IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайската икономика отслабва системно

Потискането на нови индустрии като споделеното пътуване, частното образование, социалните медии и частното здравеопазване е особено вредно за растежа

14:14 | 03.01.22 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Китай преживява икономическа криза на забавен каданс, която може да подкопае стабилността на сегашния режим и да има сериозни негативни последици за световната икономика. Въпреки многото предупредителни знаци обаче западните анализатори и власти са оптимисти, че Си Дзинпин ще се справи със задачата за управление на кризата. Подобен оптимизъм е неуместен, пише за Wall Street Journal Томас Дюстърбърг, старши сътрудник в института Хъдзън и автор на „Пукнатини в китайската стена: Устойчив ли е настоящият икономически модел на Китай”.

САЩ и техните съюзници разполагат с много инструменти за влияние върху китайската икономика и трябва да претеглят последствията от остра криза срещу заплахата, която сегашната ѝ траектория представлява за САЩ. Властите трябва да помислят как най-добре да използват тези инструменти, вместо пасивно да приемат, че бързият растеж и стабилността на китайската икономика ще продължат.

През декември китайските строителни компании China Evergrande и Kaisa се присъединиха към няколко други фирми в неплатежоспособност, заплашвайки с дефолти стотици милиарди дълг, деноминиран в юани и долари. Недвижимите имоти представляват около 30% от китайската икономика, почти два пъти повече от нивата, довели до финансовата криза от 2008-09 г. в САЩ, Испания и Англия.

Индустрията на недвижимите имоти е от ключово значение за поддържането на годишен растеж от над 6% в Китай. Но дълговият балон се надуваше с 20% годишно между 2014 и 2018 г. Първоначално предназначен да посрещне бързата урбанизация, нужна на индустриалната икономика, пазарът на градски имоти сега е пренаселен. Около 90% от градските домакинства притежават собствени имоти и има достатъчно свободни жилищни единици за настаняване на градски мигранти в продължение на 10 години. Продажбите и цените се сринаха тази година, а строителите и кредиторите със свръх ливъридж страдат от последствията.

След сериозна промяна от 1994 г. в начина, по който централните и местните власти си поделят данъчните приходи, китайските местни ръководители започнаха да разчитат на продажбите на земя за приходите, необходими за подобряване на инфраструктурата и социалното благосъстояние. Най-малко една трета от приходите на местните власти се получават от продажби на земя. Други 10% до 15% идват от свързани данъци върху разработването на парцели.

Но продажбите на земя спаднаха с повече от 30% в края на 2021 г., поставяйки местните финанси в опасност. Местните власти имат трудности с други приоритети като здравеопазване, пенсии, екологично почистване, неравенство в доходите и образование. Освен това до 80% от богатството на домакинствата в Китай е в имоти, което е хедж срещу слабостта на мрежата за социална сигурност. С други думи, икономическият срив е потенциална заплаха за подразбиращия се социален договор в Китай между авторитарния режим и инертното население.

В усърдието си да утвърди господството на Китайската комунистическа партия, Си Дзинпин предприе репресии срещу някои от най-иновативните индустрии в Китай и предприемачите, които са в основата им. Партията насочва кредита към държавните предприятия в ущърб на по-динамичната и създаваща повече работни места частна индустрия, внедрява оперативни служители в управителните комитети на повечето предприятия и дисциплинира бизнес лидерите, за които се смята, че са против лидерството на Си. Потискането на нови индустрии като споделеното пътуване, частното образование, социалните медии и частното здравеопазване е особено вредно за растежа.

Последна актуализация: 13:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 1 rate down comment 1
panther
преди 2 години
Пълни смешки. Най-голямата икономика в света отслабвала. Подзаглавието е уникално... ще градим икономика на споделеното пътуване... здравеопазване го видяхме колко работи при първата епидемия целия запад се о.енза, а точно Китай постигна най-добри резултати. Частното образование е чудесен метод да си направиш болшинството баселение необразовани ограничени хора, а социалните мрежи само допринасят за допълнително влошаване на ситуацията. Какви санкции ще наложат запада и сащ на Китай, ами то всяка втора техника, ако не и по-чсто е произведена в Китай, това не е СССР, който си работеше за него си само. Ха са наложили санкции западняците, ха са останали дори и без тоалетна хартия, да не говорим за по-сложната техника. Видя се че едни прости маски за лице не могат да произведат сами без китайците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 0
dd22
преди 2 години
Икономическите резултати генерално за страната според мен още дълги години ще се силни предвит технологичното ниво на предприятията и евтината работна ръка използвани за производство на стоки за износ и местния пазар.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 2
dd22
преди 2 години
КНР ( Китай ) върви по пътя на СССР = бедност на народа и изолация от света. Не им помага и факта, че ККП е знаела за заразени хора и смъртни случай от Ковид 19 още декември 2019/януари 2020 но не се предупредили чуждите посолства ( държави ) и оставиха свободен режим за пътувания от Китай към света въпреки смъртната опастност за милиардни души. Сегашния им диктатор ги води към бавна но сигурна "смърт".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 2
ing5rov
преди 2 години
заработват си заплатките , дращейки платени постановки ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 3
АнтиФъшкист
преди 2 години
Ултиматума действа. Колкот по мизерни стаат наркуманцити, толкуз по зле ши изкарват Русия и Китай. Най ти ли чи китайцити изпревареха щатити и са най богатия народ ф сфета. Без да грабят, убиват, унищожават. Ко американско си купейти от магазина. Нищу, НИЩО.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 2
terziеv
преди 2 години
Русия очевидно вече фалира, сега е ред и на Китай. Чудно ми е дали си вярват, когато ги преписват тези глупости.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 3
Kolio7
преди 2 години
Абе тоз петърчо като качи някоя статия заглавието винаги е написано като свършен факт по партийна заповед без право на колебание или като присъда от американски (соц)демократ. Само като скролвам и чета заглавията ми е ясно кои са писани от това недоразумение с бялата ризка. Иначе за Китай, много са слаби направо ужас - износът им расте с 30%, а търговския дефицит на сащ расте със същата скорост всеки месец. Явно според политическата коректност слабите икономики са тези, чието производство издържа целия свят, а силните са тия дето ядат на вересия. До какви нелепици се докарват само, за да върви пропаганда. П.С. Преди да ме квалифицирате, да си кажа, че съм капиталист и за това псувам сащ и ес, защото тия две псевдообединения са най - големите комунисти на света и за това сме от грешната страна на пениса
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още