IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гъвкавите работни пространства заместиха стандартните офиси през пандемията

Основни наематели на coworking пространствата са големи компании от софтуерната индустрия, финтех, гейминга, казва Емил Шекерджийски

12:42 | 27.12.21 г. 2
Гъвкавите работни пространства заместиха стандартните офиси през пандемията

През 2021 г. секторът на гъвкавите работни пространства се възстанови и успя да достигне и задмине предпандемичните нива на заетост. Основна причина е преобразуването на клиентската база. Преди пандемията типичните ползватели на споделените офиси бяха фрийлансъри, дигитални номади и служители на малки компании. Сега основни наематели са големи компании от софтуерната индустрия, финтех, гейминга и др., обясни гостът. Това заяви Емил Шекерджийски, съосновател на Networking Premium Coworking, в предаването „ИмоТиТе“ по Bloomberg TV Bulgaria.

Мнозина предричаха, че споделените офиси ще загубят своята популярност, но пазарът се обърна. Коуъркинг площите се превърнаха в сериозен играч при икономическото възстановяване и адекватна алтернатива на работата у дома, обясни гостът.

„В ситуация на пандемия част от фирмите се отказаха от стандартните офиси и започнаха да раздават ваучери за гъвкави работни пространства на служителите си. Например софтуерната компания Automattic, която развива платформата WordPress, дава на служителите си по 250 долара месечно за коуъркинг“, коментира Шекерджийски.

Функционалността на споделените офиси също се променя. Оформят се повече малки, самостоятелни стаи за един човек, които са подходящи за провеждане на онлайн срещи.

Потенциалът за развитие на гъвкавите работни пространства в България остава голям. В Амстердам тези площи представляват 6% от общата площ на офисите клас А, в Лондон – 5%, в София – над 2%. Според проучване на компания JLL делът на коуъркинга е възможно да достигне 30% до 2030 г. В това число ще се включат и пространствата в стандартните офис сгради, които ще се преобразуват в коуъркинг.

„След няколко години във всеки квартал на София и другите големи градове на България ще има възможност за наемане на споделен офис. На служителите вече няма да се налага да отделят много време за пътуване до работата си, а ще имат коуъркинг пространство до тях“, заяви гостът.

Има шанс виртуалният офис да е следващото голямо нещо в света на работните пространства, прогнозира Емил Шекерджийски. Метавселената на Facebook и другите проекти за виртуални светове вероятно ще застрашат физическите офиси, но се надявам да бъдем гъвкави, каза събеседникът.

Наличието на развита мрежа от коуъркинг площи се превръща във важен фактор за привличане на чуждестранни инвестиции, отбеляза Емил Шекерджийски. Затова е положително, че София вече попада в челото на международни класации за гъвкави работни пространства.

„Мечтата ми е стартъп екосистемата в България да се развие като в Тел Авив. Всяко дете тук трябва да знае как се правят милиони по честен начин. Първата стъпка за това е да се развият коуъркинг пространствата“, коментира той.

За три години Networking Premium Coworking разви мрежа от 7 локации в България с общо 550 работни места. Повечето места са в София, а плановете за развитие на дружеството включват Стара Загора, Благоевград, Русе и черноморските градове.

Повече от разговора вижте във видеото

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 0
khao
преди 2 години
това е платен материал, нали ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Пример за заглавие - лъжа. "Заместиха" означава, че хибридните офиси вече са повече от стандартните. Което не е вярно, дори не е близко до вярно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още