IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Правителството отпуска над 100 млн. лева за борбата с COVID

Купуват се тестове за ученици, антигенни тестове, осигуряват се пари за медиците на първа линия

17:27 | 22.12.21 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Министерският съвет одобри допълнителни разходи по бюджета на Министерството на здравеопазването за 2021 г., свързани с борбата с COVID-19.

Средства в размер на 13,5 млн. лв. са предназначени за осигуряване на минимум 4,5 милиона бързи антигенни тестове. Тестовете ще се използват за първоначална диагностика на лица със съмнение за коронавирусна инфекция от центровете за спешна помощ, в триажни отделения, COVID зони и други лечебни заведения, както и за изпълнение на въведеното изискване за изследване с бърз антигенен тест на не по-малко от 5% от влизащите в България лица от държави от оранжеви и червени зони. 

С друго правителствено постановление по бюджета на Министерството на здравеопазването са одобрени допълнителни разходи за 2021 г. в размер на 40 млн. лв. С тях ще се закупят бързи антигенни тестове, подходящи за изследване на ученици, при които се използва слюнка вместо назофаренгиален секрет за откриване на коронавируса.

Изследването на учениците в училище, а на децата със специални образователни потребности - вкъщи, е задължително условие за присъствен учебен процес в общините с 14-дневна заболяемост над 250 на 100 000 души.

Със средствата се предвижда да се закупят около 12,5 милиона бързи антигенни теста, което ще позволи тестване на учениците за няколко месеца напред.

Министерският съвет одобри също допълнителни трансфери по бюджета на Министерството на здравеопазването за 2021 г. в размер на 54 млн. лв.

Допълнителните разходи са необходими заради удължения срок на извънредната епидемична обстановка до 31 март 2022 г. и да се осигурят допълнителни възнаграждения на медицинския и немедицинския персонал, пряко зает с изпълнение на дейностите, свързани с мерките за превенция и борба с COVID-19.

Осигуряването на ежемесечно допълнително възнаграждение за медиците на първа линия в размер на 1 000 лв. нетно е ефективна и устойчива мярка за справяне със ситуацията с разпространението на COVID-19 и съществен фактор за мотивация на медицинските кадри, посочва се в съобщението на правителствения пресцентър.

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:57 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
ing5rov
преди 2 години
"Правителството отпуска над 100 млн. лева за борбата с COVID"...а другите заболявания ще замете под килима .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още