IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Опитът на Путин да контролира миналото следва модела на Си Дзинпин

Цензурата върху историята в двете страни е съществена част от вътрешната репресия

15:17 | 08.01.22 г. 18
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

"Който контролира миналото, контролира бъдещето; който контролира настоящето, контролира миналото." Джордж Оруел пише това в края на 40-те години на миналия век, но откъсът от „1984” (класическата антиутопия на прочутия английски писател - бел. прев.) е идеално описание на това как лидерите на Русия и Китай, Владимир Путин и Си Дзинпин, се отнасят към историята, пише Гидиън Рахмън за Financial Times.

В последните дни на 2021 г. и руското, и китайското правителство предприеха драстични действия, за да цензурират погледът към историята в своите страни. И в двата случая решението да се „контролира миналото“ изпраща мрачен сигнал за бъдещето.

Върховният съд на Русия затвори „Мемориал”, организация, основана през последните години на Съветския съюз, за ​​да записва и пази паметта на жертвите на сталинизма. В Хонконг местните университети се поклониха на централното правителство на Китай, премахвайки от кампусите статуи в памет на клането на площад Тянанмън през 1989 г. През десетилетията след деколонизацията си през 1997 г. Хонконг беше бастион на свободата на словото в рамките на Китайската народна република, но тази ера вече окончателно приключи.

Закриването на „Мемориал” се усеща като повратна точка за цяла Русия. При цялата бруталност на путиновия режим, Русия доскоро позволяваше значително повече възможности за политическо несъгласие, отколкото Китай. Противниците на Путин демонстрираха масово по улиците през 2012, 2019 и 2021 г. Този вид открита критика към Си Дзинпин отдавна е немислима в континентален Китай.

Отношението към историята на двете страни също е различно. Портрет на Мао Дзедун, лидер на комунистическата революция в Китай, гледа към площад Тянанмън, а статуите му са поставени в кампуси в Пекин и Шанхай. Но за да видя статуя на Йосиф Сталин в Москва, трябваше да посетя парка със социалистически паметници, където намерих каменна глава на бившия съветски диктатор.

През 2017 г. самият Путин откри паметник на жертвите на сталинизма в Москва и поднесе цветя. Главният оперативен директор на „Мемориал” приветства този жест. Но сега прокурорът по делото, което обяви организацията извън закона, се оплаква, че тя „ни кара да се разкайваме за съветското минало, вместо да помним славната му история“.

Наблюдателите в Русия гледат на затварянето на Мемориал като умишлен ход към китайски нива на цензура и контрол. Александър Баунов от московския център „Карнеги” каза пред Ню Йорк Таймс: „това е истинска промяна към китайския подход спрямо историята“, в който „грешките“ на Мао или Сталин се признават, но се третират като дребни петна в иначе славни периоди. Григорий Явлински, опозиционния политик ветеран, твърди, че това е преломната точка между авторитаризма и тоталитаризма.

Последна актуализация: 02:24 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

17
rate up comment 2 rate down comment 0
deaf
преди 2 години
Да се контролира миналото е невъзможно. Нали комунистите у нас се опитаха да го направят и не им се получи. Нито за миг.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 4 rate down comment 0
evlogi
преди 2 години
На Запад че има някои проблеми със свободата на словото , има, идеално никъде няма, *** да сравняваш западните страни с Русия в тва отношение е меко казано тъпо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 4 rate down comment 0
evlogi
преди 2 години
Джордж Оруел е колос.1984 и Фермата на животните са потресаващо гениални творби.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 2 rate down comment 4
Pyramid
преди 2 години
Дядя Вова, това тяхното, никакъв здрав разум не е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 2 rate down comment 6
Pyramid
преди 2 години
"Опитът на Путин да контролира миналото следва модела на Си ДзинпинЦензурата върху историята в двете страни е съществена част от вътрешната репресия".Междувременно и мнооого от отдавна, Западът, води масирано по пренаписване на историята. И сега, изведнъж, взели да им ползват номерата. Не знам,.как да го кажа но, те създадоха прецеденти по не един, два или три казуса. Стига са мрънкали.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 2 rate down comment 9
markov
преди 2 години
Ти пък кого ще избиваш бе палячи, обувай розовите прашки и бегай в спартакус или като се казва там наследникът му ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 9
markov
преди 2 години
Обло ми приятелче, Русия започна да разработва законодателните промени в отговор на американското министерство на правосъдието, което нареди на медията RT America (Russia Today) да се регистрира като чуждестранен агент в страната преди 13 ноември, заплашвайки да замрази активите на компанията и да арестува директора й. Руската държавна телевизия RT е изпълнила искането на САЩ, съобщи главният редактор на компанията. Маргарита Симонян посочи в уебсайта на RT на руски език, че между възможността за наказателно дело и регистрацията са избрали второто.Реципрочно т.н. чуждестранен агент Мемориал имаше същите възможности да се регистрира като чуждестранен агент или да бъде затворен. Е те избраха второто явно за да може после сороспиичета като теб да спамят наляво и надясно глупотевини.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 6 rate down comment 9
дядя Вова
преди 2 години
Не може. Руснака няма да търпи паради на обратните или БЛМ да им целува обувките и да им дава привилегии без полза и в угода на здравият разум!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 6 rate down comment 5
bgMan
преди 2 години
Путин и Си Дзин пин вирусодарителят са си диктатори отначало та досега. И с възрастта ще стават все по-зле и по-зле. Жалко за поданиците им, но все пак след като ги търпят толкова дъгло време вместо да им резнат зелките ще им плащат и всичките дивотии и простотии.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 3
Стоян Петров
преди 2 години
А кога референдум за воссоиденениетона България с русия? Щото на : "Центральная Азия - это русская земля! В сети идт обсуждение возможного воссоединения Казахстана с Россией. Лично моя позиция, как гражданина Российской Федерации, вне зависимости от политики и должностей. Поддерживаю проведение референдума в Казахстане о воссоединении Казахстана с исторической Родиной - Россией. Замечу, что сам Президент Казахстана Касым-Жомарт Токаев все свои заявления делает на русском языке. Считаю, это будет хорошим проявлением подлинной демократии!"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още