IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мечите пазари започват във времена на скъпа енергия

Усилията за енергиен преход очевидно са с добри намерения, но те често идват на неочаквано висока цена

11:22 | 12.01.22 г. 4
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Ако се притеснявате за инфлацията, не сте сами. Проучване на Aegon наскоро показа, че 64% от хората са загрижени за „въздействието на нарастващата инфлация върху техните финанси“, пише за Financial Times Мерин Самърсет Уеб, главен редактор на Money Week.

Бизнесът също е (много) притеснен: последният тримесечен доклад на Британските търговски камари показа, че 59% от компаниите очакват цените да се повишат през следващите три месеца; 66% казват, че инфлацията ги „безпокои“. И двете числа са рекордно високи.

Каква е причината? Около 30% от фирмите казаха, че въпросът със заплатите е част от нея (може да мислим за това като добра инфлация), но 94% обвиняват цените на суровините (лоша инфлация).

До голяма степен става въпрос за цените на енергията: цените на едро на газа навсякъде скочиха - в Обединеното кралство те са пет пъти повече отпреди година, което ще засегне паричния поток на всяко домакинство.

Bank of America смята, че средното европейско домакинство е похарчило около 1200 евро за електричество и газ през 2020 г. - число, което въз основа на текущите цени на едро ще нарасне до 1850 евро до края на 2022 г. - ръст от 55 процента.

Следващата година едва ли ще бъде много по-добра. Цените на енергията ще продължат да растат. Защо? Тъй като твърде много правителства заложиха на възобновяемите енергийни източници, мислейки, че можем да премахнем изкопаемите горива в полза на дълбоко ненадеждната възобновяема енергия значително по-бързо, отколкото всъщност можем, ако наистина можем.

Това е шок от декарбонизацията, за който един фонд мениджър ми каза, че в крайна сметка може дори да причини толкова болка, колкото петролните шокове, предизвикани от ОПЕК през 70-те години на миналия век. Това може и да ви накара да се ядосате на зелените активисти, които наложиха отказа от изкопаеми горива с десетилетие по-рано и настояха за тези болезнени зелени налози върху сметките за енергия.

Предстои известно облекчение, например в приемането от страна на ЕС (по-добре късно, отколкото никога), че природният газ и ядрената енергия трябва да бъдат част от прехода. Но поне засега цените ще продължат да растат. Според анализаторите от JPMorgan това е прост въпрос на търсене и предлагане - както винаги...

Налице е срив в инвестициите в добива на нефт и газ - капиталовите разходи за нови проекти са със 75% по-ниски от пика си. Но в същото време глобалното търсене на източници на топлинна енергия като цяло „едва намаля“, а търсенето на петрол продължава да расте.

JPMorgan очаква глобалното търсене на петрол да нарасне с 3,5 милиона барела на ден през 2022 г., като завърши годината малко над нивата от 2019 г., т.е. рекордно високо. Ще има нов рекорд през 2023 г. - още нежелана инфлация. Различните изследователски екипи на JPMorgan прогнозират цените на петрола през 2022 г. да варират от 80 до 125 долара за барел. Усилията на света за енергиен преход очевидно имат добри намерения, но те често идват на неочаквано висока цена. Тук няма изключения.

Обаче, въпреки че е лесно да се съсредоточим върху сметките за газ и цените на бензиностанциите - по тази причина британските политици почти забравиха за Covid - нарастващите цени на енергията могат да повлияят на дългосрочното ви богатство много повече, отколкото на краткосрочния ви паричен поток.

Последна актуализация: 18:39 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 2 години
еми няма... то е видно, ама де акъл ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 2
evlogi
преди 2 години
*** да бе, де ще има..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 3
khao
преди 2 години
нали...а лошите момчета отиват където си искат! Баце, ти си пълен с клишета :) сегашното увеличение няма нищо общо със "зеления" преход
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
evlogi
преди 2 години
Добри намерения имали...Като го прочетох това и се сетих се за прочутата мисъл , която обикновено се приписва на английският писател Самуел Джонсън:Пътят към ада е постлан с добри намерения...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още