IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Войната на купувачите на един от най-рисковите жилищни пазари в света

Оферти, които са с над 30% по-високи от офертната цена на жилището, понякога се оказват недостатъчни в Амстердам

17:01 | 21.12.21 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

В момент, когато цените на жилищата растат в цял свят, купувачи в Амстердам казват, че не успяват да постигнат сделки дори когато надвишават офертната цена с 30% или повече в града, който е смятан за един от най-рисковите жилищни пазари в света, пише Bloomberg.

Между юли и септември тази година цените там са нараснали с 16,5% спрямо същия период на 2020 г., сочат данни на Нидерландската асоциация на брокерите на недвижими имоти и оценителите (NVM), а средната цена на сделка е достигнала около 564 хил. евро. Въпреки че рисковете от имотен балон растат в нидерланската столица, известна с тесните си канали и къщи с триъгълни покриви, отчаяни купувачи казват, че са готови да пренебрегнат този риск.

„Всичко е толкова скъпо, че сме сигурни, че ще спечелим пари в някакъв момент“, коментира Тина Манусакис, която опитва да купи апартамент от 60 кв. м с партньора си. Учителката, която се установила в Амстердам преди четири години, трябвало да продаде наследения си едностаен апартамент от майка си във Вашингтон, за да си позволи жилище в центъра на града.

Цените на жилищата в Амстердам отдавна будят безпокойство сред икономисти и местни ръководители, които отбелязват хронично ниското ниво на предлагането и растящия приток на инвеститори, привлечени от потенциала за отдаване на имоти в Airbnb, картините на Рембранд и т. нар. кофишопове, където е разрешена употребата на марихуана.

Властите приеха редица мерки през последните години, включително ограничаване на дните, за които даден имот може да се отдава под наем в Airbnb, повишаване на данъците за инвеститори и елиминиране на гербовия налог за купувачи на първо жилище на цена под 400 хил. евро. Градските власти планират също да изградят 52 500 нови жилища до 2025 г.

Освен това жилищата в Амстердам са по-достъпни, отколкото в някои други големи европейски градове. Средната цена на новопостроен апартамент с площ от 60 кв. м е 341 хил. евро, или 5686 евро на кв. м, показа изследване на Deloitte от юли. За сравнение, апартамент със същите размери в Берлин струва 372 хил. евро, а в Париж – 775 хил. евро.

„Мисля, че пропуснахме шанса си“, казва 32-годишният французин Адриан Галибер, който работи като проджект мениджър. Двамата с приятелката му са направили десетина оферти, всички с 20% до 30% над офертната цена, но всеки път се намирал някой, който да предложи още повече пари.

Галибер казва, че е виждал апартаменти в рамките на бюджета си от 450 хил. евро миналата година, но същите жилища сега струват с 50 хил. до 70 хил. евро повече. „Сякаш не можем да купим нищо вече“, допълва той.

В момент, когато цените на жилищата в цял свят растат главозамайващо, Амстердам изглежда носи бремето на нарастващата си популярност и показва някои от най-лошите странични ефекти за хората от глобалната надпревара за жилище.

„Цените растат до ниво, което изглежда притеснително за икономиката и може да е индикатор за формиране на балон“, коментира Адам Слейтър, водещ икономист в британската компания за анализи Oxford Economics, която този юли определи Нидерландия за най-рисковия жилищен пазар в развитите икономики, тъй като ръстът на цените на жилищата изпреварва ръста на наемите.

През октомври Нидерландската централна банка повтори предупрежденията си за жилищния пазар, като го нарече „нажежен“ и посъветва правителството да намали данъчните облекчения, които в крайна сметка стимулираха ръста на цените на жилищата наред с другите мерки.

„В състояние на задръстване той се характеризира с ниско ниво на достъпност, рисково кредитиране, недостиг на предлагането и големи разминавания между притежаването на дом и наемането му в сектора на несубсидираните имоти“, отбеляза банката.

Чуждестранен капитал

През последно време градът привлича както чуждестранен капитал, така и таланти.

Градът на лалетата се превръща в сцена за IPO-та на редица европейски стартъпи вместо Лондон и привлича компании и служители след Brexit.

Брокери съветват потенциални купувачи да „подслаждат“ офертата си, ако искат да изпреварят останалите.

Разполагането с пари в брой или готов договор за ипотечен кредит може да повиши шансовете, казва Чарлз Грейсън, брокер на недвижими имоти и собственик на 27 House Real Estate. Към това той добавя възможността за бърза оценка на имота и готови нотариални документи. Някои се отказват от посещаване на имотите, тъй като го смятат за рисковано. „Ако някой може да направи всички тези неща, те му дават огромно предимство“, казва Грейсън.

Според него промяна в лихвите може да засегне търсенето и да доведе до спад на цените, но има много фактори, които затягат пазара. „Все още има толкова много търсене и ограничено предлагане и не са останали много терени за строителство, затова не смятам, че цените се сринат скоро“, отбелязва той.

Други слагат 24-часов хронометър на офертата си, така че продавачът да няма време да преговаря за по-висока цена с някой друг.

„Наистина трябва да знаете как да изработите системата, ако искате да получите нещо“, казва Манусакис.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:39 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
doba
преди 2 години
Ами... Това е положението: търсене/предлагане = Пазар.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още