IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнесът призова президента да свика КСНС заради скъпата електроенергия

В писмо до Румен Радев работодателите настояват за набелязване на спешни мерки, с които да бъде компенсиран бизнеса

21:19 | 28.12.21 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Президентът трябва да свика Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС) заради високите цени на борсовия ток. Това поискаха петте работодателски организации в България в писмо до държавния глава Румен Радев. В него се настоява за набелязване на спешни мерки, с които да бъде компенсиран бизнеса, тъй като настоящите, обявени преди седмица от правителството, не били достатъчни. Паралелно с това индустрията иска среща и с премиера Кирил Петков. 

На 22 декември правителството обяви подкрепа от близо милиард и половина за засегнатите от рекордните цени на електричество и газ, които ще бъдат изплащани до 31 март. От тях за компенсиране на скъпия борсов ток на индустрията са предвидени 940 млн. лв.

Работодателите са недоволни от малкото средства и от въведения таван на помощта от 30% от пазарната цена спрямо енергийна консумация на фирмите.

"Предложената компенсация всъщност е 1/3 от тази, която трябва да бъде. Размерът, който смятаме за адекватен, е надвишението над цената по мораториум, която е 119 лв. за мегават на час от текущите пазарни цени. Т.е. текущата пазарна цена минус 119 и 3/4 ти от това надвишение. Това би означавало цени от порядъка около 200 лв. в зависимост от цената на електроенергията на борсата, които са адекватни за тази ситуация, които биха върнали конкурентоспособността на индустрията", каза Васил Велев, председател на АИКБ.

Бизнесът настоява и да отпадне таванът на държавната помощ за индустрията.

Работодателите предлагат държавата да вземе нужните средства по така предложената от тях нова схема за компенсиране от свръхпечалбите на АЕЦ Козлодуй и електроцентралите на НЕК.

"При очертаващите се цени на електроенергията само двете дружества на БЕХ- АЕЦ и НЕК, ще се акумулират всеки месец над милиард и 200 млн. лв. А цялата програма на правителството, анонсираната за 4 месеца, е 940 млн. Т.е. само в рамките на свръхпечалбите на БЕХ могат да се компенсират потребителите на ел. енергия на свободния пазар, без да се пипа бюджета", каза още Велев.

Друго перо, според бизнеса, от което могат да се вземат средства, са извънредните приходи от ДДС върху свръхвисоките цени на енергията, е излишъка на Фонд "Сигурност на електроенергийната система".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
Repoman
преди 2 години
Да се разпределя печалбата на АЕЦа между частниците, не че ако АЕЦа беше на загуба частниците щеха да помагат де. Но при капитализъма е така, печалбите отиват при частниците, а загубите при държавата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 3
дядя Вова
преди 2 години
кифтета де
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 3
дядя Вова
преди 2 години
Ооооо, бизнеса, гласувахте ли им на тия всички майцепродавци!? Га ядуути киффтера н'и ривааати. Сега ще правите като вятъра. Разправят такава щяла да е енергетиката. От перки и духaчи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още