци от урановите мини ... тва гоче са едни радиоактивни табани дето специално се насипват с друга пръст отгоре и се залесяват и не дават да префръкне пиле , поне тъй требва да е , как го правят пиянките не знаем , секретно е ... тва е от безопасния ядрен ток по принцип , и ефффффтин ... и още едно в малък шрифт ... В России ежегодно образуется 650700 т ОЯТ. Из них в среднем около 120 т в год перерабатываются, остальные направляются на временное хранение в централизованное хранилище. ... та гоче , те официално не преработват нищо , А ПОГРЕБВАТ ВСИЧКО . и така е от години гоче , поради цените . тва с реакторите с бързи неутрони е фантастика гоче , тва е митология на форумните енергетици , щото цената на токът от такъв реактор требе да е 10 пъти по-висока от сегашните борсови .... ще включваш лампата и ще пееш химна ... :))) ... щото ако можеше да се преработва и гори в реактор с бързи неутрони изгодно , всички щяха да ги строят и да играем хора по площадите , ама не е така ... :))) ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 0 rate down comment 2
zelka007
преди 2 години
аз щото съм неграмотен , ми го преведоха , и ми го прочетоха , та са диктувам да ти напишат ... :))) ... добър си гоче ... :))) ... радваш ... :))) ... та , тва са едни бодряшки отчети на государствените съветЦки компании дето не требва да им фащаш дикиш ... но , въпреки всичко бих ти отбелезал да прочетеш де , ако въобще разгръщаш такива неща , стр10 - Ветроэнергетика ... що бре гоче тия се потят с перки , три ветро парка в официалният им отчет ... хихи що бре гоче го удрят на ветропаркове ... за четене , ако можеш да четеш де и ако ще излизаш от клишето за краварите ... google --> novawind ... накратко : россатом , вятърни паркове 3,6ГВт , на цена от 6,3млрд долара/не рубли ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 1
aldy
преди 2 години
Прокиш, стой мирен в кацата. Аман от развалени латерни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 2
kmilchev
преди 2 години
В почти всеки sci-fi филм или видеоигра енергията идва от ядрени процеси/реактори. Странно е, че колко пари се хвърлиха в Cern, а в същото време не могат (или не искат) да разработят някакво ново поколение ядрени реактори.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 1
Gocho
преди 2 години
е нема ги там тия неща Ама ти ме накара, та виж какво намерих на тяхната официална страница Та фани чети ,ако можеш де ,ако не можеш ,намери някой да ти го прочетеhttps://***.rosatom.ru/upload/iblock/b67/b6709fe0983ca69e199ba4853b187082.pdf
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още